Foto: Reuters
Foto: Reuters

V petek, 3. aprila, je za trenutek novice o virusu Covid-19 zamenjala novica o smrti vplivnega ameriškega pevca in avtorja Billa Withersa

Pevec, rojen leta 1938, je glasbeno kariero začel po služenju vojaškega roka v mornarici Združenih držav Amerike. Preselil se je v Los Angeles, center ameriške glasbene industrije, ter si z različnimi deli prislužil denar za snemanje demo posnetkov, glasbene izkušnje pa si je nabiral z nastopanjem po klubih.

Ain't no sunshine, Lean on me in mnogi drugi

Glasbeni preboj je Withers dosegel s svojo pesmijo Ain't no sunshine, ki je leta 1972 dobila tudi nagrado Grammy, za najboljšo R&B pesem. Avtorski prvenec Just as I am, je Withers nadgradil s svojo drugo ploščo Still Bill, na kateri je izdal tudi pesem Lean on me.

Od inavguracije predsednikov do neuradne himne ob izbruhu virusa

S pesmijo Lean on me, se je Bill Withers povzpel na prvo mesto ameriške lestvice Billboard leta 1972, skladba, pa je bila izvedena tudi na inavguracijah predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame. V času izbruha novega koronavirusa, pa je v ZDA pesem postala simbol medsebojne podpore.

Bill Withers je svojo glasbeno kariero zaključil zgodaj. Svoj zadnji album, Watching you watching me, je izdal leta 1985, v svoji štirinajstletni karieri, pa je postregel še z legendarnimi hiti, kot so Lovely day, Use me in drugi.

Za konec pa še nasvet za krajšanje časa med tem, ko ostajate doma: Leta 2009 je bil izdan dokumentarec o življenju Billa Withersa, z naslovom Still Bill.