Zasedba Laibach je v severnokorejski prestolnici Pjongjang nastopila avgusta leta 2015. Foto: AP
Zasedba Laibach je v severnokorejski prestolnici Pjongjang nastopila avgusta leta 2015. Foto: AP

V oddaji Ritem mesta smo z Janijem Novakom članom skupine Laibach spregovorili o novem albumu, ki je nastal zaradi povabila v Severno Korejo. Prirejene pesmi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje so tako po nekaj letih, projekt je nastal za koncert v Severni Koreji leta 2015, našle svoje mesto med tridesetimi ploščami, ki jih je skupina ustvarila v svoji plodni karieri.

Kultna slovenska skupina Laibach verjetno ne potrebuje posebne predstavitve. V svoji plodni karieri so nanizali kar trideset svojevrstnih glasbenih albumov. Med temi najdemo povsem avtorske projekte, albume z glasbo za upodobitev filmov, koncertne, kompilacijske in navsezadnje tudi albume s priredbami. Pri slednjih gre poudariti, da pri skupini Laibach ne gre za strogo prirejevanje glasbenega materiala, temveč bolj za svobodno interpretacijo motivov in tem, ki jih dana glasbena vsebina ponuja.

Moje pesmi, moje sanje

Pisalo se je leto 2015, ko je skupina Laibach sprejela povabilo, da zaigrajo koncert v Severni Koreji. Skupina je bila tako prva zahodna rock skupina, ki je dobila tako priložnost. Jani Novak je pri tem dodal, da je zanimivo, kako so skupino mediji označili za zahodno rock skupino, čeprav so še do pred kratkim veljali za vzhodnjake.

Zavedanje, da morajo dobro premisliti o programu koncerta, jih je pripeljalo do muzikala Sound of music oziroma v slovenskem prevodu Moje pesmi, moje sanje. Gre tako rekoč za enega redkih filmov zahodne produkcije, ki je v Severni Koreji dovoljen, uporabljajo ga celo za učenje angleščine. Ob enem pa muzikal dovoljuje različne interpretacije, skupina Laibach je tako na koncertu v Severni Koreji predstavila svoj pogled nanj in ga navdihnila s svojim značilnim glasbenim izrazom.

Evropska turneja se zaključuje z nekaj koncerti v rodni Sloveniji

V času pisanja tega članka skupina počasi zaključuje svojo veliko Evropsko turnejo. V štiridesetih dneh so po vseh večjih evropskih prestolnicah odigrali kar enaintrideset koncertov. Za zaključek tega potovanja pa so se odločili narediti še nekaj koncertov v Sloveniji. Prvi izmed teh bo 23. aprila v SNG Maribor.

Prisluhnite celotni oddaji Ritem mesta!

Ritem mesta: Laibach