Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 26. jan. 2022

Prvi • Sre, 26. jan.

00:00
Poročila

V Noči šansonov se bomo z Édith Piaf zadrževali v poznih 40-ih in zgodnjih 50-ih letih 20. stoletja. Prvi del noči bomo posvetili šansonom iz operete La p'tite Lili, ki je v zgodnjih petdesetih nastala na podlagi filma iz leta 1927, nato pa bodo sledile pesmi s konca 40-ih in začetka 50-ih let 20. stoletja, ki so jih avtorsko ustvarili Édith Piaf in nekateri njeni stalni skladateljski sodelavci, med njimi najznamenitejša Marguerite Monnot in Michel Emer. K poslušanju vas vabi Miha Zor.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Spoštovani, zgodba govori o dečku, ki je bil strasten zbiralec steklenih kroglic, frnikol. Živel je poleg deklice, ki je imela veliko sladkarij. Rekla mu je: »Če mi boš dal vse svoje frnikole, ti bom dala vse svoje sladkarije.« Deček je o tem razmišljal célo noč. Naslednji dan je skril nekaj svojih frnikol pod posteljo, ostale frnikole pa je dal deklici v zameno za njene sladkarije. Naslednjo noč spet ni mogel spati; tako nesrečen je bil. Vso noč se je premetaval v postelji. Kaj mislite, da ga je tako skrbelo in vznemirjalo? Razmišljal je o tem, ali mu je deklica res dala vse svoje sladkarije. Zanimivo, kajne, namesto da bi ga pekla vest, ker ji on ni dal vseh svojih frnikol.
V odnosu do Boga in bližnjih sem podoben temu dečku. Od Boga in od drugih pričakujem in celo zahtevam vse, sam pa ne dajem vsega, ne da bi me pri tem pekla vest in bi me bilo sram. Apostol Pavel je zapisal, da Bog ni prizanesel lastnemu Sinu, temveč ga je dal za nas vse. Kako nam torej ne bo z njim tudi vsega podaril (Rim 8,32)? Kristjanov poklic, poslanstvo vsakega kristjana mora biti ljubezen. Ko so starega puščavnika vprašali, kaj je treba storiti, da bi bili odrešeni, je odgovoril: »Ljubiti.«
Ljubiti moram s čisto ljubeznijo, kajti greh je vse, kar je proti ljubezni. V gozdovih severne Evrope živi majna žival, imenovana hermelin, ki je pozimi znana po svojem snežno belem krznu. Hermelin varuje svoj beli plašč pred umazanijo nagonsko, kar lovci na krzno izkoristijo. Hermelinom ne nastavljajo zank, ampak najdejo njihov dom, nakar vhod votline v skali ali v duplu drevesa namažejo z umazanijo. Nato spustijo lovske pse, ki hermeline preganjajo. Prestrašene živali bežijo proti svojemu domu, a zaradi umazanije na vhodu nočejo vanj vstopiti. Raje obstojijo in dovolijo, da jih ujamejo psi, samo da ne bi umazali svojega belega krzna. Ohranitev čistosti jim pomeni več kot življenje. Tako je tudi z ljubeznijo do Boga in bližnjega. Drži, kar je o krščanski ljubezni zapisala Mati Terezija: »Sad vere je ljubezen v čistem srcu, sad čiste ljubezni pa je služenje.«
Jezus je postavil ljubezen do Boga in bližnjega v središče; ti dve ljubezni sta neločljivi. Božji obraz vidim na obrazu bližnjega. Ljubezen je edino merilo vere. Drži, da Bog ne potrebuje naših dobrih del, a jih potrebujejo naši bližnji. Kristjan ne živi zase, ampak za Kristusa in bližnje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Priboljški pri hišnih ljubljenčkih naj ne bi nadomestili zdravega obroka, vendar lastnike v dobro založenih trgovinah za male živali velikokrat zanese.

08:00
Poročila

Čeprav sredi zime zelenjavni vrt počiva, pa se tudi v tem času veliko dogaja v rastlinjakih. Kako jih najbolj učinkovito ogrevati, kdaj in zakaj jih je treba prezračevati? Kako poskrbeti za vrtnine v njih in katere težave se lahko pojavijo? O zimskem vrtnarjenju v rastlinjakih, pa tudi o pripravi sadik in prvih setvah za novo vrtnarsko sezono bomo v sredinem Svetovalnem servisu govorili z agronomom Vanesom Husićem.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

10:10
Intervju: Arhitekt dr. Miloš Kosec: "Stanovati v Sloveniji na vzdržen, človeku primeren način je privilegij, ne samoumevnost", Stanovanjska kriza pri nas je kontinuirana in kronična, a rešitve se kažejo tudi v primerih preteklih dobrih praks

11:00
Poročila

Že leta 1947 so začeli s prvimi učnimi urami psov za potrebe slovenske policije, v bolj skromnih delovnih pogojih, vendar z dobrimi rezultati. Dve leti pozneje so ustanovili Oddelek za šolanje službenih psov, ki ima zaradi svojega strokovnega in prizadevnega dela ugled v kinološki javnosti in med policijskimi šolami za šolanje službenih psov v evropskih državah. Šola ima lasten strokovni kader - inštruktorje za šolanje službenih psov. Danes ima svoje prostore na Gmajnicah v Ljubljani in tam sta zdaj tehnik Damjan Rostan in Lucija Fatur.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

13:00
KU-KU

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki iz oddaje:
Pomanjkanje kadrov zaradi odsotnosti se še zaostruje, zapirajo vse več uradov upravnih enot po Sloveniji,
skoraj dve leti po imenovanju ravnateljice novogoriškega vrtca je sodišče to razveljavilo,
z mariborske tržnice se morajo izseliti prodajalci mlečnih mesnih izdelkov.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Dolgo smo na Kitajsko gledali z občudovanjem, predvsem ko gre za njen hiter gospodarski razvoj. Konec koncev je to država, ki v kratkem času pripravlja že druge olimpijske igre, in država, zaradi katere smo postali odvisni od njenih dokaj poceni tehnoloških izdelkov. Kakšna pa je Kitajska v mednarodnem okolju, kakšna do svojih manjšin, do svojih sosed? O Kitajski, njenem gospodarstvu, politiki, družbi in mednarodnih odnosih voditelj Marjan Vešligaj s sogovorniki z različnih področij.

Gostje:
- sinologinja Saša Istenič Kotnik, predavateljica na Oddelku za azijske študije ljubljanske Filozofske fakultete in vodja Centra za tajvanske študije,
- profesor mednarodnih odnosov Bojko Bučar s Fakultete za družbene vede v Ljubljani,
- gospodarstvenik Andrej Boštjančič, direktor podjetja SoftNET.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Na Prvem sledi prva epizoda zvočne knjige Leninov park avtorja Tadeja Goloba. Knjigo pod režiserko taktirko Ane Krauthaker prebira dramski igralec Saša Tabakovič. Zvočno knjigo lahko poslušate vsak dan ob 19.10 minut na Prvem, v celoti jo lahko kupite na spletni strani ZKP RTV SLOVENIJA.

Zdravilo je družba otrok.
Pripoveduje: Vera Per.
Napisala: Krista Bendova.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1977.

Sprehodili se bomo po nekoliko drugačni poti, ki jo za dokončanje izobraževanja lahko uberejo mladi. To je s pomočjo projekta Projektno učenje mlajših odraslih. Program neformalnega izobraževanja je namenjen mladim od 15. do dopolnjenega 26. leta starosti. Naravnan pa je k odpravljanju vzrokov, ki so privedli do izstopa iz šole ali dela.

21:00
Poročila

V oddaji sami naši bomo odgovorili na vprašanje, zakaj nekateri naši sosedje novo leto praznujejo 14 dni kasneje. Gostili smo tudi pevko Ajo, ki ji je z izjemnim glasom uspelo ustvariti zelo uspešno kariero. Biljana Žikić je obiskala Info točko za tujce, ki zagotavlja podporo delavcem migrantom, kar je posebno koristno v tem času, ko se zakoni in pogoji zaposlovanja spreminjajo. S čem pa se trenutno ukvarjajo in kakšni so izzivi?

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Pesnitev Zalezovanje žnrka s podnaslovom Na kant v osmih kantih pripoveduje o deseterici – devetih možeh in enem bobru, ki skušajo ujeti žnrka, bajeslovno bitje. Gre za zelo vplivno in duhovito besedilo poezije nesmisla, v katero je Carrollu uspelo vplesti številne uganke, namige in povezave. Carroll, od čigar rojstva bo jutri minilo 190 let, je pesnitev napisal med letoma 1874 in 1876, posvetil pa jo je Getrude Chataway. Ob njunem prvem srečanju je Getrude imela devet, Carroll pa 43 let.
V nokturnu lahko slišite peto poglavje v interpretaciji Matija Rozmana.

V oddaji Godbe z zgodbo voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.
Godbe z zgodbo bodo posvečene ameriškemu pevcu in igralcu Neilu Diamondu.Neil je eden najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov, pripada pa mu tudi naziv tretjega najuspešnejšega moškega izvajalca v zgodovini popularne glasbe, ki je imel največ uspešnic na lestvicah. Večina njegovih skladb, ki jih je napisal zase in za druge pevce in pevke, je že zdavnaj zimzelenih. Neil Diamond se je leta 2018 umaknil iz glasbenih odrov, ker so mu diagnosticirali parkinsonovo bolezen.Bo pa letos na gledališke odre prišel muzikal A beautiful noise, ki temelji na njegovem življenju in njegovih skladbah. Nekaj jih boste slišali v oddaji Godbe z zgodbo.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov