Obvestilo medijem o objavi sporeda

V teh izrednih časih je redna objava sporedov RTV Slovenija otežena, zato prihaja do zamud. Prosimo vas za razumevanje.

Vsak delovni dan na RTV Slovenija med drugim pripravljamo: Izodrom, poseben program za otroke in mlade, Koncert doma (na Valu 202 in zvečer na TV SLO 2), #vadidoma, prikaz vaj za vadbo doma (pod ključnikom #vadidoma pozivamo k skupni rekreaciji vsak dan ob 18.00 na domačem balkonu, terasi ali ob odprtem oknu) ... Na TV SLO smo začeli predvajati tudi nove serije (Ločitve, Dvojček in Genialna prijateljica). Od ponedeljka, 30. 3. 2020, pa bo na sporedu TV SLO 1 ob 19.55 nanizanka Dekameron, med 15. aprilom 2020 in 13. majem 2020 pa se boste lahko vsako sredo zvečer podali v svet našega največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja in njegovih vselej aktualnih del.

TELEVIZIJA SLOVENIJA

Na TV SLO 1 se še vedno vsako jutro prebujamo z oddajo Dobro jutro, malo čez 9.00 uro je na sporedu Izodrom (več o Izodromu preberite TUKAJ), sledi otroški in mladinskih program vse do 11.20. Po tem programu sledita oddaji ponovitev kviza Vem! in tuja nadaljevanka Prišla je sreča. Prvi Dnevnik bo daljši, zatem pa je na sporedu serija Divjina v srcu, ki govori o družini, ki se je preselila v Afriko in tam zdravi divje živali.

Zatem so na sporedu dokumentarne in izobraževalne oddaje.

Med 16.00 in 16.50 predvajamo otroški program, sledijo podaljšana popoldanska Poročila ob 17.00 zatem še izobraževalni program, risanka za otroke ter kviz Vem!

Vsak delovni dan na TV SLO 1

- Poročila ob 8.00
- Poročila ob 9.00
- Poročila ob 10.00
- Prvi dnevnik ob 13.00
- Poročila ob 17.00
- TV Dnevnik in Slovenska kronika
- Odmevi

Osrednji Dnevnik je daljši, ponovno pa je na sporedu tudi Slovenska kronika, Odmevi s Kulturo in Športom. Zaradi izrednih razmer strokovnjaki z ARSO Vreme pripravljajo samo v tonski obliki. Dnevno pripravljamo najmanj sedem informativnih oddaj.

Na TV SLO 1 ob 20. uri ponedeljek in torek predvajamo legendarno slovensko nanizanko Dekameron, v kateri pripoved v prvih osem delov uvede legendarni slovenski igralec Stane Sever, po njegovi smrti med snemanjem nanizanke pa je pripoved nadaljeval prav tako legendarni Stevo Žigon. V nanizanki nastopajo še mnoge legende slovenskega igralstva, med njimi Mila Kačič, Zlatko Šugman, Majda Kohek in Rudi Kosmač.

Med 15. aprilom 2020 in 13. majem 2020 pa se boste lahko vsako sredo zvečer podali v svet našega največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja in njegovih vselej aktualnih del. Na sporedu bodo tako igrani in dokumentarni filmi kot tudi posnetki gledaliških predstav v izvedbi ansambla SNG Drama. Več preberite TUKAJ.

Tudi ta konec tedna bodo na sporedu vse oddaje Razvedrilnega programa TV Slovenija, nekatere v prilagojeni obliki. Oddaji Joker, Na lepše in kviz Vem! so posnete že vnaprej, Slovenski pozdrav, Kaj dogaja? in Vikend paket pa ustvarjamov skromnejših razmerah v studiu, gostje pa se oglašajo od doma ali pa iz zunanjih prostorov.

Na TV SLO 2 je med 8.00 in 9.00 na sporedu otroški program, najmlajšim je namenjen tudi program med 19.00 in 20.00 uro. Ob 10.00 uri nadaljujemo s podobno shemo kot sicer – ponovitvami oddaj in nadaljevank. Ob 20:00 predvajamo odlične dokumentarne oddaje .

Nove serije na TV SLO

PONEDELJEK IN TOREK OB 20.50 (TV SLO 2): britanska nadaljevanka LOČITVE
ČETRTEK OB 20.00 (TV SLO1): norveška nadaljevanka DVOJČEK
NEDELJA OB 20.00 (TV SLO 1): italijanska nadaljevanka GENIALNA PRIJATELJICA

Oddajo Koncert doma lahko na Valu 202 slišite ob 16.45 uri, na TV SLO 2 pa vidite okoli 22.00 ure.

