Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 29. sep. 2021

Ars • Sre, 29. sep.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Engelbert Humperdinck / Adelheit Wette: Bratec, pleši z menoj iz opere Janko in Metka
Izvajalci: Katharina Held in Lea Seelemeyer, vokal; Nicolai Krügel, klavir

Engelbert Humperdinck / Adelheit Wette: Molitev iz opere Janko in Metka
Izvajalca: Deški zbor Fort bend iz Teksasa in dirigent William R. Adams; Sara Ann Ward, klavir

Engelbert Humperdinck: Godalni kvartet v C -duru
Izvajalec: Tonhalle kvartet Zürich

Cyril Scott: Jezero Tallahas
Izvajalca: Ali Dermelj, violina; Pavel Šivic, klavir

Percy Grainger: Lincolnshire Posy
Izvajalca: Štabni orkester Norveških oboroženih sil in dirigent Eivind Aadland

Roger Quilter: Love's philosophy št. 1, op. 3
Izvajalec: ansambel The King's Singers

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

George Gershwin: Koncert v F - duru za klavir in orkester
Izvajalci: Aci Bertoncelj, klavir; Simfonični orkester RTV Ljubljana in dirigent Samo Hubad

Interpretira Karel Brišnik

Claude Debussy / Paul Verlaine: Morje je lepše kot katedrale, l. 81, št. 1
Izvajalki: Andreja Zakonjšek Krt, sopran in Nataša Valant, klavir

Edward Alexander MacDowell: Suita za velik orkester, op. 42
Izvajalci: Eastman Rochester Orchestra in dirigent Howard Hanson

Horatio Parker: Koncert za orgle in orkester v es – molu, op. 55
Izvajalci: Franz Hauk, orgle; Philharmonic Ingolstadt in dirigent Alfredo Ibarra

Amy Beach: Škotska legenda
Izvajalec: Alan Feinberg, klavir

Samuel Barber: Adagio za godalni orkester, op. 11
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Carl Davis

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Življenje je Frana Gerbiča vodilo v različne kraje in dežele. Iz rodne Cerknice je najprej odšel na študij v Ljubljano, nato kot mlad učitelj v Trnovo pri Ilirski Bistrici. Potem se je preselil v Prago, leta 1869 pa ga je hrvaški pisatelj Avgust Šenoa zvabil v Zagreb, da bi pel v operi. Tam je ostal devet let, nato je zbolel – s pljučnico je odšel v rojstno Cerknico. Po dveh letih premora je odšel na službovanje v nemški Ulm, nato v poljski Lwov. In se tam navdušil nad glasbo Chopina – tako je ustvaril nekatere klavirske skladbe, v katerih je čutiti pridih tega velikega romantičnega glasbenega ustvarjalca.

11:00
Poročila

Sylvio Plath, nesporno predstavnico svetovnega pesniškega kanona, skrivnostno, vznemirljivo ustvarjalko s tragično življenjsko potjo, so slovenskim bralcem že približali priznani prevajalci Andrej Blatnik, Miha Avanzo, Ana Pepelnik in Jana Unuk. Z izborom in in pretanjenim prevodom avtoričine mladostne poezije, izšla je pri založbi Sanje, se jim pridružuje še Andreja Udovč. Kot pravi sama, je njeno delo vodila zavezanost lepoti avtoričinega pesniškega izraza. V oddaji pa tudi o tem, kako obsežen je njen mladostni opus, kako je časovno zamejen, v čem se kažejo razlike in v čem stičišča med zgodnjo in zrelo poezijo Sylvie Plath – in še o marsičem.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V oddaji Arsove spominčice poslušajte skladbe z oboistom Božom Rogeljo, ki je bil član Orkestra Radia Ljubljana od sezone 1969/70 in solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija do sezone 1996/97. Božo Rogelja se je uveljavil kot interpret novih del slovenskih skladateljev, za svoje koncertne izvedbe je leta 1982 prejel nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1972 do 1990 je bil član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana, s katerim je leta 1983 prejel nagrado Prešernovega sklada. Kot komorni glasbenik je največ sodeloval v duu s harfistko Rudo Ravnik Kosi in s pianistom Acijem Bertoncljem. Oboista Boža Rogeljo bomo poslušali v Liričnih epizodah za oboo in komorni orkester Iva Petrića, Štirih miniaturah za pihalni kvintet Maksimiljana Feguša, Treh romancah za oboo in klavir Roberta Schumanna, 1. stavku Koncerta za oboo in mali orkester v D-duru Richarda Straussa in dveh izmed Treh plesov za oboo, harfo, godalni kvintet in orkester Franka Martina. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 30. septembra ob 17.05.

13:00
Poročila

Igra po istoimenski enodejanki ruskega književnika Antona Pavlovičeva Čehova, je humorna prigoda o človeških značajih, ki iz človeka privrejo ob tako pomembnem dogodku, kot je snubitev.

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Tokratna oddaja bo v znamenju samospevov Modesta Musorgskega, skladatelja, od čigar smrti letos mineva 140 let. Njegov vpliv na sodobnike in poznejše skladatelje je glede na precej majhno število ustvarjenih skladb nesorazmerno velik. 65 samospevov, ki jih najdemo v njegovem opusu, je večinoma napisal na lastna besedila. Živo slikajo prizore iz ruskega življenja, melodije pa so v sozvočju z ritmom ruskega jezika.
Musorgski je sicer eden prvih, ki je svojo glasbo oblikoval po govornih vzorcih in to je zelo očitno tudi v ciklu samospevov, imenovanih Varuška oz. Otroška izba. Tokrat ga boste slišali v izvedbi sopranistke Júlie Várady in pianista Ariberta Reimanna.

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

»Domišljija je osnova ustvarjalnosti; daje ogromno možnosti, treba jih je izbrati. Pomoč pride iz navdiha. Tam se dogajajo možnosti, ki dajejo impulz improvizaciji. Vsi veliki mojstri so v improvizaciji poiskali množico prvinskih idej, da bi jih potem uresničili z deli ki so tlela v podzavesti.«

Glasbena medigra

Leta 2019 je pisateljica in novinarka Radia Slovenija Ana Rozman objavila svojo knjigo: Prvo leto mama: osebna izkušnja prvega leta materinstva, v njej pa je osebno osvetlila materinsko izkušnjo. Že dobrih deset let pred izidom prvenke je avtorica napisala kratko zgodbo Hrib, zgodbo, v kateri je občuteno in prepričljivo ubesedila, kako mama otročička doživlja čustveno stisko in kako jo poskuša premagati. Nikar ne zamudite dobre zgodbe.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nastopil baročni ansambel Capricornus Consort iz Basla, ki je v svojo sredino umetniško povezal glasbene zanesenjake, posebej naklonjene raziskovanju in poustvarjanju stare glasbe. Ti so temelje svoje glasbene poti tlakovali in izoblikovali na priznani visoki šoli za glasbo Schola Cantorum Basilienis v Baslu, kjer zaključuje svoj magistrski študij tudi mlada slovenska virtuozinja Maruša Brezavšček. Dvakratna zmagovalka na mednarodnem tekmovanju kljunaste flavte TARF v Tel Avivu 2020 se vedno bolj uveljavlja tudi kot interpretka na baročnem fagotu.

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izvajalci.

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov