Foto:
Foto:

Nesmrtna ikona "glam rock" glasbe

Glasba Davida Bowieja, je tako raznolika, da jo je nemogoče postaviti v okvire le enega žanra. Prvi albumi spadajo v tako imenovani "glam rock", glasbeni slog, ki je bil odgovor na čezmerni mačizem v hard rock glasbi. S svojo androgenostjo in teatralnostjo pa je predstavil nov način izražanja umetnikov, ter postavil temelje za poznejše zrežirane spektakularne nastope pop izvajalcev.

David Jones, David Bowie, Major Tom, Ziggy Stardust, Aladin Sane in drugi

Pravo ime Bowieja, David Jones, je bilo v glasbenem svetu že zasedeno. Davy Jones je bil namreč pevec popularne skupine The Monkeys. Ker pa se je zavedal, da mora biti, če hoče uspeti, drugačen od drugih, je mladi Jones postal svoj alter ego, David Bowie, kar je to ostal do konca.

Neverjetno plodna kariera

Bowie je izdal vsega 27. Albumov. Avtor njegove biografije Paul Moreley razmišlja, da je bilo tudi število izdanih albumov namensko, načrtovano, kot tako rekoč vsak preostali vidik Bowiejeve glasbene poti, od že omenjenih odrskih oziroma umetniških person, njegove javne podobe in na drugi strani izjemno skrivnostnega, oboževalcem skritega zasebnega življenja. 27 albumov predstavlja vse črke abecede (v angleški abecedi jih je 26), ter na koncu abecede črni asterisk, zvezdo, torej Bowiejev zadnji album Black star, ki na neki način simbolizira konec, po drugi strani pa odpira vrata novi dimenziji.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu: