Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 26. maj. 2021

Ars • Sre, 26. maj.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Niccolo Paganini: Capriccio št. 2 v h - molu
Izvajalec: Žiga Brank, violina

Niccolo Paganini: Koncert za violino št. 2 v h-molu, op. 7, La Campanella
Izvajalci: Stefan Milenković, violina in zasedba I Virtuosi Italiani

Franz Liszt: Velike Paganinijeve etude: 3, 4.5 in 6
Izvajalec: Zoltan Peter\t\t\t\t\t\t\t \t\t

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov in osrednjih oddaj na programu ARS na današnji dan. Izpostavljamo Jazzovsko jutranjico, v kateri se bo Hugo Šekoranja v živo pogovarjal s člani zasedbe Moonlight Sky, oddajo Skladatelj tedna, ki bo v znamenju glasbe, nastale za angleškega kralja Karla I., oddajo Mojstri samospeva, ki je tokrat posvečena letošnji dobitnici nagrade Sama Smerkolja Sabini Cvilak ter večerni Arsov art atelje, ko boste lahko poslušali posnetek 4. koncerta Festivala Slowind 2018, na katerem je nastopil ansambel Klangforum Wien. Napovedujemo tudi koncert Dekliškega zbora Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani v Slovenski filharmoniji.

Johannes Brahms: Variacije na Paganinijevo temo
Izvajalka: Lilya Zilberstein, klavir

Niccolo Paganini: Capriccio št. 24 v a - molu
Izvajalec: Žiga Brank, violina

Frédéric Chopin: Varijacije v A – duru Souvenir a Paganini
Izvajalec: Frank van de Laar, klavir

Sergej Vasiljevič Rahmaninov: Rapsodija na Paganinijevo temo za klavir in orkester, op. 43
Izvajalci: Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir; Simfonični Orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Mario Castelnuovo Tedesco: Capriccio diabolico v spomin na Paganinija
Izvajalec: Andrej Grafenauer, kitara

Boris Blacher: Orkesterske variacije na Paganinijevo temo, op. 26
Izvajalca: Radijski simfonični orkester iz Frankfurta in dirigent Eliahu Inbal

Niccolo Paganini / Eddie Luis Jazz Passenger: Capriccio 24
Izvajalec: zasedba Eddie Luis Jazz Passenger

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Karel velja za najbolj kultiviranega angleškega vladarja vseh časov, zato se zdi toliko bolj tragično, da se je njegova vladavina končala z obglavljenjem. Bil je izreden podpornik umetnosti, igral je violo da gamba, in z njim sta najtesneje povezana skladatelja John Coprario in William Lawes.

11:00
Poročila

O čem govorimo, ko govorimo o otroški književnosti, o čem, ko govorimo o mladinski? Kaj je tisto, kar neko mladinsko ali otroško literarno delo naredi za dobro, za tako kakovostno, da se uvrsti na priporočilni seznam tovrstne literature? Katere so najpogostejše hibe manj kakovostne mladinske ali otroške literarne produkcije? Je didaktičnost sestavni del literature za mlade? O teh in drugih vprašanjih, ki se odpirajo ob književnosti za mlade bralce z dr. Tino Bilban, predsednico Slovenske sekcije IBBY, pisateljico, urednico in kritičarko.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah vabimo k poslušanju fantazij v komorni glasbi, ki jih bodo izvedle slovenske instrumentalne zasedbe. Predstavili bomo Fantazijo Mojzes za violino in klavir Niccoloja Paganinija, Fantazijske skladbe op. 73 za violončelo in klavir Roberta Schumanna, Fantazijske skladbe op. 43 za klarinet in klavir Nielsa Wilhelma Gadeja, Tri fantazijske skladbe za klarinet in godalni kvartet Pavla Šivica in Fantazijo za flavto in klavir Gabriela Fauréja. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 27. maj ob 5.05.

13:00
Poročila

Mimo grede, Točka taljenja, In ker nisem mogla spati, so tri predhodnice kratkega programskega niza igranih miniatur po besedilih Andreja Blatnika. Že sami naslovi, poljubno postavljeni v vrsto, bi kot ključni pojmi lahko ustvarili dramo - in so tudi zato poseben izziv radijskim ustvarjalcem. Prve tri kratke igre so iz Blatnikove zbirke Saj razumeš, zadnja, Vlažen stene, pa iz Biografije brezimnih.
Med vlažne stene je umestil intimni pogovor para, presenetljivo pa je, da se pogovarjata o – njenem ljubimcu…In - ali je to sploh lahko pogovor ?

Avtor priredbe: Andrej Blatnik
Režiserka: Irena Glonar
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Tonski asistent: Sandi Zgonc
Organizatorka izvedbe: Helena Mugerle

Ona: Maša Derganc
On: Marko Mandič

Traja: 7'48
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija 2011

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Tokratno oddajo posvečamo sopranistki Sabini Cvilak, letošnji prejemnici nagrade Sama Smerkolja. Namen edine nagrade za operno področje v Sloveniji, poimenovane po baritonistu Samu Smerkolju, je - med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture. Sabina Cvilak je nedvomno najbolj poznana in cenjena prav po izvedbah opernih in koncertnih vlog , kljub temu tudi samospevi predstavljajo nezanemarljiv del njenega glasbenega udejstvovanja oz. poustvarjanja.

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbena medigra

Andrej Blatnik v romanu Luknje, ki je izšel pri založbi Goga, piše o psihozi ob prihajajoči kataklizmi in o iskanju izgubljenega glasbenega posnetka, ki bi morda lahko rešil propadajoči svet. Osnovno pripovedno linijo prelamljajo in dodatno osvetljujejo kratki samostojni zgodbarski prizori. Štiri izmed njih bo interpretiral igralec Vito Weis.

V oddajo Srce šansona smo tokrat povabili še enega igralca, ki se že leta s strastjo predajala tudi glasbi. Nadvse simpatični, topel in zgovoren gospod, ki je decembra lani dopolnil 60 let, je v krogu igralcev izjemno cenjen, saj je izvrsten interpret v predstavah sodobnega in tudi nebesednega gledališča. Janez Škof, Borštnikov nagrajnec, ki ga srečamo tudi v filmih, širšo medijsko prepoznavnost pa je dosegel z vlogami v nekaterih televizijskih oddajah in nadaljevankah, je med drugim tudi glasbeni samouk. Njegova posebnost je namreč igranje na diatonično harmoniko, ki mu služi pri interpretiranju slovenske poezije.

V oddaji Arsov art atelje bomo predvajali posnetke četrtega koncerta dvajsetega festivala sodobne glasbe – Festivala Slowind, ki je s šestimi koncerti potekal med 6. in 20. novembrom 2018. V nocojšnji oddaji bomo predvajali posnetek koncerta, ki je potekal 13. novembra v Slovenski filharmoniji, ko je nastopil ansambel za sodobno glasbo Klangforum Wien z Dunaja in izvedel štiri skladbe: intorno al bianco in still Beata Furrerja, fury št. 2 Rebecce Saunders ter In the Absence Nine Šenk.

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov