Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 3. nov. 2020

Prvi • Tor, 3. nov.

00:00
Poročila

Dr. Sašo Jerše je zgodovinar, ki se ukvarja predvsem z obdobjem predmoderne, torej s časom od zgodnjega 14. stoletja do razsvetljenstva, prav posebno pa z vprašanji zgodovinskega spomina. Po končani diplomi je magistriral na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti, nato pa doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti. Prav tam po raziskovalnem in zasebnem bivanju v Bonnu, Gradcu, na Dunaju in v Berlinu v prejšnjih letih predava zgodovino zgodnjega novega veka. Kot strasten preučevalec tega obdobja nam je ob dnevu reformacije ponudil nekoliko drugačen pogled na to poglavje naše zgodovine. Posvetili smo se tudi kmečkim uporom, njegovemu pogledu na današnji čas in nekaterim drugim dogodkom in razmišljanjem, ki so ukrojili življenje tega nadvse zanimivega človeka. Poleg resnega preučevanja zgodovine in zavzetega razmišljanja o naravi človeka in sveta ga zaznamuje tudi izrazit smisel za humor. Saša Jeršeta je v oddajo Razkošje v glavi povabila Alja Zore.

01:00
Poročila

V današnji ponovitvi oddaje Sledi časa ne bomo razmišljali o simbolnih pomenih smrti in pogrebnih šegah in navadah. Ne bomo ocenjevali, kakšna ekološka obremenitev so gore ostankov plastičnih sveč na pokopališčih, niti nas ne bo zanimalo, kako gledajo na smrt druge kulture, narodi in ljudstva. Zanimal nas bo čisto oseben stik s smrtjo, kot ga doživljajo tisti, ki jim je nekako blizu, kot poslanstvo, poklic, navdih za razmišljanje. Oddajo je pripravil Milan Trobič.

02:00
Poročila

Spoštovane in spoštovani, vabimo vas k poslušanju ponovitve oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom V Dekanih govorijo po »pisjansko«. Na Primorsko se je še pred zaprtjem občin odpravila kolegica Nika Rožanc.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Postni čas je zdravilen. Ne morem se bolj strinjati s tistimi, ki pravijo, da je post za telo koristnejši od marsikaterega drugega zdravila, za krepitev volje in duhovne moči pa sploh. Ni večje, pomembnejše in koristnejše zmage, kot je tista nad samim seboj. In to naj bi dosegli s tremi stebri postnega časa, pravi Jezus, s postenjem v svojih razvadah, z dobrodelnostjo, z molitvijo.

Vendar pa post v sebi vedno nosi določeno nevarnost, lahko rečemo tudi skušnjavo. Post se lahko spridi, če postane tekmovanje. Tekmovanje z drugimi in tekmovanje s samim sabo. In če postane poligon naših moči in oder naših sposobnosti, če postane dokazovanje, česa vsega smo sposobni, potem bomo z njim naredili veliko več slabega kot dobrega. Če bomo v njem zmagali, bomo še bolj sami, kot smo, če bomo izgubili, se v občutku manjvrednosti še bolj zaprli pred drugimi.

Zato se na začetku posta posipamo s pepelom, da bi se spomnili, da smo minljivi. In da živimo, dokler živimo v odnosih. Da smo torej reveži, dokler smo sami, ker se nihče ni sposoben rešiti sam. Prav zato postni čas ni toliko namenjen krepitvi svojih moči in sposobnosti kot temu, da v sebi napravimo več prostora drugemu. Ker je drugi bistven za naše dobro življenje. »Ni dobro za človeka, da je sam.« (1 Mz 2,18)

Če torej s postom shujšamo, bo ta shujševalna kura res dobra, če bo zaradi nje kdo »debelejši«. Če bo tisto preveč, kar imamo, dobil nekdo, ki ima premalo. Sicer nima smisla. Sami se ne bomo rešili. Rešeni bomo šele takrat, ko bomo rešili nekoga drugega. »Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.« (Mt 16,25)

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

06:40
Dobro jutro, otroci!: Policisti so prijazni in delajo red

Kako se bo razpletel eden izmed političnih vrhuncev tega leta, bomo seveda spremljali na Prvem. Preden tekma za mesto 46. predsednika Združenih držav Amerike dobi svoj epilog, bomo v Torkovem kvizu naredili kratek, informativen, zgoščen pregled zgodovine ameriških predsedovanj!

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V rubriki Drugi pogled smo spoznali že številne tujce, ki so Slovenijo izbrali za svoj novi dom, začasno ali – večina – za vedno. Tokrat pa bomo spoznali gospoda, ki mu Slovenija pomeni občasni drugi dom. Z ženo, ki je po rodu iz Vojvodine, namreč živita v Luksemburgu, velik del leta pa preživita v Sloveniji, v Kozjanskem parku, v katerem se počutita odlično. Claude Nöel je prvi Luksemburžan, ki vam ga predstavljamo v Drugem pogledu, in tako na naš zemljevid dodajamo že 103. državo.

08:00
Poročila

Na stopalih, dlaneh, obrazu in ušesih so cone, ki so povezane z vsakim delom, žlezo in organom telesa. To je vodilo refleksoterapije, ki temelji na posebni obliki masaže. S pritiskanjem na cone in masiranjem lahko vplivamo na sproščanje in ravnovesje telesa. Če tako masažo izvajamo sami doma, to sicer ni terapevtska metoda, je pa dobrodošla tehnika za izboljšanje prekrvavitve, recimo stopal, in sproščanje. Naša gostja bo refleksoterapevtka Nada Tomazin Dokl, predsednica Sekcije refleksoterapevtov pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Predstavitev dnevnega glasbenega dogajanja na Prvem programu, oris Sobotnega glasbenega večera, ki bo posvečen mojstru Bojanu Adamiču, napoved nove zvočne izdaje Kje je Tina?, napoved oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

10:00
Poročila

Marketinške smernice napovedujejo vzpon zvočnega znamčenja. Poleg zvočnih logotipov, značilne glasbe, ki jo slišimo v oglasih, in značilnega zvoka naprav postaja z razvojem pametnih zvočnikov in asistentov vse pomembnejši tudi glas znamke. Kako zvočno znamko gradi naš medij, zakaj je s prihodom tihih električnih vozil pred izzivi avtomobilska industrija? In kakšno vlogo zvoka pri znamčenju v desetletjih prepoznava marketing? Odgovore bomo iskali v Intelekti, sodelovali bodo strokovnjak za marketing Janez Rakušček, raziskovalec trajnostne mobilnosti Andrej Brglez in radijski glasbeni urednik ter režiser zvoka Rudi Pančur.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Živo v studiu 13 nastopa zasedba Leonart.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Sredi drugega vala epidemije se povečuje število okuženih s koronavirusom in hospitaliziranih, v bolnišnicah iščejo dodatne postelje in nove lokacije za bolnike, ob novih primerih okužbe se trudijo razmere obvladovati tudi v domovih starejših občanov. Zdravstveni sistem je na preizkušnji. Na preizkušnji so vsak dan in vsako noč tudi številni zdravstveni delavci. V Studiu ob 17-ih boste ob pomoči Aljane Jocif in kolegov spoznali deset zgodb desetih zdravstvenih delavcev, ki strokovno in človeško spremljajo okužene in pri tem dajejo vse od sebe.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Prof. dr. Škodlar nam v tokratni vaji predstavi avtogeni trening. Gre za metodo, ki jo je k nam "prinesel" eden pionirjev psihiatrije in psihoterapije na Slovenskem, prof. dr. Lev Milčinski. Začetnik avtogenega treninga, nemški psihiater Johannes H. Schultz, ga je zasnoval na spoznanjih iz hipnoze. Prijetno vadbo vam želimo!

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Gaja in Neža postaneta prijateljici zajca Emila.
Pripoveduje: Damjana Černe.
Napisala: Tatjana Kokalj.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2008.

Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi tokrat prinaša izbor glasbe, pesmi in viže iz bogate zakladnice slovenske ljudske glasbe.

Od obsmrtnic, primernih za začetek enajstega meseca v letu, do vedrih in ljubezenskih pesmi na Koroškem in Štajerskem. S pesmijo bomo obudili spomin na 100. obletnico koroškega plebiscita in naše rojake na drugi strani Karavank. Na Štajerskem se bomo srečali z ljudskimi godci in veselimi vižami za ples, končali pa bomo z novejšimi poustvarjalci ljudskega glasbenega izročila, kot so Katice in skupina Jararaja.

Glasbeni mozaik oddaje sestavljajo: družina Miklavž, Zdovčeve dečve, Marko banda, Nediški puobi, ljudski pevci KUD Kebelj, godci iz Slivnice na Kozjanskem, pevci iz Sel na Koroškem, ljudski ansambel Ogris-Andrejčič, trio Škorci iz Slovenje vasi, Mladi godci MFS Lintvar, Marjan Korpar, Jararaja in Katice.

21:00
Poročila

Ta hrvaški avtor slovenskim poslušalcem ni neznan; na Radiu Slovenija smo uprizorili že dve njegovi radijski igri: Tukaj piše naslov drame o Anteju in Dramo o Mirjani in tistih okrog nje. Tako kot prvi dve je tudi to s posluhom za dramski pogovorni jezik prevedla Alja Predan.

V igri, ki vam jo bomo predstavili, avtor pripoveduje zgodbo o fantu, ki je zaradi bolezni priklenjen na invalidski voziček, njegovi domači in drugi bližnji pa mu skušajo vliti vsaj nekaj motivacije za življenje. Martinić se sicer vedno ukvarja z zelo čustvenimi, že kar sentimentalnimi dramskimi situacijami, vendar ni sentimentalen, nasprotno: njegov dialog je grob, neusmiljen, pa vendar ves čas nežen. Ni torej solzav, zato lahko rečemo, da je odrešujoče grob; in ni brezizhoden, zato lahko rečemo, da je odrešujoče življenjski.

Režiserka je Irena Glonar,
dramaturg Goran Schmidt,
tonski mojster Matjaž Miklič,
glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina.

MIO igra Silva Čušin,
BRANKO je Jure Kopušar,
ROBERT Ivo Ban,
DORIS Lena Hribar,
ANA Ivanka Mežan,
OLIVER Brane Grubar,
RITA Marijana Brecelj,
MIHAEL Aleš Valič,
SARA Nika Rozman,
TIN pa Jurij Drevenšek.

Igra traja 34 minut in 2 sekundi.
Produkcija uredništva igranega programa.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija januarja 2013.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Poslušajmo skladbe iz radijskega arhiva.

23:00
Poročila

Janez Grm, avtor kratke zgodbe z naslovom Joj, ki je bila odkupljena na letošnjem Arsovem natečaju, odstira pogled v življenje mlade ženske, ki beži pred očitno naporno in neprijetno resničnostjo. Z malo besedami živo opiše na trenutke mračno nočno dogajanje in kako ga doživlja osrednji lik.
Zgodbo bo interpretirala Lena Hribar.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov