Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 9. avg. 2021

Prvi • Pon, 9. avg.

00:00
Poročila

Skozi stoletja se je, zaradi takšnih in drugačnih razlogov selilo na milijone ljudi. Vse to je in še oblikuje svet migracij. Z njim se že vrsto let ukvarja prof. dr. Marina Lukšič Hacin, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, kjer deluje že od leta 1989. Prav gotovo nas v prvih urah ponedeljka odpelje po svetu, tudi na Švedsko. Za doktorat se je namreč ukvarjala s tamkajšnjim multikulturalizmom in slovenskimi izseljenci. Od sodobnih migracij, begunstva, izseljenstva do vračanja in kroženja možganov. O vsem tem bo prof. dr. Marina Lukšič Hacin pripovedovala na ponedeljkovem Nočnem obisku, na katerega jo je povabila Mojca Delač.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza, Drevišnja oddaja bo pospremljena z vsemi odtenki svetlobnega spektra, ki ga seva pojemajoče sonce skozi umirjeno, ravno prav toplo in ubrano avgustovsko atmosfero planeta Zemlja. Vabljene in vabljeni...

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Zgodba o pastirju z vrečkama črnih in belih kamenčkov je tradicionalna tibetanska budistična pripovedka o pomembnosti urjenja v čuječnosti in zavedanju.
Nekoč je živel pastir, ki je v hribih pasel svojo čredo ovc. V bližnji jami je živel priznan lama, kot rečemo tibetanskemu menihu, ki je dokončal izobrazbo in preživel veliko let v meditativnem umiku. Pastir je že večkrat slišal o njem, saj so vsi govorili, da je ta lama dosegel visoko stopnjo spoznanja. Veliko učencev od vsepovsod, celo iz oddaljenih krajev, je prihajalo k njemu. Nekega dne je pastir obiskal tega lamo in dejal: "Sem samo preprost pastir. Ničesar ne vem. Sem nepismen, vendar si zelo želim, da bi lahko spoznal duhovno pot. Prosim, naučite me prakse, ki je lahko razumljiva in ne zahteva nobenega zapletenega znanja, preprosto prakso, ki bi jo lahko delal celo najbolj neizobražen človek."
Lama mu je odvrnil: "Vzemi dve vrečki in napolni eno z belimi kamenčki, drugo pa s črnimi. Ko boš sedel na skali in pasel ovce, imej vrečki ob sebi in opazuj svoj um. Če se v njem pojavi slaba misel, iz vrečke vzemi en črn kamenček in ga položi na svojo levo stran. Če pa se v tvojem umu pojavi dobra misel, vzemi bel kamenček in ga položi na svojo desno. Samo to počni, za to prakso ne potrebuješ ničesar drugega."
Pastir je upošteval nasvet budističnega meniha, napolnil dve vrečki s črnimi in belimi kamenčki in opazoval svoj um. Opazil je, da se kup črnih kamenčkov vse bolj povečuje, belega kamenčka pa ni bilo niti enega. Na koncu dneva je bilo na levi strani veliko črnih kamenčkov in morda le en ali dva bela na desni. To ga je zelo zaskrbelo in je sklenil, da njegova praksa ni dobra, da mu gre res slabo.
Vrnil se je k lami in se pritožil: "To ni v redu. Črnih kamenčkov je cela gora, bela sta pa samo dva ali trije." Lama mu je odgovoril: "To sploh ni pomembno. Le nadaljuj. Vsak večer pospravi kamenčke v vrečki in naslednji dan začni znova." Pastir je delal, kot mu je bilo naročeno, vsak dan znova in znova. Počasi in postopoma je čez nekaj mesecev opazil, da se beli kup povečuje, črni pa zmanjšuje. Na koncu so bili skoraj vsi kamenčki beli.
Nauk te zgodbe je, da ne glede na to, kaj počnemo v svojem vsakdanjem življenju, se moramo zavedati stanja svojega uma. Ko opazimo, da je naš um pozitiven in umirjen, je to tako, kot da bi na kup postavili bel kamenček. Ko pa je naš um negativen in se tega zavemo, je tako, kot bi postavili kamenček na črni kup. S čuječnostjo in zavedanjem bo naš um vse bolj pozitiven.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 9. avgust

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

Knjižnice so odprte tudi poleti in zdi se, da imamo med počitnicami več časa za branje knjig, ki si jih lahko izposodimo. Vendar pa knjižnice že dolgo časa niso samo prostori za hranjenje in izposojo knjig ter drugega knjižničnega gradiva. Kako uspešne so knjižnice pri prilagajanju potrebam svojih uporabnikov? Gostja bo Vesna Horžen, predsednica Združenja slovenskih splošnih knjižnic.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Kako pomemben je odnos do sebe, nam bo povedala naša tokratna sogovornica. In da je pomembno tudi to, da se poslušamo in si sledimo. Alenka Peterlin je ena tistih, ki je svoje življenje temeljito prevetrila in zdaj s svojo izkušnjo pomaga tudi drugim ženskam. Spoprijemanje z lastno bolečino je težko, a velikokrat nujno. Del svojega življenja in razmišljanja je delila z nami v oddaji, ki jo bomo zdaj ponovili. Z Alenko Peterlin se je pogovarjala Lucija Fatur.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:19
Spremembe

13:19
Po neurju

Drugi poudarki oddaje:
V učni sirarni na Ptuju spet izobražujejo predelovalce mleka, zanimanje za to dejavnost vse večje
Občina Podčetrtek bi po nakupu grad zavarovala pred nadaljnjim propadanjem.
Kako dvorec nad Kanalom obnoviti in ga vključili v turistično ponudbo kraja?
Razgledni stolp na Mariborskem Pohorju tudi po več kot letu dni ostaja zaprt

13:21
Podnebje

13:22
Nagasaki

13:24
Smolič

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

V Afganistanu se ob umikanju ameriških in drugih zavezniških sil krepi nasilje, talibani nadzorujejo vse več ozemlja. Vladne sile se le stežka upirajo njihovemu pohodu na oblast. Je mednarodna skupnost obupala nad to osrednjeazijsko državo? Se Afganistan vrača v temačno prihodnost? Lahko spet postane oporišče islamskega terorizma?

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Naš edini nacionalni park letos zaznamuje 40-letnico zakonske ustanovitve. Z geslom Triglavski narodni park – za naravo in ljudi so želeli poudariti pomen ravnovesja med varovanjem narave in interesi človeka. Iskanje rešitev, ki bodo to zagotavljale, je ključni izziv tega območja, še posebej zaradi vse večjega števila obiskovalcev. Pristojni stavijo na trajnostno mobilnost, usmerjanje obiska ter spreminjanje navad in odnosa obiskovalcev do zaščitenega območja. Kako konkretno se tega lotevajo in koliko so pri tem uspešni ter v kakšni kondiciji stopa naš nacionalni park v peto desetletje, voditeljica Romana Erjavec s sogovorniki v terenskem studiu na Bledu.

Gostje:
– Janez Rakar, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park,
– Majda Odar, vodja informacijsko izobraževalne službe TNP,
– Andrej Arih, vodja projekta Vrh Julijcev,
– Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj,
– Miro Kristan iz Posoškega razvojnega centra.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Zajček in travnik pomagata drug drugemu.\t
Pripoveduje: Vesna Jevnikar.
Napisala: Darinka Kozinc.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2009.

Preverjamo poletni utrip na avstrijskem Koroškem. Pridružimo se mladim umetnikom na Rebrci in udeležencem tedna jezika in športa v Šentjanžu v Rožu. Odziv je letos presegel vsa pričakovanja. Ustavimo se v dolini Lepene pri Železni Kapli. Kdaj bodo Sveče in Mače vendarle dobile dvojezične krajevne table? Tatjana Feinig, ki je dosegla sprejetje odloka v občinskem svetu Bistrice v Rožu, napoveduje, da bodo table postavili brez posebnih najav. Zakaj?
Prisluhnite!

21:00
Poročila

Ferus Mustafov: Druga godba 1991. Poletni skok Naših poti na legendarni koncert Mustafova v ljubljanskih Križankah.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Farsa – nemogoča zvrst Sílvie Pérez Cruz. Sílvia Pérez Cruz je za zadnji album zbrala skladbe, ki jih je napisala v sodelovanju z drugimi ustvarjalci. Prepletajo različne discipline: gledališče, film, ples, slikarstvo, fotografijo in poezijo.

23:00
Poročila

John Dryden je bil pesnik, dramatik in prevajalec. Rodil se je 9. avgusta 1631. Šolal se je v Westminstru in na Trinity kolidžu v Cambridgeu. Leta 1658 je napisal znamenite Kitice na Cromwellovo smrt, ki jih je tri leta pozneje dopolnil s Panegirikom restavraciji monarhije. Za oddajo smo izbrali njegovo osemdelno Pesem za godovni dan svete Cecilije, ki je tudi po avtorjevem mnenju njegov najboljši dosežek. Sveta Cecilija je bila zavetnica glasbe in njen dan so začeli praznovati proti koncu 16. stoletja v Franciji, v Angliji pa od leta 1638, ko je Glasbeno društvo začelo pri pesnikih in skladateljih naročati ode v proslavo glasbe in njene duhovne moči. Pesem je izšla v Antologiji angleške poezije (Cankarjeva založba, 1997) v prevodu Janeza Menarta.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov