Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 29. sep. 2021

Prvi • Sre, 29. sep.

00:00
Poročila

Oblikovalka, ki v nakit spreminja nežnost pomladnih zvončkov, lebdenje papirnatih ladjic, krhkost lističev ginka, čvrstost Plečnikovega opečnatega zidu, simboliko Cankarjeve bele krizanteme in še mnogo drugih zgodb iz vsega, kar nas obdaja. Na razstavi, ki je te dni na ogled na Ljubljanskem gradu in sta jo pripravili z oblikovalko Natašo Grandovec, se lesketa narava grajskega griča. V vsem je mogoče najti lepoto, vse je lahko navdih za pozorno oko in občutljivega duha. Mojstrica, ki na videz še tako grob material spremeni v poetično, subtilno govorico nakita. Tradicionalne rokodelske veščine spaja s sodobnimi tehnologijami, a v jedru njenega ustvarjanja je človek. Za vsakogar, ki jo obišče v njenem ateljeju, skuša najti pravi kos nakita. Martino Obid Mlakar je na nočni pogovor povabila Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V hišo Ljubhospica so pripeljali staro gospo z rešilcem. Bila je že precej izgubljena in ni vedela, ne kje je ne kdo je z njo. Ko smo jo namestili v njeni sobi, smo ji hoteli vzeti iz rok že precej umazano okrasno krpico. No, gospa jo je stisnila tako čvrsto, da smo ji krpico morali pustiti v roki. Njena hčerka nam je razložila, da je gospa s to krpico pred nekaj meseci obrisala zadnje solze svojega moža in da je od takrat ne da več iz rok. Zanjo to ni bila umazana krpica, ampak dragocen spomin na dragega moža, s katerim sta živela skupaj več kot 50 let.

Spominčki so dragoceni zaradi tistega, kar pomenijo. Nimajo vrednosti zaradi svoje umetniške oblike, ali materiala iz katerega so narejeni, niti zaradi svoje zgodovinske vrednosti. Spominčkom dajejo vrednost ljudje, ki jih hranijo. Kot da bi del skrivnosti svojega srca prelili v materialno obliko. V spominčkih je skrit spomin na ljubezen, žalost, trpljenje, srečanje, slovo, odlikovanje, skratka na poseben trenutek življenja, ki bi ga radi zadržali, imeli zmeraj ob sebi, ga nikoli pozabili.

Mene še zmeraj globoko gane zgodba o odkritju Tutankamonove grobnice. Ko slišimo e besede, najprej pomislimo na Egipt, piramide, faraone, zlato, bogastvo. A pravijo in so zapisali, da je arheologa, ki je odkril to eno največjih in najbolj bogatih grobnic na svetu, presunilo nekaj čisto drugega. Ko je namreč snel zlati oklep, ki je prekrival mumijo, je mlademu faraonu na prsih še vedno ležal šopek suhih rož, ki mo ga je kot zadnje znamenje ljubezni v grob položila njegova žena… Po več tisočih letih je ta skromni šopek še zmeraj pripovedoval zgodbo o ljubezni dveh prezgodaj umrlih ljudi.

Tudi Jezus je želel, da učenci nekaj naredijo njemu v spomin. Da se zbirajo okrog svete mize in si delijo evharistični kruh in vino – njegovo kri in telo. Spomin, da je On dal svoje življenje za svoje vernike. Spomin, da, kot je sam tekel, »nima večje ljubezni nihče, kot ta, ki da svoje življenje za svoje brate«. Mogoče prav zato spomin na Njega ne zbledi nikoli več.

Vse življenje nabiramo spomine, saj prav spomini pomagajo ljudem, da gredo iz preteklosti naprej v prihodnost in da bogastvo svojih izkustev nosijo s seboj. Mnogi imajo doma prave male muzeje svojih življenj.

Nekdo je zapisal - spomini ostanejo, ljudje ne… Mogoče prav zato radi shranimo nekaj, kar je naša vez z ljubljenimi tudi, ko odidejo na drugo stran obale življenja. Da se počasi naučimo novih duhovnih vezi in povezav.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Študentje predstavljajo pomemben, a pogosto precej spregledan del populacije, tudi z vidika zasledovanja zdravstvenih ciljev. Zato bi bilo treba v dneh, ko se govori predvsem o ukrepih za nemoten študij in odprte fakultete, dati poudarek tudi na njihovi prehrani. Prav to smo storili v tokratni rubriki Veste, kaj jeste, v kateri smo se vprašali, kako pestra, raznolika in zdrava je ponudba študentske prehrane pri nas.

08:00
Poročila

Požar v kurilnem prostoru, goreča lesena vrtna lopa in odpadni material, drevo na cestišču, reševanje ljudi iz okvarjenega dvigala … To je nekaj primerov dogodkov, na katere so se morali v preteklih dneh odzvati gasilci. Ker se bliža oktober – mesec požarne varnosti, smo v oddajo povabili Anžeta Bitenca, poklicnega in prostovoljnega gasilca ter predsednika komisije za usposabljanje pri Gasilski zvezi Ljubljana. Govor bo o dimniških požarih, kurjenju v naravi, pozabljeni hrani na štedilniku in drugih nevarnostih.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

V naslednjih dneh bo evropska politika za spremembo znova obarvana širitveno. A vrhunec dogajanja seveda ne bo širitev, temveč zasedanje voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana prihodnjo sredo v Sloveniji.

10:00
Poročila

Zanimiv gost in aktualne teme so stalnica osrednjega Intervjuja na Prvem. Vsako sredo ob 10.10.

11:00
Poročila

Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Cepljenje proti covidu s cepivom Janssen je začasno ustavljeno. Odločitev so pristojni sprejeli po tem, ko je zjutraj umrla 20-letna bolnica, domnevno zaradi stranskih učinkov po cepljenju. Preiskava dogodka poteka. Zdravstveni minister Janez Poklukar je med drugim dejal, da gre za drugi hud zdravstveni zaplet v Sloveniji, domnevno povezan s cepljenjem proti covidu. Nekateri preostali poudarki oddaje:
- Poslanci potrdili za dve milijardi evrov naložb v slovensko zdravstvo
- V Pomurju si ob 130-letnici svojih železnic želijo evropskih povezav
- Papež Frančišek je dobil unikatno slovensko leseno harmoniko

Drugi poudarki:
Visoke cene surovin v gradbeništvu stopnjujejo strah, da se bo projekt ptujske urgence spet zamaknil
Veliki naložbeni načrti na Vrhniki - cesta in kolesarska steza do Horjula, športni park, industrijska cona
V občini Kostel imajo težave, povezane s čistilno napravo
Tematske poti pri turistih vse bolj priljubljene, zato vodnik po slovenski Istri dobiva nadaljevanje

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V Evropskem letu železnic je pri nas le redkokdo res povsem zadovoljen s stanjem v železniškem prometu. Država je sicer začela vlagati več denarja v železniško infrastrukturo. Da bi vožnja v vlakom za potnike postala privlačna alternativa na vsakodnevni poti v šolo ali na delo, bo treba storiti še marsikaj – prenoviti zdajšnje tire, zgraditi nove, kupiti še več novih vlakov. Ozkih grl je tudi v tovornem prometu veliko. Kje so rešitve, da bo potovanje z vlakom res zeleno, voditeljica Tjaša Škamperle z dopisniki na terenu in gosti v studiu.

Gostje:
- Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic,
- Aleš Mihelič, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo,
- Gregor Pretnar iz podjetja PNZ.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Ste mu pustili skrbi na nočni omarici?
Pripoveduje: Gregor Geč.
Napisala: Peter Svetina.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1997.

V studiu se nam bodo pridružile članice slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so v letošnji sezoni dosegale zares vrhunske rezultate. Na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Rusiji, so člani omenjene reprezentance skupno osvojili kar deset medalj, prav tako uspešni so bili na mladinskem evropskem prvenstvu. Ob tem so se dekleta, ki jih boste spoznali, že pomerila tudi v članskih vrstah in s svojimi nastopi opozorila nase. Za prihodnost slovenskega športnega plezanja se nam tako – sodeč po njihovih uspehih – ni treba bati. V Gymnasiumu vam bomo predstavili tekmovalno športno plezanje, gostje vam bodo povedale več o tem, kaj pomeni nastopiti na velikih tekmovanjih in kako se pripravljajo nanje, zaupale pa nam bodo tudi, kakšni so občutki ob osvojenih medaljah in kako je nastopiti na domači članski tekmi svetovnega pokala, ki je pred kratkim potekala v Kranju.

21:00
Poročila

Tokratno oddajo posvečamo kulturi. Pogovarjali se bomo o restavraciji starih filmov, ki imajo pomembno mesto v ohranjanju kulturne dediščine. Gostili bomo pevsko skupino albanskegab društva Midženi in obiskali gledališče. Nekoč se bova temu smejala je predstava, ki govori o nadarjeni igralki brez redne službe, in njenemu partnerju, obetavnemu pisatelju, ki sanja o tem, da bo napisal uspešnico. Oba delata le priložnostna dela in služita drobiž, ki jima ne zagotavlja preživetja, kaj šele življenja. Ko se jima rodi otrok, se njun odnos še dodatno zaostri. Predstavo je režirala Beograjčanka Anja Suša.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Leta 2019 je pisateljica in novinarka Radia Slovenija Ana Rozman objavila svojo knjigo: Prvo leto mama: osebna izkušnja prvega leta materinstva, v njej pa je osebno osvetlila materinsko izkušnjo. Že dobrih deset let pred izidom prvenke je avtorica napisala kratko zgodbo Hrib, zgodbo, v kateri je občuteno in prepričljivo ubesedila, kako mama otročička doživlja čustveno stisko in kako jo poskuša premagati. Nikar ne zamudite dobre zgodbe.

V oddaji Za prijeten konec dneva se bomo z glasbo vrnili v 90. leta prejšnjega stoletja. V 90. smo se Slovenci osamosvojili, dobili prve komercialne radijske in televizijske postaje, prepevali karaoke z Dejo Mušič, vsako soboto spremljali tv oddajo Poglej in zadeni in plesali v diskotekah, ki so se v 90. odpirale v vsaki slovenski vasi. Slovenski glasbeniki so po vzoru hrvaških kolegov ustvarjali t. i. dance glasbo, ki se je redno vrtela na radijskih postajah in v diskotekah. Do polnoči boste uživali v uspešnicah iz 90., ki jih bodo izvajali Sound Attack, Dominik Kozarič, Power Dancers, 2Alive, 4Fun, Avia Band, Miran Rudan, Sendi in Gimme5. Oddajo pripravlja in vodi Anja Rupel.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov