Slovenski jezik in kultura sta temelj slovenske države. Zato je pomembno, da javni medijski servis ohranja visok nivo znanja slovenskega jezika in obenem skrbi za njegov razvoj v svojih programih. Za jezikovno odličnost na RTV Slovenija skrbijo številni lektorji, jezikovni svetovalci, prevajalci, izobraževalno središče, ki poučuje govorce in voditelje, deluje pa tudi skupina za poenotenje jezikovnih smernic.

Še bolj pomembno pa je, da to znanje širi v javnosti, kar zagotovo počne v okviru programskih vsebin, a tudi tako, da določene programske vsebine namenja širjenju znanja o slovenskem jeziku. Velikokrat smo že slišali, prebrali ali izrekli, da naša država temelji na slovenskem jeziku in kulturi. In tudi predpogoj za predstavljanje in promoviranje slovenske kulture, spodbujanje kulturne ustvarjalnosti ter svobodo umetniškega ustvarjanja in zagotavljanja ustvarjanja, poustvarjanja ter posredovanja umetniških del, je znanje slovenskega jezika. Poskrbimo vsi skupaj, da se bo slovenski jezik ohranjal in razvijal tudi v prihodnje.


Govorni pomočnikVsebine o slovenskem jeziku


MMC

Jezikovni spletovalec
Jezikovni spletovalec razrešuje uganke, ki se pojavljajo pri vsakdanji uporabi jezika – tako v pisni kot govorni obliki. Hkrati pa ponuja kvize, kjer lahko uporabniki še utrdijo pridobljeno oziroma obnovljeno znanje. Je način, kako lahko na duhovit način obnovite osnovnošolsko znanje slovenščine in se naučite še česa.


PRVI

Priimkovna delavnica
V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom.


Val 202

Jezikanje
jezikánje -a s (ȃ) 1. glagolnik od jezikati: naveličal se je jezikanja; 2. petkova jutranja rubrika o jezikovnih fenomenih na Valu 202: Uršula in Tadej v jezikanju lomita jezike.


ARS

Jezikovni pogovori
Osvetljujemo in raziskujemo področja in teme povezane z jezikom. Vedno znova nas preseneti, kako močno človeka zaznamuje jezik in kje vse lahko najdemo njegove sledove.


Radio Koper

Kotiček za jeziček
Kotiček za jeziček regionalnega radia Radia Koper


Radio Maribor

Jezik na vrtiljaku
Jezik na vrtiljaku je jezikovna rubrika regionalnega radia Radia Maribor, namenjena vsem, ki jim ni vseeno, kako se v slovenščini piše in govori. Loteva se razjasnjevanja pravopisnih zadreg, obnavljanja jezikovnega znanja, opozarjanja na napake ter predstavljanja jezikoslovnih novosti in smernic za boljši jezik. Tu so na voljo tudi vsi posnetki, ki so nastajali v rubriki Al' prav se reče.


Televizija Slovenija

Dobro jutro – jezikovni kotiček
Rubrika Jezikovni kotiček oddaje TV Slovenija Dobro jutro
Minute za jezik
Oddaja TV Slovenija Minute za jezik.
Kdo se boji slovenščine
Dokumentarno-izobraževalna serija s skupnim naslovom Kdo se boji slovenščine? raziskuje različne vidike vloge, pomena in s tem povezanega strahu pred jezikom, slovenščino: tako pred govorjeno kot tudi pred pisano besedo.
Slovenska narečja
Izobraževalno-dokumentarna serija o slovenskih narečjih.


Televizija Slovenija - Šport

Minuta odmora za jezik
Rubrika športnega uredništva TV Slovenija Minuta odmora za jezik