Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 5. mar. 2021

Prvi • Pet, 5. mar.

00:00
Poročila

Uporabniki družbenih omrežij, ki spremljajo portal Čmrljica, so v zadnjih dneh lahko prebrali več obvestil o dogajanju v naravi. Nenavadno visoke temperature so že predramile čmrlje; čebele samotarke že letajo; tudi hrošči oprašujejo. Prav zato bo gost Nočnega obiska biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo. Govor bo o življenju divjih opraševalcev, od katerih sta odvisni pridelava hrane in biološka raznolikost. O pomladnem dogajanju v naravi in neslužbenih poteh dr. Danila Bevka poslušajte v pogovoru, ki ga bo vodil Iztok Konc.

Foto: Danilo Bevk

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Drugi pogled so bili pravzaprav kar »drugi pogledi«. V Slovenijo se je pred nekaj meseci namreč preselila petčlanska metalska skupina z Malte. Da, prav ste slišali. Pet Maltežanov je za svoje glasbeno ustvarjanje izbralo prav Slovenijo. V Zrečah so skupaj najeli hišo in si uredili glasbeni studio. Kaj jih je privedlo sem in zakaj jim ni bilo težko zapustiti otoka, ki ima po njihovem opisu veliko dogajanja in odlično hrano, pa povejo v prispevku, ki sta ga pripravili Darja Pograjc in Katja Krajnc.

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Naše ravnanje v raznih življenjskih situacijah običajno teče precej spontano in nam ga ni treba še posebej razlagati in utemeljevati, niti drugim niti samemu sebi. Kadar pa se moramo premišljeno odločati, kaj nam je storiti, pa se pojavijo dileme o razlogih naših odločitev ali dejanj. V iskanju razlogov za odločitve in dejanja smo običajno najpozornejši na tiste značilnosti in okoliščine dejanj, ki dajejo videz dokončne razlage. Vendar je zanimivo, da noben razlog ne more dokončno opravičiti kakega dejanja. Še najbolje je, da dejanje samo govori o svojih razlogih in da so ti razvidni že iz same okoliščine dejanja. Nudenje pomoči človeku v stiski npr. jasno kaže na altruistično namero, ki nam praviloma ne vzbuja nobenih dvomov.
Včasih pa so okoliščine takšne, da moramo pokazati določeno mero poguma in osebnega izpostavljanja, ko skušamo ravnati tako, kot se nam zdi, da je primerno in prav. Tako je npr. tedaj, ko se odločamo o kakih bolj tveganih dejanjih, npr. o tem, ali bomo pomagali osebi, ki je ne poznamo, ki ne vemo, zakaj se je znašla v nesrečnem položaju, za katero ni jasno, ali nam bo pomoč lahko vrnila Zelo mogoče je, da se sami v sebi ali z drugimi bijemo z očitki o svoji nespameti in o raznih nevarnostih ipd. Zavedamo se, da s tovrstnimi dejanji močno izzivamo splošno sprejeto mantro: »najprej se pobrigaj zase in potem za druge«. Pa vendar nas nekaj izziva, da se ne vdamo tej mantri in pomislekom, ki se opirajo nanjo. Grize nas misel, da z ostajanjem v domnevno varnih območjih ugodja, skrbi zase in z zapiranjem oči pred težavami drugih izgubljamo svojo temeljno etično držo, saj je bistvo človeka v sobivanju, sočutenju in sodelovanju.
Pravzaprav se vse bistveno v človekovem življenju zgodi tako, da prepoznamo to misel kot resnico in začnemo tudi živeti v skladu z njo. Potem bomo morda spoznali, da sta altruistično življenje in delovanje nekaj najbolj naravnega in svobodnega. Ni nobenih posebnih nagrad ali koristi za takšno življenje in delovanje. Razumnemu človeku povsem zadošča, če živi tako, da se lahko vsako jutro odkrito pogleda v ogledalo in si brez sprenevedanja reče: »Nisem sicer popoln, vendar sem ostal človek«.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Edina jutranja rubrika, v kateri se lahko znajde vse. In v kateri povemo (skoraj) vse.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Ljudje radi kupujemo predvsem "z očmi", to pa pri urejanju okrasnega vrta ni vedno najpametneje. Drži sicer, da nam morajo biti zasajene okrasne rastline všeč, a še pomembneje je, da so rastline pravilno izbrane za posamezno lokacijo, da jih znamo pravilno oskrbovati in da se medsebojno ujemajo tudi kot celota. Zato je za Zeleni nasvet krajinski arhitekt Rock Finale pripravil nekaj koristnih nasvetov, kako izbrati pravo rastlino in kako se lotiti sajenja ali presajanja grmovnic, trajnic in čebulnic.

08:00
Poročila

Lasje nam včasih bolj, drugič manj intenzivno izpadajo. Kdaj lahko izpadanje vodi v redčenje las in nastanek pleše ter kdaj je to mogoče popraviti in kdaj ne, so vprašanja, na katera bo odgovarjala primarijka Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. Vzrokov za tovrstne težave je več: od bolezni, nezdravih diet do stresa, hormonskih sprememb in celo vplivov onesnaženega okolja. Več pa v petkovem Svetovalnem servisu. Pišite nam ali nas pokličite po 8h!

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek omenja možnost novega vala epidemije. Poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, tudi zato, da bi šole lahko ostale odprte. Pred ponedeljkovo vrnitvijo dijakov prvih, drugih in tretjih letnikov v šolske klopi na številnih srednjih šolah učitelje skrbi zmanjšanje učne vneme.

V oddaji tudi:

- Epidemija še vedno močno negativno vpliva na stanje proračuna
- Pričakovani pogledi naših evroposlancev na razmere v slovenskih medijih
- Zavrnjen še en revizijski zahtevek pri drugem tiru

Drugi poudarki:
Končuje se gradnja novega potniškega terminala na osrednjem slovenskem letališču
Kakšni so prihodnost slovenskega pomorstva in možnosti mladih pomorščakov za zaposlitev
Pomurski turizem vse bolj stavi na butično in doživljajsko ponudbo v naravi

13:31
Šport

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

14:05
Imported Break 14:05:00

V Labirintih sveta bomo preverili, kako napreduje svetovni boj proti trdovratnemu koronavirusu. Vse več članic Evropske unije se zaradi počasne dobave cepiv na evropski ravni ozira po ruskih in kitajskih cepivih. Pogledali bomo tudi v Evropski parlament, kjer je vladajoča madžarska stranka Fidesz protestno zapustila poslansko skupino Evropske ljudske stranke. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump pa je v prvem javnem nastopu, odkar je zapustil Belo hišo, pozval k poenotenju republikanske stranke. Pod njegovim vodstvom, seveda.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V petkov Studio ob 17-ih se seli kritični pregled dogodkov iztekajočega se tedna, osveženi Tedenski aktualni mozaik. Pod taktirko Špele Novak komentiramo najnovejše odločitve v boju proti epidemiji – od zapletov z novimi različicami virusa do cepljenja šolnikov in vračanja dijakov v šole. Osvetjujemo ozadje političnih bitk za razdelitev evropskih milijard za okrevanje in za upravljanje državnega premoženja v prihodnje. Spremljamo bruseljske poteze glede svobode medijev v Sloveniji, predvsem pa na Madžarskem ter komentiramo ameriške zunanjepolitične premike. Tedenski mozaik odslej ob petkih ob petih na Prvem, v spletnem arhivu in med podkasti.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Skoraj ga ni človeka, ki si ne bi česa želel. Želje pomenijo pričakovanje, srečo, motivacijo, lahko pa tudi breme, pričakovanje in razočaranje. Kot pripoveduje prof. dr. Borut Škodlar, je senčna stran želja strah. Zakaj, bo povedal v tokratni epizodi v pogovoru z Mojco Delač.

Nekega mrzlega dne pošlje mačeha pastorko po jagode …
Pripoveduje: Brane Miklavc.
Slovenska pravljica.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1976.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

V oddaji se bomo tokrat mudili na Balkanu, pozornost pa bo namenjena predvsem učenju in študiju slovenskega jezika v Bosni in Hercegovini in Srbiji. Ustavili pa se bomo tudi pri slovenskih rojakih v Švici. Z lektorico slovenskega jezika na Filološki fakulteti v Banjaluki dr. Janjo Vollmaier Lubej se bomo pogovarjali o delovanju slovenskega lektorata, študiju slovenskega jezika in kulturnem dogajanju v Banja Luki , učiteljica slovenskega jezika in kulture v Zrenjaninu Milena Spremo bo pozornost namenila dopolnilnemu pouku slovenščine v spremenjenih okoliščinah in korona razmeram v tem delu Srbije, arhitekt Milan Greiner iz Švice pa bo podrobneje predstavil delovanje slovenskega društva Kulturni most Švica - Slovenija, ki obstaja že skoraj pol stoletja, načrtovane akcije in kulturne prireditve pa so bile tudi pri njih zelo okrnjene zaradi korona krize.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Panfila smo na začetku cikla, med preživljanjem karantene v zapuščenem hotelu na robu smučišča, ujeli med pisanjem družinske kronike in razvozlavanjem skrivnostnih besed njegove babice. Ta zgodba se po svoje nadaljuje – tokrat je v središču na posteljo priklenjeni Panfilo (še vedno v hotelu ob smučišču), njegovo zgodbo pa je predala naprej Pampinea, o kateri Panfilo ni prepričan, da je res ona. Lahko bi bila tudi njegova babica.V Panfilovo pripovedovanje, njegove karantenske zadrege in nezgode, sta se znova vživela pisatelj Štefan Kardoš in dramski igralec Uroš Potočnik.
Glasbena oprema Darja Hlavka Godina, ton in montaža Mirta Berlan in Urban Gruden, režija Špela Kravogel.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov