Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 6. jun. 2022

Prvi • Pon, 6. jun.

00:00
Poročila

Nocoj odhajamo v svet operne glasbe in samospevov, v nočnem programu bomo slišali tudi kakšno priredbo popevke za trio klasičnih pevcev, predvsem pa se bo voditeljica Lucija Grm z gostom in njegovimi interpretacijami različnih glasbenih zvrsti podala na njegovo izjemno pot pevskega in tudi pedagoškega ustvarjanja. Baritonist je dobitnik mnogih mednarodnih nagrad, sodeloval je z izjemnimi svetovnimi dirigenti in režiserji doma, predvsem pa po svetu. Da je izjemno uspešen tudi na področju pedagoškega dela, pa priča dejstvo, da njegovi študenti doma in v tujini prejemajo nagrade na mnogih pevskih tekmovanjih in so angažirani v različnih opernih produkcijah doma in po svetu. O raznovrstnem, dinamičnem, včasih napornem urniku in delu, ki mu prinaša veselje in zadoščenost, nam bo v Nočnem obisku razkrival Matjaž Robavs.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Violeta Suhadolnik, mama otroka s posebnimi potrebami, »Ugotovila sem, da sem postala preveč medicinska sestra, in sem želela, da ima hči mamo, ne pa zdravstveni kader okoli sebe.«

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza, Ah, končno - prva junijska; poletje, tukaj smo! Vabljene in vabljeni!

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Jutra na Prvem prinašajo tudi razmisleke o temeljnih življenjskih, religioznih in duhovnih vprašanjih. V tokratni ponovljeni igralec, dramatik in režiser Gregor Čušin premišljuje o pomanjkanju duhovnikov.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

Izgorelost strokovnjaki opisujejo kot poklicni stres, kot sindrom neustreznih odnosov do drugih in do sebe, ki se razvije, ko je posameznik postavljen pred zahteve, ki presegajo njegove sposobnosti. Kako naj bi živeli, da bi preprečili izgorelost, kako se spopadati s stresom, zakaj je pomemben dopust in kako naj ga preživimo? V studiu Prvega je gostja zdravnica in psihoterapevtka Tina Bončina.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

V tokratni oddaji bomo govorili o patološkem odnosu med materjo in sinom, ki kasneje odraslemu moškemu lahko predstavlja resne težave. Kako in zakaj je lahko ta odnos zapleten, kako se kaže v primarni družini in kako pozneje, kakšen je zdrav odnos med materjo in sinom? O vsem tem se bo Lucija Fatur pogovarjala s Petrom Topičem, psihoterapevtom z Inštituta za zasvojenosti in travme.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

13:00
KU-KU

Fiskalni svet je danes predstavil oceno koalicijske pogodbe nove vlade. Kot ugotavljajo, dokument vsebuje več splošnih ukrepov, ki presegajo štiriletni mandat. Kritični so med drugim do možnega povečanja izdatkov, ki bi lahko presegli večanje prihodkov. Od vlade zato pričakujejo, da bo natančno opredelila javnofinančne posledice ukrepov. V oddaji tudi o tem:
- Slovenija pozvala Avstrijo k premisleku o nujnosti nadzora na meji
- Ukrajinska vojska naj bi vnovič prevzela nadzor nad polovico Severodonecka
- Piranski župan kljub nasprotovanju svetnikov vztraja pri izgradnji protipoplavne zaščite.

Drugi pooudarki:
- Mestna občina Krško regijski čebelarski center vključila v prizadevanja na področju varovanja okolja in ohranjanja biotske raznovrstnosti.
- Jumbo plakati na izolski strani predora Markovec spet razburjajo javnost
- Kaj prinaša nov prenovljeni center Noordung v Vitanju?

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

NAPOVED:
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob nedavni stoti obletnici revije Foreign Affers izjavil, da je kljub vojni v Ukrajini največji dolgoročni izziv za mednarodno ureditev Kitajska. Obenem je za Kitajsko poglavitni politični cilj povrnitev suverenosti nad otokom Tajvan. Ali zato v zadnjem obdobju nastajajo nove mednarodne povezave v tihomorskem prostoru, v katere Kitajska ni povabljena? Ali se bliža čas soočenja interesov obeh velesil? Napete odnose v tihomorski regiji je v oddaji Eppur si muove, In vendar se vrti, analiziral Marjan Vešligaj.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Obdobje covida je vplivalo tudi na gibalni razvoj otrok in njihovo telesno pripravljenost. V vzdržljivosti, gibljivosti, moči in eksplozivnosti so osnovnošolci kljub letošnjemu, nekoliko bolj normalnem letu v povprečju za desetino slabši kot pred epidemijo. Opozorila športnih strokovnjakov, da je treba ukrepati takoj, saj to lahko vodi v slabše učne uspehe učencev, na dolgi rok pa tudi v slabšo delovno produktivnost, slabše rezultate v profesionalnem športu in več zdravstvenih težav v odrasli dobi, so bila do zdaj preslišana. Katere rešitve predlagajo športni strokovnjaki, jih je sploh mogoče vpeljati v šole in kolikšna je politična volja za obravnavanje teh vprašanj, voditeljica Špela Šebenik z gosti.

Gostje:
- dr. Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport, vodja nacionalnega sistema Slofit, vodja Laboratorija za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja,
- Nejc Planinc, zdravnik, specialist medicine dela, prometa in športa iz podjetja Inštitut za medicino in šport,
- Bor Dereani z Zveze društev športnih pedagogov Slovenije, profesor športne vzgoje na Gimnaziji Šiška
- Robert Janev, poslanec Državnega zbora, podpredsednik Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino,
- Igor Topole, ravnatelj II. osnovne šole Celje.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Krtek Krt ni bil zadovoljen s svojim življenjem. Nekaj mu je manjkalo.
Pripoveduje: Polona Juh.
Napisala: Manka Kremenšek.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! 2010. Posneto v studiih Radia Slovenija 2011.

Spominjamo se nedavno umrlega tržaškega slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, ki so se mu poklonili na žalni seji v Narodnem domu v Trstu. Na avstrijskem Koroškem se zaključujejo prireditve ob 100. obletnici plebiscita, ki jih je pandemija preložila. Koncert Obmejne pesmi Ženskega pevskega zbora Rož in predstava Veter v grapah Korotana pripovedujeta o zgodovini koroških Slovencev. Jezikoslovec doktor Hotimir Tivadarrazmišlja o zgodovinski povezanosti Prekmurja in Porabja, predsednica slovenskega društva Stanko Vraz iz Osijeka Polonca Margeta pa spregovori tudi o težavah, ki pestijo rojake na vzhodu Hrvaške.

Mitja Petrovič, kreativni direktor in avtor številnih nepozabnih oglasov, je svoje dolgoletne izkušnje pri snovanju radijskih oglasov strnil v knjigi Povem vam na uho! V tem poučnem in duhovitem priročniku boste izvedeli, kaj je dober radijski oglas, pa tudi mnoge univerzalne resnice o oglaševanju. Povem vam na uho! smo pripravili za radijsko predvajanje z vključenimi oglasi, ki so močno zaznamovali radijski eter. Zvočno knjigo bere Matej Rus.

21:00
Poročila

Tokratne Naše poti bomo začeli na policijski upravi Murska Sobota, kjer je pred nekaj meseci svojo zaposlitev našla prva romska policistka v Prekmurju. Andreja Horvat, ki bo junija tudi magistrirala iz turizma, nam je med drugim zaupala, zakaj se je odločila za delo policista ter kako se počuti, da je ena od štirih trenutno zaposlenih policistov iz romske skupnosti pri nas. Nadalje se bomo pogovarjali še o vzornikih, natančneje vzornicah Rominjah, ki s svojim delom motivirajo tudi večinsko prebivalstvo, še posebej, ko govorimo o izobraževanju.

Prvi ponedeljek v mesecu pa prinaša še novo glasovanje za skladbi minulega meseca, tokrat mesecev aprila in maja. Na domačem delu vam na izbiro ponujamo skladbi Tumbalalajka zasedbe Kontrabant in Natoči mi vina v izvedbi Zorana Predina ter Šukarjev. Na tujem delu pa skladbi Abril Estrelle Morente ter Michal the fastest drewer in the middle east v izvedbi Koby Israelite in Fanfare Ciocărlia.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Edo & Ekei – Tukaj in tam solunskega novorebeta Dimitrisa Mystakidisa.Album avtorskih skladb mojstra sodobne rebetike ob stikih z urbanim zvočnim okoljem novega tisočletja.

23:00
Poročila

Garrett Caples, rojen leta 1972, je ameriški pesnik srednje generacije. Živi in dela v San Franciscu, kjer je tudi urednik pri legendarni založbi City Lights. Izdal je štiri pesniške zbirke in več pesniških knjižic, tako imenovanih chapbookov, poleg tega pa še knjigo esejev o umetnikih, ki so bili spregledani, odrinjeni ali pozabljeni, kljub pomenu in vplivu njihovega dela. Pesmi v izboru in prevodu Toneta Škrjanca so iz njegove zadnje knjige pesmi "Današnji zaljubljenci", ki je bila izdana leta 2021.


Prevajalec: Tone Škrjanec
Interpret: Primož Pirnat
Režiserka: Špela Kravogel
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Tonski mojster: Urban Gruden
Urednica oddaje: Tina Kozin

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov