Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 22. apr. 2021

Prvi • Čet, 22. apr.

00:00
Poročila

V prvi uri in pol nočnega programa vas bomo radijsko popeljali v Zgornje Savinjsko dolino, v Nazarje. Predstavili  bomo grad Vrbovec, kjer ob občini domuje tudi muzej lesarstva, frančiškanski samostan s cerkvijo Marije Nazaret, izvedeli boste tudi, zakaj imajo v kraju popolnoma brezplačno osnovno šolo ter kako razvoj in inovacije malih gospodinjskih aparatov prispevajo k prepoznavnosti Nazarij in Slovenije.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.
Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V današnji Duhovni misli ponavljamo odlomek znanega krščanskega pisca, benediktinskega redovnika Anselma Grüna. Razpravlja o tem, da se velikokrat ravnamo le po pričakovanjih drugih, da preveč razmišljamo in si zapletamo svoja življenja. Morda bi se lahko zgledovali po otroški iskrenosti in zaupljivosti.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 22. april

06:15
Vreme z meteorologom

06:29
Prvi na maturi, Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju, tokrat na Slivnico in v Kostel z Markom Škrljem.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Ste tudi vi že kdaj slišali koga reči ali pa sami komentirali: »Uuuu, samo malo, da razmislim, nekje v malih možganih imam shranjeno to informacijo?« S tem bržkone mislimo, da nekje v ozadju, saj tam, če gledamo z vidika velikih možganov, ležijo tudi naši mali možgani oziroma cerebelum. O njih se bomo pogovarjali z zdravnikom, mladim raziskovalcem na Nevrološki kliniki in dolgoletnim članom Slovenskega društva za nevroznanost Matejem Perovnikom. Bodite pripravljeni na šotor, črva, srp, prečne jame in drevo življenja. Se slišimo v četrtek ob 7.35. Pripravlja Mojca Delač.

08:00
Poročila

Na pomlad se odpira trgovanje z rabljenimi avtomobili. V Sloveniji jih dobi novega lastnika od trikrat do štirikrat več kot novih. O tem, kaj vse moramo upoštevati pri razmisleku, ko se odločamo za nakup rabljenega ali novega avtomobila, kako izračunamo, koliko nas mesečno stanejo stroški, povezani z avtomobilom, kako pred nakupom preverimo, v kakšnem stanju je rabljeni avtomobil, in kateri so tisti psihološki dejavniki, ki nas lahko pri nakupu zavedejo, se bomo v četrtkovem Svetovalnem servisu pogovarjali z Igorjem Matkom, svetovalcem pri nakupu in uporabi avtomobila.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Velika skrb strokovne in tudi širše javnosti je, ali bo slovenski zdravstveni sistem zdržal; ali bo za bolnike s covidom na voljo dovolj prostih bolniških postelj in zdravstvenega osebja. Najboljši pregled nad stanjem v bolnišnicah ima zdravnik Robert Carotta iz Splošne bolnišnice Jesenice. O trenutnih razmerah bo govoril v tokratni oddaji Ultrazvok. V ospredju pa ne bodo le številke. Doktor Carotta se je namreč lani oktobra tudi sam okužil z novim koronavirusom. "Covid človeka res podre," potrjuje. Čeprav je minilo že šest mesecev, še vedno čuti posledice bolezni, ki se kažejo še zlasti v povišanem krvnem tlaku in motnji v delovanju ledvic. Več v Ultrazvoku; tudi o možnem delnem bolnišničnem "lockdownu".

10:00
Poročila

22. april je Dan Zemlje in tudi Dan tabornikov. Za slednje, združene v Zvezi tabornikov Slovenije, je letošnji dan še posebej pomemben, saj obeležujejo kar 70 let svoje organizacije. Ivo Štajdohar /naglas na prvi a/ je taborništvu posvetil svoje življenje. Ko se je organizaciji pridružil pred skoraj 60-imi leti, so ga očarale predvsem njene dejavnosti, stik z naravo, druženje in učenje, kasneje pa se je pri tabornikih tudi zaposlil. Ljubezen do narave pa ga ne zapusti tudi v pokoju. Na pogovor ga je povabila Lucija Fatur.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Prvomajske praznike bomo preživeli nekoliko bolj sproščeno. Meje regij se z jutrišnjim dnem spet odpirajo, konec tedna bodo hrano in pijačo znova stregli na terasah ter vrtovih gostiln in lokalov po vsej državi. V ponedeljek vrata odpirajo vse izobraževalne ustanove, ob določenih omejitvah tudi nastanitveni obrati. Potem ko je vlada prejšnji teden na podlagi zadržanega odloka ustavnega sodišča o prepovedi zbiranja odločila, da je na javnih shodih dovoljeno zbiranje do 100 ljudi, bo zdaj spet drugače.

Ostale teme:
- Naravovarstveniki ob dnevu zemlje opozarjajo na nevarnost preprostejših postopkov pri posegih v prostor
- Potica tudi uradno zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost
- Slovenska olimpijska bakla predstavlja 400-letno tradicijo jeklarstva v Mežiški dolini

Drugi vsebinski poudarki:
Pošta Slovenije lani poslovala uspešno, zaposleni ZA ravnovesje med dolžnostmi in plačili
Cerkno kmalu dobilo svoj prvi trgovski center.
Meritve radona potrjujejo, da je Primorska med najbolj obremenjenimi z njim pri nas.
Z ogledom Mitskega parka do odgovorov na vprašanja: Kdo smo, Kje smo in Kam gremo.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Strokovnjaki s področja duševnega zdravja opozarjajo, da bo epidemiji koronavirusa sledila še epidemija duševnih motenj. Različne stiske in stresne situacije doživljamo vsi, v nekaterih primerih pa te prerastejo v duševne motnje, ki zahtevajo strokovno pomoč, v najhujših primerih tudi bolnišnično obravnavo. Med otroki in mladimi v zadnjem letu zaznavajo več anksioznosti, depresije, motenj hranjenja in poskusov samomora. Postelj na kliničnih oddelkih otroške psihiatrije primanjkuje, čakalne dobe za klinične psihologe so še vedno predolge, otroci bolj kot prej iščejo odgovore in pomoč tudi v različnih svetovalnicah in na brezplačnih telefonskih številkah. Kaj se dogaja z otroki, mladimi in tudi študenti? Kako jim bomo pomagali? Se država sploh zaveda problema duševnih stisk in motenj otrok, ki imajo lahko dolgoročne posledice za dobrobit posameznikov in družbe v celoti? Odgovore išče voditeljica Špela Šebenik z gosti.

Gosti:
- Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje,
- dr. Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana,
- Borče Micev, psihiater iz službe za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike Ljubljana,
- dr. Tomaž Vec, vodja Psihosocialne svetovalnice za študentke in študente ter zaposlene na Univerzi v Ljubljani.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

... si ogledajo Ljubljano in žalostno končajo v Ljubljanici …
Pripoveduje: Silvij Božič.
Napisal: Janez Rožencvet.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1976.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.


Tokrat poslušate ansamble in izvajalce, ki so se v oddaji predstavili tudi živo.Tako bodo na našem odru nastopili Andrej Toplišek, Ansambel Tik Tak, Okrogli muzikantje in Ansambel Vihar.

21:00
Poročila

Rimski cesar Mark Avrelij Antonin, posinovljenec Antonija Pija, je bil eden najbolje izobraženih rimskih cesarjev, pravi filozof na prestolu. Nanj je sedel 7. marca leta 161, umrl pa je v okolici današnjega Dunaja na pomlad leta 180. Bil je učenec govornika Kornelija Fronta, se v mladosti navduševal za sofistično, pozneje pa za stoično filozofsko smer, s katero se je v letih potovanja in pohodov v Mali Aziji in po Grčiji, zlasti v Atenah, tudi osebno seznanil. Njegovo glavno delo predstavljajo tako imenovani Dnevniki, ki pa to pravzaprav niso. Izvirni grški naslov njegovih spisov v dvanajstih zvezkih se glasi Eis heautón, kar bi lahko prevedli kot Pot k samemu sebi. Nekaj najlepših odlomkov iz tega dela z naslovom Biti ali ne biti norec nam bo nocoj prebral Boris Cavazza v režiji Rosande Sajko. Prevod: Anton Sovré.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V Pesmi v žepu poslušamo nekaj pesmi s koncerta Tomaža Pengova 28. novembra 1994. V Klubu K4 je nastopil pred ameriškim kantavtorjem Townesom Van Zandtom, koncert pa je posnel Radio Slovenija. Leta 2019, ob sedemdesetletnici rojstva Tomaža Pengova, je izšel na dvojni zgoščenki »Kamor greš …«, skupaj z novimi predelavami Pengovovih pesmi v izvedbi zasedbe David in ukradeno pero.

23:00
Poročila

V Literarni nokturno smo uvrstili odlomek iz romana Bralec pisatelja in pravnika Bernharda Schlinka, odlomek o ljubezni dijaka in šestintridesetletnice, ki je hvalnica branju, hkrati pa že nekoliko napoveduje presenetljivo razkritje. Nikar ne zamudite.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov