Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 7. avg. 2021

Prvi • Sob, 7. avg.

00:00
Poročila

Na naših valovih bomo nocoj pluli z Vladimirjem Vladovićem, dolgoletnim poveljnikom tovornih ladij, ki je danes zaposlen na Upravi za pomorstvo v Kopru. Že kot otrok je rad risal ladje. Morje, morjeplovstvo ima v krvi ... In tudi zdaj, ko je pristaniški kapitan, nima nič proti, če mu kdo še vedno reče barba. Tjaša Škamperle ga je povabila v studio Radia Koper, od koder poteka sobotni nočni program.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program: Jutranji program iz planinskega doma na Menini planini

05:20
Vremenska napoved

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Pred kratkim sem s svojo krščenko in njenim očetom opravil treking proti baznemu taboru Mt. Everesta, najvišje gore sveta. Čeprav sta oba Nepalca, sta navajena civilizacije. Kot sem je tudi že sam. Na poti smo se težko upirali skušnjavi, da ne bi s prsti desnice drsali po steklu mobilnika. Z zaskrbljenostjo sem opazoval, kako 20 let po Karničarjevi odpravi Skieverest spletna povezava na tej poti deluje skoraj do višine 4000 metrov. Trekerji se sprehajajo s slušalkami ob poslušanju svežih novic ali ob branju ter pisanju blogov.
Začnem razmišljati, zakaj so gore in duhovnost tako močno povezane? Zakaj se tam umirimo, sprostimo, pridemo bližje k tistemu pristnemu v sebi? V gorah, če seveda želimo, smo najprej stran od zaslonov, stran od navidezno nujnih novic. V gorskem okolju se hitreje zgodi, da izstopimo iz analiziranja v gledanje, da bolj uživamo ob „biti“ kot ob „imeti“, da smo bolj prisotni v sedanjem trenutku. Osrečujoče je, da nam za to izkustvo ni potrebno nad 5000 metri, zadostuje npr. že čudovito slovensko sredogorje.
V spominu mi ob prej omenjenem trekingu ostaja domačin, šerpa, ki je nad 4000 metri sedel pred svojo kočo. Ime mu je bilo Tenzing. Bil je očitno zgaran, a z obraza mu je sijal mir. V stiku z njim sem še bolje vstopil v prej omenjeno prostorje umirjenosti in sproščenosti. Vnovič sem se spomnil, da živimo iz medsebojnih odnosov ter za njih. Povabljeni smo, da to, kar doživimo v gorah, na tak ali drugačen način prenesemo v vsakdan. Tako dobi na videz nekoristno potikanje po skalah in snegu smisel. Kdor je to preizkusil, pa tudi, če je šel le na Šmarno goro, ve, kaj mislim.
V tem duhu spoznavam tudi smisel vodenja. Marsikdo od prijateljev mi je v preteklosti pomagal na kak vrh, na katerega sam ne bi zmogel. Tudi sam sem morda kdaj doprinesel, da se je kdo z vrha gore vrnil cel ali celo zadovoljen. Pustiti se spremljati ali biti voden na goro – tega ne vidim kot znak slabosti, je bolj znak odgovornosti do sebe in do drugih. Ko se komu pustim voditi, bom znal drugemu morda pomagati tudi sam. A vodenje je lahko naloga vsakega od nas v vsakdanjem življenju in gore so tu dobre učiteljice.
Po nekem skupnem predavanju sva z Davom Karničarjem dognala, kako ima vsak od nas možnost najti osebno duhovnost in notranji mir, po katerem tako hrepenimo. Ne spomnim se več, ali so bile to natančno Davove besede, ko je rekel, da je krščanska vera nekakšen Everest med vsemi religijami, med vsemi verami sveta in da je on ne bi nikoli menjal. Gotovo je vedel, kaj govori. Ob tem poslušanju je v meni rasla hvaležnost za to, kar sem, ter tudi za to, da sploh sem ter da se smem učiti od prijateljev. Iz hvaležnosti se tako in tako rojevajo same dobre stvari. Gore zahtevajo neki napor, tudi priznanje lastnih omejitev. To je naš prispevek, naš vložek. Zadovoljstvo in hvaležnost po opravljeni turi pa prideta kot dar, ne le kot zasluga, čeprav tudi. Vse skupaj zadiši po presežnem, sploh če je nastalo iz osebnega odnosa. In kar je osebno, je po navadi najbolj resnično.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

07:30
Jutranji program: Jutranji program iz planinskega doma na Menini planini

08:00
Poročila

Tudi oddaja Radijski ringaraja bo odšla v hribe, v živo se vam bomo oglasili iz Doma na Menini planini. Pot tja gor je nezahtevna, tako da je primerna tudi za vse otroke, ki nas boste poslušali, ali pa morda celo obiskali. Planinstvo je super oblika rekreacije, ob tem pa ponuja tudi veliko možnosti za druženje. V oddaji boste slišali, kako so se imeli mladi planinci Planinskega Društva Kamnik, ki smo jih obiskali.

Vas zanima, kje smo bili z njimi? Iz Doma na Menini planini se bomo z našim radijskim mikrofonom preselili v Završnico, kjer je konec julija potekal planinski tabor Planinskega društva Kamnik. Tam smo se družili z mladimi planinkami in planinci, ki so raziskovali čudovito okolico svojega tabornega prostora. Tudi nas so popeljali po taboru, nam povedali, kje vse so že bili, in dali kar nekaj nasvetov, kako se s svojimi starši lahko tudi vi varno odpravite v hribe. Za vas pa smo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije pripravili tudi nagradno igro z lepo nagrado.

Violinček je glasbena oddaja, ki naše najmlajše poslušalce nevsiljivo in sproščeno vodi skozi svet glasbene umetnosti. Pripravlja jo profesor Matej Jevnišek.

09:00
Poročila

Oddaja Hudo se vam bo v živo oglasila iz Doma na Menini planini, kjer bomo v soboto postavili terenski studio. Ker bomo v hribih, bo pogovor tudi obarvan z njimi. Izvedeli boste marsikaj o varnem odhodu v sredogorje in visokogorje, govorili bomo tudi o tem, zakaj je planinstvo super družabna dejavnost, ki združuje prijetno s koristnim. Pridružili se nam bodo člani mladinskega odseka Planinskega društva Gornji Grad.

10:05
Jutranji program: Jutranji program iz planinskega doma na Menini planini

11:00
Poročila

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri sta februarja nastopila pevka Ajda Stina Turek in vibrafonist Vid Jamnik.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Medtem, ko na olimpiadi v Tokiu padajo novi rekordi, je Grčijo, Turčijo in Bolgarijo prizadel zgodovinski vročinski val s katastrofalnimi požari. Politično opustošenje je tudi na beloruskih tleh. V pričakovanju prve obletnice pregovorno ukradenih predsedniških volitev se vrstijo mednarodne kritike o nedopustnem ravnanju avtokrata Lukašenka. Ne nazadnje je nanj opozorila tudi mlada beloruska atletinja Timanovska, ki se je uprla predčasni prisilni napotitvi z olimpijskih iger v domovino in zaprosila za humanitarni vizum. Kot je bilo pričakovati po vojaškem umiku ameriških enot talibanski režim postopoma prevzema nadzor nad vse večjih delom ozemlja v deželi pod Hindukušem.

14:00
Poročila

14:09
Napoved GLC 7.8.2021, "Drugačen svet je mogoč."

Podnaslov knjige je Dnevnik gospodinjca, saj ga vsakdanje življenje postavlja v to vlogo. A ker ostaja novinar po razmišljanju, njegova pripoved seže daleč onkraj vsakdanjosti, mogoče celo banalnosti. Dejan pripoveduje zgodbe svojega odraščanja, je pa knjiga tudi zapis časa oziroma dogajanja na prepihu družbenih sprememb, ki so segle v vse pore življenja, tudi na področje medijev, zato v knjigi sledimo zakulisju preobrazbe v svetu časopisov, kot jih je spremljal. "Vem, kako je bilo, saj sem bil tam," pravi. Pri tem je iskren in prepričljiv.
Knjiga Retrovizor je izšla pri založbi Pivec.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Po poklicu učiteljica, sicer pa pisateljica in pripovedovalka Darinka Kobal, je avtorica vrste knjig za otroke, ki jih objavlja, odkar je leta 1996 izšla njena čisto prva knjižica. Ker se je morala zaradi poškodbe upokojiti in ker je neizmerno ljubila šolski smeh in pogrešala otroško govorico, je poiskala nove poti do šolskih klopi. Začela je počasi in plašno, korak za korakom. Po več kot osemnajstih letih zdaj ve, da tisoč dobrih besed ne odtehta ene same izkušnje. Otroke skozi svoje zgodbe in pravljice nevsiljivo opozarja na neprevidnosti in trenutke nepremišljenosti na cesti s kolesom, z rolkami, med igro … Pa o neprevidnostih v gozdu, živalskem vrtu ali vse pogosteje med psi in drugimi živalmi v okolici. "Pravijo, da so moje pravljice za male in velike, ker nosijo sporočila o življenju, iz življenja, za življenje," pravi tokratna gostja oddaje Razkošje v glavi. Z Darinko Kobal, ki piše tudi scenarije, vodi radijske oddaje in svoje pravljice pripoveduje po slovenskih knjižnicah, vrtcih in šolah in je tudi članica Društva pisateljev Slovenije, članica Društva staršev za boljšo šolo ter ena od ustanoviteljic Odbora ljubljanskih učiteljev, se je pogovarjala novinarka Tadeja Bizilj.

17:00
Poročila

Kantavtor Boštjan Gartner se je dobrih dvajset let po svojem prvem albumu Reka (1996) odločil znova stopiti pred studijski mikrofon, kjer so se njegovemu vokalu in kitari pridružile klaviature Boruta Činča. Nastal je album »Čas brez iluzij«, umirjena glasbena ilustracija različnih plati življenja, ki nam ga avtor predstavi v tokratni Pesmi v žepu.

18:11
Napoved GLC 7.8.2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Katoliški duhovnik Stane Kerin se je po letih dela na Karitasu in v Misijonskem centru odločil postati misijonar na Madagaskarju. O svojem delu in poslanstvu se je pogovarjal s Tomažem Gerdenom.

Hrast zaprosi palčke za pomoč …
Pripoveduje: Gašper Jarni.
Napisala: Marija Štular.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2000.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V domiselni in pretresljivi zgodbi sta starki v nenavadni čustveni zvezi druga drugi edina opora v samoti. Z nocojšnjo igro Uredništvo igranega programa zaznamuje predsedovanje Slovenije Evropski uniji s predvajanjem radijskih iger njenih članic. Toon Tellegen je vsekakor reprezentativen avtor ene izmed njih, Nizozemske.

Prevajalka – Tanja Mlaker
Prirejevalka – Mateja Tegelj
Dramaturg – Pavel Lužan
Režiser – Jože Valentič
Tonski mojster – Miro Marinšek
Glasbena oblikovalka – Darja Hlavka Godina

Pripovedovalec – Željko Hrs
Prva ženica – Vera Per
Druga ženica – Mina Jeraj
Zasliševalec – Boris Kerč
Ženska – Darja Reichman

Traja 11' 27''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 2000.

23:00
Poročila

Mineva sto let od smrti ruskega književnika Aleksandra Aleksandroviča Bloka. Poleg lirskih dram, na primer Roža in križ, je pisal pesmi, zbrane v različnih ciklih: Mesto, Nočna vijolica, Jambi in drugih. Vrh njegove lirike pa predstavljata pesnitvi Skiti in Dvanajst. Blok se je rodil leta 1880 v Sankt Peterburgu kot sin profesorja. Študiral je pravo in filozofijo, potoval po zahodni Evropi, postal središče ruskega simbolističnega gibanja in pozdravil oktobrsko revolucijo. Marjan Kovačevič Beltram je za Literarni nokturno izbral nekaj njegovih pesmi v prevodu Toneta Pavčka in Cirila Zlobca.

Dvakrat EP, Macka B in Trixstar. Obakrat z reggae podkletenjem – Gentrification, Dear 2020.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov