Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 17. avg. 2021

Prvi • Tor, 17. avg.

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev: Ponovitev Razkošje v glavi

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Ponovitev Sledi časa

02:00
Poročila

02:15
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Zdi se, kakor da bi živeli v času nenehnih razprodaj. Skorajda ne mine mesec, da ne bi do nas prišla novica o kakšni vrsti razprodaje - redni razprodaji, predrazprodaji, porazprodaji in podobno. Tokrat pa se bomo dotaknili področja, ki mu običajno pravimo ‘’duhovnost’’, osebna rast in podobno. Ker je sodobni človek na vseh področjih svojega življenja tako očaran z iluzijo osebne svobode se je neizmerno odtujil ne le od sočloveka ali narave, ampak predvsem od samega sebe. Zato v neskončni poplavi ponujanega brezupno išče, kjer ni, zato, ker je pozabil, kje se to, kar išče, nahaja. Na žalost k sodelovanju nismo povabili kakšnega znanega bralca, interpreta s privlačnim glasom, ki bi enako uspešno nagovarjal oba spola. Prebrali bomo kar sami. Oglas, ki je nekakšen povzetek, pa se glasi takole:

se želite odpočiti od vsakdanjih tegob in skrbi, se znebiti stresa, izboljšati zdravje in samopodobo, izoblikovati postavo? Morda prodreti v skrivnosti svojega obstoja, prejšnjih življenj, zakonov karme, komunicirati z umrlimi modreci ali sorodniki? Želite s svojim skromnim, a plemenitim prispevkom izboljšati svet ali pa vsaj sebe? Se želite osvoboditi in se končno zavedati Boginje ali božanskega v sebi? Lahko pa tudi samo malo obarvate vsakdanjo sivino življenja ali za kratek čas prekinite svoj običajni dolgčas…

Če je tako, potem je to poletje pravi čas, prava priložnost - samo za vas! Na voljo so vam najnovejši tečaji različnih vrst joge, tako za začetnike in nadaljevalni. Ker je sezona kopanja pred vrati, smo na podlagi najnovejših študij samo za vas pripravili hitro učinkovite načine za oblikovanje lepe in zdrave postave. Nismo pozabili tudi na tiste, ki želite meditirati. Za vas so na voljo številne metode meditacij in vsakovrstni pristopi duhovnih srečevanj. Vse našteto vam je na voljo od jutra do večera, v naravi, v hribih, na morju ali v samo za vas čudovito urejenih prostorih. In vse to z velikimi popusti, po promocjskih cenah! Programi so na voljo tedensko ali dnevno, izbira je seveda povsem vaša.
Spoštovani! Vzemite si čas in izkoristite popuste ter priložnosti, ki se vam ponujajo! S kartico zvestobe boste pridobili še dodatne bonuse! Bodite zraven, bodite ''in''. Ne le da boste spoznali veliko podobno mislečih, najpomembnejše je, da bodo vaši občutki tesnob, osamljenosti ali nerazumljenosti čarobno izginili… Ne odlašajte, pokličite zdaj in si zagotovite svoje mesto! Vaš klic je seveda brezplačen…

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:45
Inforetrospektiva: Inforetrospektiva: Haiti 2010 / Haiti 2021

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

32-letna Yuliya Nesterova se je v Slovenijo preselila, ko je dokončala študij prava s področja človekovih pravic in mednarodnega upravnega prava. Od takrat je minilo dobrih 6 let. Kaj jo je prepričalo, da se iz orientalsko obarvane turkmenistanske prestolnice Ašhabad [naglasiš na prvi a] v srednji Aziji preselila v Ljubljano, bo povedala v reprizi Drugega pogleda. Z njo se je pogovarjala Darja Pograjc.

08:00
Poročila

Raznovrstnost gozdov v Sloveniji prinaša tudi pester gobji živelj, njegova bujna rast pa je odvisna tudi od vremenskih razmer. Kako je z gobjim bogastvom naših gozdov, kakšne so značilnosti posameznih predelov Slovenije in kje lahko slovenski ljubiteljski nabiralci pridobijo znanje o gobah in gobarstvu, bomo v torkovem Svetovalnem servisu na Prvem spraševali Slavka Šeroda, predsednika Gobarskega društva Lisička iz Maribora in ljubiteljskega mikologa Andreja Piltaverja.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Na letališču v Kabulu so se po včerajšnjem kaosu razmere umirile, evakuacijski leti so spet stekli. Iz Afganistana sta ponoči odšla tudi dva Slovenca, tam ostaja še en slovenski državljan, ki skrbi za varnost delegacije Unije. Medtem skušajo talibani kazati prijaznejši obraz, ljudi pozivajo, naj se vrnejo na delo in k vsakdanjim opravilom, napovedujejo, da bodo ženske lahko študirale in delale, za vladne uslužbence pa so napovedali amnestijo.

Ostale teme:
- Na Haitiju se povečuje število žrtev sobotnega potresa, reševanje ovira tropska nevihta
- Največ primerov okužbe s koronavirusom od začetka junija, zaradi bojazni pred zlorabami pri cepljenju v Celju poostrili nadzor
- Tema bienala likovnih vizij v Novem mestu letos smeh

Še drugi poudarki iz oddaje:
- S septembom bo v Ljubljani več plačljivih parkirnih površin
- Edino ponudbo za koprski Solis oddalo podjetje Grafist
- Center Banovina v Virštanju za promocijo vina
-Zaradi deževnega maja za zdaj slabša letina soli

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Na današnji dan leta 1919 je prišlo do združitve prekmurskih Slovencev z matico. Ta uspeh še zdaleč ni bil samoumeven, saj je bil pred prvo svetovno vojno na levem bregu Mure slovenski narodni projekt institucionalno precej slabo razvit, Prekmurci pa pod kar najhujšim raznarodovalnim pritiskom. Kako se nam je torej zgodovina kljub vsemu nasmehnila, kako lahko bi bilo tudi drugače in kako teče življenje v Prekmurju danes, ob prekmurskem prazniku preverjamo v Studiu ob 17h. Tokrat z vami Lidija Kosi, Andrej Stopar in Goran Dekleva.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

… pripravljata Mukiju bratec in sestrica …\t\t\t\t\t
Pripoveduje: Aleš Valič.
Napisal: Ivan Sivec.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1985.

V petek, 28. maja, je 14. festival Godibodi, festival sodobne avtorske in etno glasbe, postregel z večerom ljudske glasbe.

Z nami bo Marko banda – z Andijem, Boštjanom, Miho, Slavkom in Željkom se bomo družili. Cimbale, violina, klarineta in kontrabas – to je ''zmagovalna kombinacija'', ki je vzdržala tokove časa zadnjih 30 let. Njihov koncert smo posneli konec maja, ko so nastopili v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu.

Predstavili so pesmi s tretjega zvočnega albuma, ki je sicer izšel ob lanski 30-letnici skupine in ki niza 12 različnih pesmi, in te poslušalca nikakor ne pustijo ravnodušnega. Ob snemanju sta se jim pridružila tudi nekdanja člana zasedbe, Samo Budna na violini in Tomaž Rauch na violi, zapela pa je Tjaša Šimonka Kavaš. Za posnetek koncerta sta poskrbela mojster zvoka Matjaž Mastnak in asistent Gašper Vodlan.

21:00
Poročila

Ob cesti iz Dokležovja v Beltince stoji križ »hrvaškega Kristusa.« To znamenje sta po pripovedovanju pred davnim časom postavila oče in sin iz Bratoncev zato, ker sta ju Kristus in törniška mati božja rešila pred grozno smrtjo … V radijski igri nastopa junaška hči Katica, prav tako spretna in močna kot sin iz ljudske pripovedi. V pristni prekmurščini avtorice dramskega besedila, osnove za radijsko igro, Tamare Matevc, zgodba zveni avtentično. Prav zaradi preprostega jezika je ob pozornem poslušanju igra razumljiva tudi za poslušalce iz drugih slovenskih narečnih okolij. Pripovedovalsko je spretno napisana, liki pa izredno živi. Poslušalci bodo lahko prisluhnili napeti ljudski kriminalki, v kateri bo šlo za življenje in smrt, storilci zlih dejanj pa bodo pravično kaznovani, kot se za ljudsko zgodbo tudi spodobi.

Po koncu igre bo pogovor Vilme Štritof z avtorico Tamaro Matevc.

Dramaturginja Vilma Štritof
Režiserka Ana Krauthaker
Tonska mojstra Sonja Strenar, Matjaž Miklič
Skladatelj in izvajalec glasbe Janez Dovč
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina

Pripovedovalec Evgen Car
Škafarof Tinek Vladimir Vlaškalić
Katica Anita Gregorec
Oštarjaš Ludvik Bagari
Nori hlapec Blaž Šef
Župan Jožef Ropoša

Traja 33' 25''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija in v Domu pod Storžičem

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Poslušamo skladbo iz radijskega arhiva.

23:00
Poročila

Frank Bükvič je bil doma v Puconcih pri Murski Soboti. Leta 1946 je zapustil domovino, doktoriral iz gospodarsko-političnih ved v Gradcu, emigriral v ZDA in v New Yorku doktoriral iz germanistike. Na univerzi v Fairfieldu je poučeval nemško in rusko književnost in bil predvsem pisatelj. Že leta 1948 je objavil obširni roman Brezdomci, nato pa še vrsto drugih knjig.
Martin Jevnikar je pisatelja Bükviča takole ocenil: »Bükvič je velik pripovednik. Njegovi ljudje so izklesani, polni življenja, ne mislijo veliko, ampak delajo. Epsko pripovedovanje je preprosto, dramatično, barve so izrazite in ostre, predvsem pa so novi ljudje in njihovi problemi.«
Zgodbo Pometač Marich interpretira dramski igralec Aljoša Ternovšek.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov