Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Glasbena produkcija

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Glasbeni sestavi RTV Slovenija sodelujejo v številnih radijskih in televizijskih oddajah ali na javnih prireditvah, bogatijo domači, neodvisni glasbeni arhiv z vedno novimi posnetki, s poudarkom na slovenskih ustvarjalcih in poustvarjalcih in so nosilci kakovostnega razvoj raznolikih glasbenih smeri (jazz, zabavna glasba, lahka orkestralna glasba, vokalno-instrumentalna dela, musical, filmska glasba in glasba za TV-nadaljevanke, scenska glasba).

V okviru Glasbene produkcije delujejo Simfonični orkester RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija, Otroški pevski zbor in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, skupina glasbenih producentov in notni arhiv.

Prenosi in snemanja potekajo v dogovoru z uredništvi vseh programov radia in televizije: producentske skupine Glasbene produkcije posnamejo in pripravijo za predvajanje vse pomembnejše koncerte in druge glasbene prireditve na Slovenskem - teh je več kot 110 na leto. Številna studijska snemanja dopolnjujejo to dejavnost in zagotavljajo trajne in vrhunske zvočne zapise aktualnih poustvarjalnih dosežkov slovenske glasbene kulture vseh zvrsti.

Simfonični orkester RTV Slovenija je v več kor šestdesetih letih ustvarjanja zarisal pomembno sled v slovenskem glasbenem življenju. Glede na obseg in raznovrstnost izvedenih glasbenih del zaseda prvo mesto med slovenskimi glasbenimi ansambli. Njegova temeljna dejavnost so studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom. Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je širok krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci in poustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu, saj deluje neprekinjeno že od leta 1945. Za začetek njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič, ki ga je uspešno vodil vse do začetka 60-ih let. Za njim je zasedbo vodil Jože Privšek, ki je Plesni orkester Radia Ljubljana (kasneje Big Band RTV Ljubljana) popeljal v najvišji kakovostni razred tako doma kot tudi zunaj naših meja in čigar kakovost je bila največja na področju kompozicije in aranžiranja, pa tudi vodenja orkestra. Po osamosvojitvi Slovenije se je zasedba preimenovala v Big Band RTV Slovenija, dirigentsko vodstvo je prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in Tadej Tomšič. Med letoma 2003 in 2012 je orkester umetniško vodil Hugo Šekoranja, od leta 2015 pa umetniški svet, ki ga sestavljajo Lenart Krečič, Aleš Suša, Blaž Trček, Aleš Avbelj in Patrik Greblo. Ena izmed kakovosti Big Banda RTV Slovenija je raznovrstnost, saj ta glasbena zasedba izpolnjuje potrebe radijskih in televizijskih programov na različnih področjih, osrednjo vlogo pa kot edini tovrstni profesionalni orkester umetniški orkester posveča jazzu.

Otroški in mladinski pevski zbor RTV Slovenija sodita v sam vrh slovenske zborovske poustvarjalnosti. Prejela sta vrsto mednarodnih priznanj in s premiernimi izvedbami številnih slovenskih del trajno vpisala v zgodovino slovenske glasbene kulture. Dejavnost zborov ima nepridobiten značaj, vsi napori so usmerjeni v negovanje mladinske zborovske ustvarjalnosti in poustvarjalnosti, v doseganje najvišjih umetniških zborovskih standardov, bogatenje nacionalnega arhiva in širitev slovenske glasbene kulture izven meja Slovenije. Zbor veliko snema, zlasti nove pesmi slovenskih skladateljev za radijski arhiv in radijske oddaje.

Enote

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov