Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 1. maj. 2021

Prvi • Sob, 1. maj.

00:00
Poročila

Gostja v nočnem programu je umetnica in publicistka Jasna Merku z Opčin. Slikarka, grafičarka in ilustratorka, ki že vrsto let poučuje na srednjih šolah v zamejstvu, že od mladih let pa tudi kot kritičarka spremlja in promovira ustvarjalnost tržaških likovnih umetnikov in sploh spremlja vizualno dogajanje na tem območju, ki ga spretno že od študijskih let povezuje tudi z likovnim dogajanjem v Sloveniji. Javni sklad za kulturne dejavnosti jo je letos za njeno umetniško, publicistično in pedagoško delo nagradil z Ažbetovo listino, za prispevek k promociji, uveljavljanju in rasti slovenske likovne umetnosti na Tržaškem. Z njo se bo pogovarjala Janja Lešnik.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno ob pomoči sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in vedenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.
Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa.

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Srečala sem gospo, ki bo kmalu, morda v dveh ali treh letih, šla v pokoj. Že zdaj dela načrte, kako si bo potem uredila življenje, kaj vse bo delala, da ji ne bo dolgčas, da ne bo preveč pogrešala službe, ki jo ima zelo rada. Upokojitvi ne more uiti, to je dejstvo. Zato si mora lepo urediti življenje tudi po tem, ko bo imela veliko časa.
\tTakole je razmišljala: »Najraje bi delala nekje na področju dobrodelnosti. Morda bom zbirala osamljene ljudi, na primer skupino takšnih enkrat na teden. Zdaj sem že začela zbirati naslove starih osamljenih ljudi.«
\tNi edina, ki dela takšne načrte. Kar nekaj jih poznam. Spominjam se gospe, ki je načrtovala podobno, potem pa je bila zelo razočarana, ker preprosto ni bilo ljudi, ki bi prihajali k njej v skupino. Enkrat se ji je celo zgodilo, da ji je starejša gospa, ki jo je vabila, naj pride k njej v skupino, zabrusila: »Ne, nikamor me ne boste spravili.«
\tOb tem postane zelo jasno, kdo koga bolj potrebuje. Številni ljudje želijo postati »dobrodelneži«, da napolnijo praznino v svojem življenju. To samo po sebi ni nič narobe, človek se mora samo zavedati, da gre dajanje in sprejemanje vedno v obe smeri in da ljudje v stiski zelo pogosto še več dajo tistim, ki jim pomagajo, ne da bi se tega sploh zavedali.
\tŠe pomembneje kot delati načrte za dobrodelno udejstvovanje v pokoju pa se mi zdi nekaj drugega: da se človek že od mladosti naprej, ne šele v pokoju, uči videti ljudi v najrazličnejših stiskah in jim priskočiti na pomoč, kolikor je v njegovi moči. Da zna utihniti in jih slišati, slišati tudi v odtenku glasu, v drobni gesti, v pogledu … Kdor se vse življenje tako uči »poslušati« z vsemi svojimi čuti, ne bo imel težav z načrti, kako bi si zapolnil praznino, ki te morda zajame ob upokojitvi. Kdor zna zares poslušati, bo v vsakem trenutku začutil, kje je njegovo mesto. K ljudem ne bo prihajal kot »dobrodelnež«, ampak kot eden od njih. Ne bo sam načrtoval svojega področja dobrodelnosti, ampak bo odgovoril na izziv, ki mu ga prinaša življenje tukaj in zdaj, v tem trenutku.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Današnji KiKs bo prvomajsko obarvan, in sicer je Darja Pograjc ob pomoči Urške Vranjek Ošlak, mlade raziskovalke na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, preverila, kaj je prav: deloven ali delaven, prekaren ali prekeren. Pod drobnogled sta vzeli tudi vzklik "Živel 1. maj!"

08:00
Poročila

Kot se za 1. maj spodobi, bo nov Radijski ringaraja zaznamoval praznik dela. Kaj delo pomeni za otroke in odrasle in kaj je najboljši izgovor, če se nam ne ljubi delati, se je z otroki z Osnovne šole Mladika Ptuj pogovarjala Lara. Prvi maj otroci največkrat izkoristijo za čiščenje hiše, občudovanje kresa in preživljanje časa z družino.

Pihalni orkester, godba ali godba na pihala je pogost glasbeni sestav, v katerem sodelujejo tri družine glasbil. V pihalnem orkestru torej ne igrajo samo pihala. Zelo pogosto pa ta sestav igra koračnice, ki so namenjene strumnemu korakanju po ritmu. No, Violinček vam bo to predstavil še bolj natančno.

09:00
Poročila

Vsako soboto od 9.05 do 10.00 se imamo na prvem programu HUDO dobro. Z znanimi gosti in mladimi sogovorniki raziskujemo tako sproščene kot resne teme, od šolskih, prostočasnih, ekoloških in športnih do težav, s katerimi se mladi spoprijemajo v obdobju odraščanja. Mikrofone prepustimo tudi mladim novinarjem, ki so radijsko delo spoznali na novinarskih delavnicah. Sami pripravijo oddajo – in seveda HUDO!

10:00
AMEN (A Cappella Version), Z mladimi tabornicami iz Kranja o srčiki taborništva

11:00
Poročila

V tokratni oddaji bomo ocenili animirani film Prinčevo potovanje z močnim ekološkim in protirasističnim sporočilom ter prav tako angažirano Gospodično Marx o borki za delavske in ženske pravice Eleanor Marx, najmlajši hčeri Karla Marxa. Pogovarjali se bomo z Bojanom Labovićem, ki je za prihodnje tri izdaje od Jelke Stergel prevzel vodstvo Festivala slovenskega filma. Letošnji bo predvidoma potekal v Portorožu med 11. in 17. oktobrom. Poleg tega bomo komentirali nedeljsko podelitev oskarjev.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:15
Glasbena repriza: Glasbena repriza 12:15 Blaž Švagan trio

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

V Indiji je novi val covida-19 zelo obremenil bolnišnice. Primanjkuje kisika, zdravil, zdravniških postelj. Številni umirajo, ker ne dobijo zdravstvene pomoči. Pomoč iz tujine že prihaja, a potrebe so velike. Ameriški predsednik Joe Biden je v nagovoru Kongresu napovedal obsežne reforme. Z davki želi razbremeniti srednji razred, zmanjšati revščino. S toplejšim vremenom pa se je spet začelo preseljevanje migrantov čez Sredozemlje, kar prinaša nove tragedije v brodolomih. Na podelitvi oskarjev pa je slavil film, ki govori o težki usodi ameriških prekarnih delavcev.

14:00
Poročila

14:12
Napoved GLC 1. 5. 2021, Kaj je šlo v Sloveniji narobe v letu 2020?

"Knjiga nima ambicije, da bi bila zadnji odgovor na vprašanje, kaj je šlo narobe. Njen cilj je, da kot skupnost pridemo čim globlje. Zakaj? Da se ne bi ponovilo." To so besede avtorja knjige Leto nevarne bližine s podnaslovom Kaj je šlo v Sloveniji narobe med epidemijo covida-19 v letu 2020 novinarja, urednika in sociologa Alija Žerdina. V knjigi je opisal kronološko dogajanje in mu dodal svoja opažanja. Na koncu knjige pa bi se lahko pripoved le še nadaljevala, saj covid-19 še kako zaznamuje tudi leto 2021.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Dušan Rogelj je bil prvi glavni in odgovorni urednik STA, pred tem je bil tudi urednik večernega in nočnega programa na Radiu Slovenija. Za njim je 40 let dolga kariera, na katero ima pretežno lepe spomine in v kateri se je nabralo nešteto zgodb, vezanih na pomembne zgodovinske dogodke in ljudi, s katerimi se je srečal ali sodeloval. V pogovoru z radijskim in novinarskim kolegom Juretom K. Čoklom se je v pogovoru skozi prizmo osebne zgodbe dotaknil marsikatere teme, aktualne ali celo pereče še danes. 

17:00
Poročila

Pevec in kitarist Jure Lesar je svojo glasbeno pot začel kot vodja skupine Eskobars, nato pa se je podal na samostojno pot. Po prvencu Zemljin sin (2018) se nam zdaj predstavlja z drugo avtorsko ploščo Je kaj novega. Osem pesmi na albumu je vsebinsko in zvočno raznolikih, Jure se poigrava z besedno in glasbeno vsebino in pravi: »Izplača se tvegati, da pokažeš svoj izraz.«

18:12
Napoved GLC 1. 5. 2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Na mednarodni praznik dela v Katoliški cerkvi obhajajo praznik sv. Jožefa delavca. Dr. Bogdan Kolar, teolog in zgodovinar, pojasnjuje, da Cerkev na ta dan ne časti ali poveličuje dela, pa tudi ne neznanega delavca, temveč se spominja tesarja sv. Jožefa. Dr. Kolar v pogovoru prek cerkvenih dokumentov, papeževih enciklik predstavi odnos Cerkve do delavskega vprašanja od 19. stoletja naprej. Ugotavlja, da se je Cerkev pozno začela zanimati za delavce.

Tudi drobna glavica prav misli.
Pripoveduje: Janez Eržen.
Napisal: Dragan Horkič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1977.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Kratka radijska igra Tretji zaplodek, nastala po predlogi slovenskega avtorja Vitomila Zupana, je pravzaprav biografsko, avtorefleksivno dramsko besedilo. Osrednji junak igre, razcepljen na dvoje, na vlogi Jakoba in število Osem, se z vsemi v besedilu danimi biografskimi podatki povezuje z Zupanovo življenjsko zgodbo, v številnih podrobnostih pa tudi konkretno zajema iz njegovega življenja. Tretji zaplodek je Zupanovo pozno odkrito besedilo iz njegove zapuščine, svojo prvo, sicer bralno izvedbo in pozneje radijsko upodobitev je dočakalo v izvedbi študentov UL AGRFT.

Priredba in režija Juš A. Zidar.
Tonski mojster Nejc Zupančič.

Osem - Blaž Dolenc
Jakob - Matic Lukšič
Ogana in Tožilec - Sara Gorše
Pogled in Sodnik - Gregor Prah
Posmehljivec - Voranc Boh
Zapisnikar - Žan Koprivnik

Traja 16' 28”
Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 2014.
Igra je bila posneta v okviru predmeta Radijska igra in režija Akademije za gledališče radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani v študijskem letu 2014/2015 v razredu red. prof. Aleša Jana in asist. Klemna Markovčiča.

23:00
Poročila

Slovenskega pisatelja Andreja Makuca poznamo kot odličnega avtorja kratkih zgodb. Med drugim je objavil dela Antigonce ali Klijini okljukčki, Šolniški kruh, Oči in Spominjam se - a že? ter roman Norci. Rodil se je v kraju Brde pri Slovenj Gradcu, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slavistike in primerjalne književnosti. Potem se je vrnil v mesto med Uršljo goro in Pohorjem in delal kot srednješolski učitelj. Nedavno nam je poslal čisto novo zgodbo, ki neposredno zadeva praznik dela, dal ji je naslov Kapitaližem. Pa ti?
Intepretira Rok Matek, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, tonski mojster Jon Čergan, asistentka režije Renata Vidič in režiser Alen Jelen.

Appleseed: Sowing The Seeds. Kompilacija trpkih folk pesmi Peta Seegerja, Brucea Springsteena, Ani DiFranco, Donovana, Erica Andersena in Wyclefa Jeana, Tima Robbinsa in Toma Paxtona.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov