Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Je Medvedek Pu napisan skozi oči Christopherja Robina?
Pasiv proti aktiv je kot matematika proti fiziki, 17. januar 2018 ob 06:26 Otŕpel je nekdo, ki je negiben, tog ali manj občutljiv ‒ tako vsaj beremo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, pogosteje pa rečemo kar, da je kdo pasiven.
40
Jezikovni spletovalec: Top jezikovna lista nadrealista
37
10. januar 2018 ob 06:26 Vse besede in besedne zveze v slovenščini niso od zmeraj: prihajajo z vseh vetrov, potem pa ostanejo ali odidejo. Povezanosti z najbližjimi slovanskimi jeziki pa slovenščina ne more prikriti.
Jezikovni spletovalec: Mogoče bo pa letos bolje!
17
3. januar 2018 ob 06:27 V govoru uporabljamo tako mogoče kot možno, včasih se z zamenjavo ene z drugo lahko izognemo neželenemu ponavljanju ‒ lahko pa tudi zelo natančno pogledamo v filozofski pomen resničnosti stvari.
Jezikovni spletovalec: Kaj je viktor in kdo Viktor?
12
27. december 2017 ob 06:10 V zadnji klopi sedi dijak prvega letnika, ime mu je ime V iktor in slovenščine ne mara preveč.
Jezikovni spletovalec: "Oprostite, ali imate morda uro?" ‒ "Ja, imam jo."
44
20. december 2017 ob 07:12 O veliki začetnici v zapisanih besedilih je na kratko skorajda nemogoče kaj povedati – tudi če ne povemo ničesar o mali.
Jezikovni spletovalec: Pišemo božič ali Božič ali BOŽIČ? Še zmeraj kdo znova, kot že kdaj prej, nekje sredi decembra ugotovi, da se BOŽIČ in NOVO LETO po veljavnem pravopisu ne pišeta z veliko začetnico ‒ pa tudi če je božič njegov najljubši praznik.
63
Jezikovni spletovalec: Ga. Maja, dipl. prof. lik. um., bi npr. odklenili WC oz. kabinet? "Nekoč, menda je bilo med obema vojnama, je živel gospod Ravnik ‒ Kovačev Francelj po domače. Njegova obleka ni bila gosposka, temveč delovna in ponošena, in vedenje precej robato. Nekega dne je šel ...
27
Jezikovni spletovalec: Ko bi si v bistvu želeli nekako povedati nekaj točno določenega Ljudje v svojih (po)govorih seveda uporabljamo veliko "nepotrebne jezikovne šare" oz. nenujnih besed, a se tega pogosto seveda niti ne zavedamo.
33
Jezikovni spletovalec: Trenerka ali trenirka? "Če ne govorim pravilno, to še ne pomeni, da ne vem, kako se pravilno reče." Pogosto se v našem jezikovnem spominu utrdi neustrezna oblika besede, čeprav teoretično sicer vemo, da je napačna.
49
Jezikovni spletovalec: "Dekle je po vodo šlo …" ali "Dekle je po vodo šla …"?! Naravni spol nekaterih besed v slovenskem jeziku se ne ujema s slovničnim ‒ kljub temu pa je ta v slovenščini zelo pomemben!
49
Jezikovni spletovalec: Na prvi pogled nepomembne besed(ic)e niso kar tako zanemarljive! V slovenskem besednjaku je od 400 tisoč do 500 tisoč besed. Že s skromnimi 2000 se lahko kaj dogovorimo, povprečen Slovenec pa uporablja okoli 15.000 besed.
8
Jezikovni spletovalec: "Važen je tisti, katerega snemate." Ali tisti, s katerim snemate. Vse ima svojo mero - če se zaimek "kateri" rabi prepogosto, v vseh položajih, nas lahko zabolijo ušesa, nič drugače pa ni ob nepravilni rabi predloga "z".
35
Jezikovni spletovalec: Feminizacija in maskulinizacija ‒ oz. zakaj si ne bi jezika poenostavili kar sami? Velikokrat slišimo, da pozabljamo na pravilno rabo rodilnika, manj pogosto pa govorimo o prav tako pogostem pojavu, ki zadeva srednji spol.
15
Jezikovni spletovalec: Od kod so se vzele besede kodrlajsast, vetrogončič ali piskrovez? Nekatere slovenske besede nas sredi pogovora kar presenetijo in sploh težko verjamemo, da spadajo v repertoar slovenskega jezika.
30
Jezikovni spletovalec: Ko beseda postane konj ‒ razmerja med besedami in lažni prijatelji Pravijo, da v življenju tiste ta prave prijatelje najdemo oz. pridobimo le s časom in izkušnjami. Podobno je z nekaterimi besedami in izrazi v različnih jezikih ali narečjih.
25

Izbor
Beremo
link
Miklavž Komelj: Liebestod
16. januar 2018 ob 09:15 Pesniška zbirka Miklavža Komelja preseneča vsaj po dveh plateh: po obsegu in vsebini.
Več novic ...
Kazalo