Trenutno se predvaja:
Maribor -1
7. januar 2020 ob 10:38 Maribor Glasba

Zvoki daljne Afrike v Mariboru

V oddaji Ritem mesta smo poslušali glasbo, navdihnjeno z izročilom Malijske glasbe. 18. decembra lani je v Mariboru v okviru projekta Maribum Afriqui, nastopil Andra Kouyaté
Foto: Luka Sraka
Foto: Luka Sraka

Koncertna sezona 2019 je v Maribor prinesla veliko zanimivih glasbenih projektov, eden izmed njih je tudi projekt Maribum afriqui

Gre za večletni medkulturni, multikulturni projekt in medcelinski projekt. Njegovi začetki segajo v 2007, ko je umetniška vodja projekta in glasbenica Tina Sovič začela redna študijska potovanja v zahodno Afriko in ugotovila, da ima afriška kultura, predvsem pa glasba, čar, ki se mu ni mogoče upreti.
Rodila se je ideja o povezavi med slovensko in afriško kulturo, ker sta tako neopisljivo različni, se zdi, da si lahko veliko dasta. Če ne drugega, čudenje ob tem, kaj vse obstaja. Most povezave smo živi ljudje, posamezniki, ki največkrat na krilih umetnosti prestopimo iz cone znanega in domačega, ker nas tuji kraji in nove dogodivščine enostavno preveč vabljivo kličejo.
V preteklem letu je projekt v Maribor pripeljal kar nekaj dobre glasbe, nazadnje 18. decembra, ko so v dvorani Gustaf mariborske Pekarne zazveneli zvoki afriškega in prekmursko – porabskega glasbenega izročila. Prva v izvedbi Malijskega glasbenika Andra Kouyaté, druga pa v izvedbi skupine Edna.

Čaroben zvok n'gonija

Malijski glasbenik Andra Kouyaté je del velike družine griotov in igra na n’goni, malijsko starodavno brenkalo z običajno štirimi strunami in lesenim trupom, zabrenka pa tudi na kitaro.
Glasba, ki jo igra Andra temelji na ljudskem izročilu sam, pa ji doda svojo avtorsko noto, navdihnjeno s številnimi glasbenimi vplivi. Kouyate je naredil korak dalje od tradicije in izdelal dva povsem nova inštrumenta: bas n’goni – neke vrste afriški kontrabas in dvojni n’goni, poseben zasnovan tako, da omogoča hitro spreminjaje uglasitev med koncertom, prav na tako glasbilo je 18. decembra zaigral v Mariboru v okviru projekta Maribum Afriqui.

Prisluhnite, kako zveni afriška glasba v oddaji Ritem mesta!

Ritem mesta: Andra Kouyate
Luka Sraka

Nazaj na vrh