RTV Slovenija je pred nedavnim zahtevala umik posnetka, v katerem so bili brez predhodnega pisnega soglasja javnega zavoda objavljeni deli oddaj Prvič. Oddaja je, tako kot vse druge oddaje RTV Slovenija, avtorsko zaščitena.

Uporaba gradiva RTV Slovenija (sem spadajo vsi posnetki RTV programov ali izseki iz teh programov) brez dovoljenja RTV Slovenija predstavlja kršitev določb Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 16/07 –UPB, 68/08, 110/13, 56/15, 63/16, v nadaljevanju ZASP), 6. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Ur. l. RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B in 9/14, v nadaljevanju ZRTVS-1) in Splošnih pravil uporabe dokumentarnega in arhivskega gradiva Televizije Slovenija ter Tarife uporabe gradiva TV Slovenija.

Ob tem pa znova obsojamo vse žaljive in sovražne komentarje ter napade na sogovornike, ki sodelujejo pri projektu Prvič. Gre za mlade, ki so razkrili svoje izkušnje s puberteto in intimnostjo. Veseli smo, da so se za sodelovanje odločili mladi z različnimi izkušnjami in vrednotami, pogovor med njimi je bil ves čas ne le spoštljiv, ampak tudi prijateljski, čeprav se niso o vsem strinjali.

Ponavljamo, da mora biti zdrava demokratična družba odprta za različnost mnenj in stališč in da ima posameznik pravico brez strahu pred pritiski in javnim obračunavanjem svobodno izražati svoje mnenje.