Ob 21. uri imamo na TV SLO 2 ob ponedeljkih in torkih na sporedu novo BBC-jevo nadaljevanko Ločitve, opozarjamo pa tudi na novo norveško serijo Dvojček, ki je na sporedu TV SLO 1 ob četrtkih ob 20. uri.

Na TV SLO 3 poročamo iz Državnega zbora, ponavljamo oddaje informativnega programa in predvajamo tudi vse oddaje za pripadnike manjšin v Sloveniji in slovenske manjšine v sosednjih državah. Prav tako na TV SLO 3 neposredno prenašamo vse novinarske konference Vlade RS.

Šport na TV SLO

Koronavirus je izbrisal vse športne dogodke, zato nam ne preostane drugega, kot da se spominjamo velikih slovenskih uspehov iz bližnje preteklosti. Posnetke vseh športnih dogodkov, ki jih bomo ponavljali v naslednjih dneh, smo poimenovali: Zmage so doma.

Na TV SLO 2 je vsak dan na sporedu kratka oddaja z imenom #vadidoma, prikaz vaj za vadbo doma, ki spodbujajo gledalcev k telesni dejavnosti. Vsak dan ob 18.00 je tudi čas, ko na balkonu, terasi ali ob odprtem oknu naredite vajo tistega dne. Nacionalna akcija, ki spodbuja k športni vadbi, poteka v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije in Fakulteto za šport. Vabimo vas, da fotografije objavljate na družabnih omrežjih s ključnikoma #vadidoma in #trenirajdoma.

Da bi vedeli vsi

Na Televiziji Slovenija posebno skrb namenjamo osebam z okvaro sluha, ki se sporazumevajo z znakovnim jezikom in smo tudi edini medij, ki omogoča gluhim dostopnost do aktualnih informacij. S tolmačem v slovenski znakovni jezik večkrat dnevno opremljamo informativne oddaje. Od ponedeljka do petka s tolmačem v slovenski znakovni jezik nudimo Poročila ob petih, osrednji dnevnoinformativni blok ob 19. uri ter Odmeve ob 22. uri, med vikendom pa v slovenski znakovni jezik tolmačimo Prvi dnevnik ob 13. uri in osrednji dnevnoinformativni blok ob 19. uri. Vse informativne oddaje s tolmačem so sočasno predvajane na TV Maribor in tudi na TV SLO 3, ko ni prenosov iz Državnega zbora. NA TV SLO 3 pa sočasno prenašamo tiskovne konference vlade, na katerih je prisoten tudi tolmač v slovenski znakovni jezik. Posebno pozornost že tradicionalno namenjamo tudi opremljanju oddaj s podnapisi za gluhe in naglušne. Dostopnost slepim in slabovidnim na televiziji pa omogočamo s predvajanjem zvočnih podnapisov s pomočjo sinteze govora pri tujejezičnih delih dnevnoinformativnih oddaj.

RADIO SLOVENIJA

Radia Slovenija je vse programe prilagodil okoliščinam. V ospredju so pravočasne in verodostojne informacije ves dan v daljših in krajših informativnih oddajah na vseh programih Radia Slovenija. Kar nekaj izobraževalnih vsebin je namenjenih tudi srednješolcem.

Še posebej velja izpostaviti vsakodnevni Svetovalni servis ob 8.00 na 1. programu Radia Slovenija - Prvi z gosti v studiu in odgovori na najbolj pereča vprašanja poslušalcev in Studio ob 17-ih, z obravnavo posameznih aktualnih vsebin na 1. programu Radia Slovenija - Prvi pa lahko slišite tudi prenose uradnih novinarskih konferenc. Novost je tudi glasbeno izobraževalna vsebina za otroke in mlade ob 9.45 uri, ko lahko v oddaji Violinček spoznavajo glasbila.

Maturanti in njihove profesorice in profesorji pa bodo gotovo veseli literarnih večerov o Cankarjevi dramatiki. Na sporedu bodo do 23. aprila vsak četrtek ob 21.05 na Prvem programu.

Val 202 je spremenil programsko shemo in program prilagodil razmeram. Tako zjutraj spremljamo aktualne informacije, vzpostavljena je interakcija s poslušalci, odmevni so jutranji kvizi z najmlajšimi, v program uvrščamo pogovore s strokovnjaki o različnih plateh življenja z novim virusom. V dnevnem programskem pasu pa poleg informativne vloge prevzema Val 202 tudi delček zabavne s Koncert doma ob 16.45, s prenosi koncertov slovenskih glasbenikov iz Studia 26 Radia Slovenija.

Ars ohranja ustaljeno programsko shemo, več programskega prostora pa namenja kulturnikom in njihovim zgodbam v teh kriznih dneh. Velik del srednješolskega domačega branja (za 1., 2. in večino 3. letnika) je dijakom dosegljiv v radijskih literarnih večerih v sklopu Oh, literatura – O, literatura!. Oddaje lahko poslušate na spletni strani programa Ars.

Na Radiu Maribor lahko slišite od ponedeljka do petka ob 9.30 Radijske tribune, posvečene aktualni problematiki, ves dan pa novinarji ostajajo v kontaktu s poslušalci, v oporo, tudi samo za pogovor ali pomoč pri iskanju pravih odgovorov. Stiku s poslušalci in informativnim oddajah namenjajo pozornost tudi na Radiu Koper.

Radio Slovenija krepi komunikacijo na vseh platformah, tako poslušalcem omogoča postavljanje vprašanj prek različnih komunikacijskih kanalov, skoraj vse vsebine objavlja na spletnih straneh programov in na portalu MMC, oddaje so zbrane tudi v podkastu Koronavirus. Odmevna je akcija Vala 202 #ostanidoma, ko Slovenci pošiljajo svoje misli, objavljamo pa jih na družabnih omrežjih in v etru.

SPLETNI PORTAL www.rtvslo.si

Na spletnem portalu rtvslo.si vsak dan od zgodnjega jutra do pozno ponoči »iz minute v minuto« spremljamo dogajanje, povezano s trenutno pandemijo koronavirusa po svetu in v Sloveniji.

Na spletni strani prav tako vsak dan ob 11.00 in 19.30 izpostavljamo in v živo spremljamo novinarske konference slovenske vlade in strokovnjakov.

V sodelovanju z informativnim programom TV Slovenija smo pričeli objavljati tudi odgovore na vprašanja, ki jih gledalci pošiljajo na poseben elektronski naslov korona@rtvslo.si. Objavljeni so na Najpogostejša vprašanja v zvezi s koronavirusom.

Na spletnem portalu objavljamo fotografije naših uporabnikov, na katerih razkrivajo različne načine svojega preživljanja prostega časa v teh dneh izolacije. V sodelovanju z najbolj priznanimi slovenskimi karikaturisti pa objavljamo serijo njihovih karikatur, ki dnevno na svoj način komentirajo te posebne čase.

Prav tako se je MMC skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico odločil, da svoje bralce s pomočjo spletnih člankov povabi v Digitalno knjižnico Slovenije, eno največjih zbirk slovenskih besedil in drugih gradiv, ki so prosto dostopni na spletu.

Vse vsebine v zvezi z aktualnim dogajanjem so zbrane na posebni podstrani www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus in na posebnih straneh teleteksta - stran 350.
Novice, povezane s spremembami RTV programa in prilagojene RTV vsebine, pa objavljamo na posebni podstrani strani Ko gre zares, smo skupaj.

Portal rtvslo.si/tv je popolnoma odprt, na njem je mogoče videti vse tiste TV-vsebine, za katere imamo urejene avtorske pravice za predvajanje na spletu.

DOSTOPNE VSEBINE

Na specializirani spletni strani www.dostopno.si, ki je namenjena osebam z invalidnostmi, objavljamo članke in prispevke o aktualnem dogajanju. V posameznih rubrikah so v spletnem arhivu tudi zbrane oddaje, ki smo jih opremili s posebnimi tehnikami za osebe z okvaro sluha ali vida, s pomočjo katerih lahko kakovostno spremljajo naše vsebine. Napovedi predvajanja oddaj v naših programih v prilagojenih tehnikah objavljamo v rubriki napovedujemo https://www.rtvslo.si/dostopno/napovedi/, po predvajanju so dostopne v našem spletnem arhivu in na portalu www.dostopno.si za kasnejši ogled:

- oddaje z znakovnim jezikom: https://www.rtvslo.si/dostopno/znakovni-jezik - oddaje s podnapisi: https://www.rtvslo.si/dostopno/podnapisi
- oddaje z zvočnimi podnapisi: https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-podnapisi

Spremljajte nas tudi na:

- oddaje z zvočnimi opisi: https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-opis
Navodila za vklop prilagojene tehnike so opisana v posamezni rubriki na dnu strani na povezavi O tehniki.

Za osebe, ki težje razumevajo običajne tekste, smo oblikovali posebno rubriko Lahko branje. V novi rubriki so zbrani članki v lahkem branju: https://www.rtvslo.si/dostopno/lahko-branje/