Igralka Manca Dorrer se v tretji epizode podkasta Evolucija užitka prelevi v Tanjo, ki ji monogamija ni blizu. Foto: Prvi program Radia Slovenija
Igralka Manca Dorrer se v tretji epizode podkasta Evolucija užitka prelevi v Tanjo, ki ji monogamija ni blizu. Foto: Prvi program Radia Slovenija

Mojčina glavna težava je bila majhna spolna želja, Mateja pa je težil prezgodnji izliv.

V tretjem delu, ta je že med podcasti, pa bomo odkrivali spolno življenje Tanje, ki je na enem od Matejevih koncertov glasbenika povabila v posteljo. Kaj se je zgodilo takrat na koncertu in kdo je Tanja?

Tanja je z možem Andražem skupaj od prvega letnika faksa, zdaj imata že velike otroke in zato več časa zase. Tanja je ugotovila, da za zadovoljujočo spolnost potrebuje svobodo in spolnost z drugimi, s čimer se je Andraž strinjal.

S1E3: "Med karanteno o seksu z neznanci samo fantaziram"

Jst sm Tanja. Stara sem 43 let, poročena že … uf, 20 let bo … ampak z Andražem sva skupaj še dlje, že od prvega letnika faksa. Življenja brez njega si ne znam predstavljat. Ne poznam lepšega moškega, je čudovit oče, zabaven, duhovit, nežen, inteligenten, vse se lahko z njim pogovarjam. Andraž je popoln življenjski partner. Pred nekaj leti sva imela hude težave, ampak sva se odločila, da se ne bova ločila. Z njim bi se rada postarala. Našla sva drugo rešitev. Ker v seksu z njim nisem uživala več, sva se zmenila, da lahko seksam z drugimi. Užitek mi je bil preveč pomemben, da bi se mu odrekla. Sem se trudila bit monogamna … mah ni šlo. Še sreča, da me Andraž razume.

"Ljudje imajo pravico izbirati svoj način življenja. Odločitev za to pa mora biti sprejeta spoštljivo in soglasno in ne sme povzročati škode drugemu ali samemu sebi. Spoštovati moramo vsak način življenja, če je sprejet na tak način,“ poudarja predsednik Evropskega združenja za spolno medicino urolog in seksolog Coby Reisman.

Ženska spolna želja je kompleksna, nanjo vpliva več dejavnikov, razlaga raziskovalka in psihoseksologinja Evi Kirana. Pravi, da je pomemben dejavnik utrujenost, ki je še posebej značilna za ženske z majhnimi otroki, službenimi in gospodinjskimi obveznostmi. Drug dejavnik je kakovost razmerja – konflikti in zamere spolno željo zmanjšajo, tretji pa telesna samopodoba ženske.

"Potem pa gre tudi za to, ali ima zadovoljujoče spolne stike? Dobi dovolj stimulacije, je kontekst, v katerem se spolnost dogaja, zanjo dovolj zanimiv in privlačen, ali ima njen partner spolno disfunkcijo ali ne," še razlaga Kirana.

Monogamija je še vedno prevladujoča in najpogostejša oblika partnerskega odnosa, tudi v Sloveniji. Raziskava Spolno življenje v Sloveniji iz 2011 pa je pokazala, da ima vzporedne partnerske zveze 35 odstotkov moških in 15 odstotkov žensk, pri čemer je ta razlika manjša pri mlajših ljudeh. Ženske se po spolnem vedenju tako izenačujejo z moškimi.

"V dolgoletni monogamni zvezi je upad spolne želje nekaj normalnega, pomaga, če se tega zavedamo, ampak ni pa treba tega le pasivno sprejeti, saj lahko kaj spremenimo,“ pojasnjuje raziskovalka spolnosti in seksologinja Marieke Dewitte. Pravi, da se spolne stimulacije navadimo. Nekaj, kar je bilo na začetku razburljivo, lahko postane manj zanimivo. Vendar lahko partnerji to spremenijo, če povečajo nepredvidljivost in vpeljejo novosti. Lahko pa se dogovorita tudi za odprto razmerje.

Ob tem predstavi primer. "K meni je hodil par. Eden od partnerjev je imel sado-mazohistične fantazije. Zelo ga je vzburjal BDSM. Nekaj sta poskušala, ampak njej to ni bilo všeč, tega ni razumela, rekla je, da to ni zanjo. On pa je bil zaradi tega frustriran, saj je privolil v navaden, vaniljaseks, hotel pa je početi druge stvari. Na tisti točki sta se nato dogovorila, da gre lahko dvakrat na mesec h gospodarici in uživa v BDSM-seksu, če še naprej seksa s partnerko. Ustvarila sta si tudi stroga pravila, vedno mora biti druga gospodarica, da se čustveno ne naveže. In to je za njiju delovalo. Spet je začel tudi seksati s svojo partnerko, saj je vedel, da bo svoje fantazije lahko uresničeval drugje. Ob takšnih zgodbah si rečem, no, to je dober način spopadanja se z različnimi seksualnimi preferencami. Sicer preizkušaš meje monogamije, ampak če deluje in skleneš dobre dogovore, potem je to ok.

Za tak dogovor je po njenem ključna iskrenost. "Bolj ko odkrito razkriješ svoje spolne želje, lažje ustvariš skupni scenarij, nekaj, kar lahko oba poskusita, razvijeta pozitivne seksualne stimulacije in v razmerje vrneta strast,“ poudarja Dewitte.

Karantena je močno spremenila vsakdanje življenje, tudi spolnost, saj je ta mogoča le znotraj lastnega doma. Prisluhnite torej novi epizodi podkasta Evolucija užitka, kjer posebna raziskovalca Eva in Luka (v vsaki epizodi ju interpretirata igralca Domen Valič in Manca Dorrer, ki tokrat interpretira tudi Tanjo) in strokovnjaki govorijo tudi o tem, kakšen vpliv na spolno željo imajo kontracepcijske tabletke, kaj se dogaja med ženskim orgazmom, kakšna je vloga fantazij in pomembnost iskrenega pogovora o spolnosti.

Med karanteno seksam le s svojim možem