Foto: AP
Foto: AP

Doris Day poznamo predvsem kot igralko – nastopila je v filmih Calamity Jane, Šepetanje na blazini in med drugimi tudi v filmu slovitega režiserja Hitchcocka Mož, ki je preveč vedel, a slavna ni postala s filmom, temveč s petjem.

Glasbeni del njene kariere pa se je začel leta 1939, ko je začela peti v Big Bandu; prvo uspešnico, z naslovom Sentimental Journey, pa je posnela z Lesom Brownom leta 1945. Po sodelovanju z Brownom, priznanim vodjo Big Banda, pa je stopila na samostojno glasbeno pot in v letih od 1947 do 1967 posnela več kot 650 pesmi.

Filmska diva tako imenovane zlate dobe Hollywooda

Doris Day je v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja navduševala v televizijskem sporedu širom sveta, v srca oboževalcev pa se je zapisala s svojim prelepim glasom še prej, preden je stopila pred televizijske kamere.

Njen uspeh pa je segel tudi do nas, saj so si tudi naše mame želele imeti prav take obleke, kot jih je nosila ona v svojih filmih.
Doris je svoj prvi album You are my thrill posnela leta 1949, marsikdo pa se je spomni predvsem po njeni priredbi pesmi Que sera, sera (whatewer will be, will be), ki jo je zapela v filmu Mož, ki je preveč vedel.

Borka za pravice živali

Zadnjo pesem je posnela leta 1967, leto pozneje je izšel še njeni zadnji film, potem pa se je še intenzivneje posvečala boju za pravice živali. Leta 2011, ko so poslušalci že počasi pozabljali na pevkin prelepi glas, pa je izdala še album z do tedaj še ne objavljenimi pesmimi. Ta album se je v Veliki Britaniji uvrstil na lestvico najboljših deset.

Novica o smrti Doris Day je kljub njeni častitljivi starosti marsikoga pretresla

Paul McCartney je na omrežju Facebook zapisal: »Slišal sem, da je umrla Doris Day. Bila je prava zvezda, v več pogledih, in imel sem privilegij, da sem z njo preživel ob različnih priložnostih kar nekaj trenutkov. Obisk na njenem domu v Kaliforniji je bil kot obisk zavetišča za živali. Imela je zlato srce in odličen smisel za humor. Pogrešal jo bom, nikoli pa ne bom pozabil njenega nalezljivega smeha, filmov in pesmi, ki nam jih je dala. Bog te živi, Doris!« Tako McCartney.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: Doris Day