Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 23. maj. 2022

Prvi • Pon, 23. maj.

00:00
Poročila

Pesniški listi bodo šepetali skozi radijsko noč. Nežni in siloviti, otožni in bojeviti, uporni in globoko razmišljajoči. Kocbekova poezija spregovarja in močno nagovarja še danes, skoraj devetdeset let po izidu njegove prve pesniške zbirke Zemlja. Od nje do zadnjih stavkov v dnevniških zapisih je Edvard Kocbek prepotoval dolgo in trnovo pot, na kateri je ostal zvest svoji neizmerni človečnosti in ljubezni do življenja, pošten v svojih dejanjih in preroški v svojih videnjih, z neomajno vero v moč poezije: »Pesem je najbolj neposredni, najsilnejši, najpopolnejši stik z resnico in lirična resnica ni niti umsko spoznanje niti porabno izkustvo niti samo naval zanosnega čustva, temveč je nekaj mnogo neposrednejšega, nekaj, kar prevzema vse bitje in ga bitno preobrazi,« je zapisal junija 1943. Izbor poezije Edvarda Kocbeka je za nočni program pripravila Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Špela Novak: Življenje z volkom, O boju s hudo boleznijo in pogumu, ki ga je našla v sebi

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza, Praznujemo maj... s samimi lepimi... vabljene in vabljeni!

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V današnji Duhovni misli evangelijski pridigar Silvester Molan iz Krškega razmišlja o miru kot zelo pomembni vrednoti za vse nas, še posebno zdaj, v času vojne v Ukrajini. Mir pa moramo najprej doseči v svojih lastnih srcih. Kristjanke in kristjani se pri tem opirajo na Boga.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

08:05
Gost: Marko Milosavljević

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Težav in poti do rešitev je toliko kot ljudi. Svoje zgodbe in izkušnje pripovedujejo invalidi, odvisniki, starši otrok s posebnimi potrebami in tisti, ki so se morali spoprijeti s hudo boleznijo. V oddaji se pogovarjamo tudi o težavah v partnerski zvezi, pri vzgoji otrok in komunikaciji med ljudmi. Med štirimi stenami ob ponedeljkih ob 10.10 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Pestrost sodobne književnosti, tako tuje kot slovenske, se odraža tudi v dramatiki. Medtem ko smo v minuli oddaji govorili o dogajanju na evropskih odrih, bomo danes pod drobnogled vzeli sodobno slovensko dramatiko in dve drami, ki ju v šolah mladi največkrat predelajo in nato izbirajo tudi na ustnem izpitu iz slovenščine na splošni maturi. To sta Smoletova Antigona, ki bo prihodnje leto tudi obvezno čtivo za maturitetni esej, in Jančarjev Veliki briljantni valček.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

13:00
KU-KU

Na Radioteleviziji Slovenija je danes opozorilna stavka novinarjev in ustvarjalcev programov. Usmerjena je proti vodstvu javnega zavoda zaradi odločitev, ki kratijo novinarsko in uredniško avtonomijo ter krnijo profesionalizem in programske standarde, poudarjajo v koordinaciji novinarskih sindikatov. Vodstvo RTV stavko obžaluje; pogajanja o stavkovnih zahtevah pa bodo v prihodnjih dneh.

Drugi poudarki oddaje:
- SDS in NSi na posvetu pri predsedniku Pahorju Roberta Goloba nista podprli za mandatarja.
- Evropska komisija: Slovenija mora zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv.
- Na Svetovnem gospodarskem forumu tokrat v ospredju vojna v Ukrajini in visoke cene hrane ter energije.

Še drugi poudarki iz oddaje:
- Bodo Lucijo preimenovali v Sveto Lucijo?
- Spominski park 1. svetovne vojne na Goriškem
- Krajinski park Zgornja Idrijca z upravljavskim načrtom
- Srečanje konservatorjev-restavratorjev v Brežicah

13:32
D13 Šport

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

NAPOVED:
V današnjem času je svoboda medijev ena najbolj ogroženih vrednot sodobnih družb. Avtoritarni voditelji so prepričani, da so mediji instrument države in oblasti. A kot ugotavlja organizacija Novinarji brez meja, je sovražnost do novinarjev postala stalnica tudi v številnih državah, ki veljajo za demokratične, tudi v Sloveniji.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Novinarji Radiotelevizije Slovenija stavkajo. V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV namreč opozarjajo, da sta resno ogrožena obstoj javne RTV in status zaposlenih. Vse bolj zaostrene razmere so postale tudi osrednja politična tema. Zakaj potrebujemo kakovostno in neodvisno javno RTV? Kakšen je zdaj položaj javne RTV? Kako ji zagotoviti novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo? Zakaj se mora politika umakniti iz javne RTV?

O vsem tem ter o predlaganih in o potrebnih spremembah Zakona o RTV Slovenija voditeljica Lucija Dimnik Rikić z gosti.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Klobuk se je z vetrom potepal po svetu.
Pripoveduje: Uroš Smolej.
Napisal: Peter Svetina.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2004.

Na avstrijskem Koroškem se bo čez mesec dni začela Europeada, evropsko nogometno prvenstvo narodnih skupnosti. Častno pokroviteljstvo tekmovanja, ki poteka pod geslom Skupaj enkratni, je prevzel predsednik UEFE Aleksander Čeferin, kar je dodatna spodbuda tudi za prihodnost tekmovanja, je zadovoljen predsednik društva Europeada Marko Loibnegger. Z redom za zasluge odlikovani Karel Smolle od nove slovenske vlade pričakuje podporo predlogu za skupno zastopstvo koroških Slovencev. Kaj pa si obetajo slovenski kmetovalci in podjetniki v Furlaniji – Julijski krajini? O tem predsednik Kmečke zveze Franc Fabec in direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Andrej Šik. Zveza slovenskih društev na Hrvaškem si je začrtala cilje za prihodnja štiri leta, njihovo društvo Ajda iz Umaga pa je praznovalo 11-letnico delovanja. Kakšen pa je pogled na Porabje z otroškimi očmi? Malo drugačen.

21:00
Poročila

Večino poti bomo tokrat prevozili po Dolenjski in Beli krajini. Najprej se bomo odpravili na posvet o vključevanju Romov v občini Šentjernej, kjer v petih naseljih živi okoli 300 Romov. Eno izmed rešitev za boljše vključevanje občina vidi v zaposlovanju. Obiskali smo še romsko zeliščarsko društvo Romanco, ki skrbi za ohranjanje tradicije in znanja o zeliščih starejših Romov, ter zavili do večnamenskega romskega centra Kerinov Grm. Ob mednarodnem dnevu muzejev pa smo si ogledali še stalno razstavo evropskega romskega muzeja v Murski Soboti.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Šestkrat pred Drugo godbo 2022. Od Rodriga Cuevasa do Sons Of Kemet.

23:00
Poročila

Španski pesnik Fernando Valverde se je rodil leta 1980 v Granadi.
Njegove knjige v prevodih izhajajo po Evropi, Latinski Ameriki in v Združenih državah. Prejel je nekaj najprestižnejših nagrad za špansko poezijo. Skoraj dvesto kritikov in raziskovalcev z več kot stotih mednarodnih univerz ga je izglasovalo za najbolj tehtnega špansko pišočega pesnika, rojenega po letu 1970.
Valverde je vodilni predstavnik t. i. poezije negotovosti, ki raziskuje, kako se pesniški jezik sooča z izmuzljivostjo resničnosti in postopkom upomenjanja; poudarja vzbujanje čustev in si prizadeva za ustvarjanje vzgibov, ki bi sprožili čustveni tok in ustvarili izrazito osebno bralsko izkušnjo.
Fernando Valverde je gostujoči profesor književnosti na Univerzi Virginia, pred prihodom v ZDA pa je deset let delal kot dopisnik vodilnega španskega dnevnika El Pais z Balkana in Bližnjega Vzhoda. Izbrane pesmi temeljijo na pesnikovi bosanski izkušnji; iz knjige Vztrajanje hudega jih je izbral in prevedel Andrej Pleterski.

Prevajalec: Andrej Pleterski
Interpret: Gašper Lovrec
Režiserka: Živa Bizovičar
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Urednica oddaje: Staša Grahek

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov