RTV Slovenija si je in si še na več načinov prizadeva, da bi gledalcem uspela zagotoviti ogled športnih dogodkov nacionalnega pomen, vendar pravice za nekatere športne prenose presegajo finančne sposobnosti javnega zavoda.

Zavedamo se škode, ki ob tem nastaja, tako za slovenski šport kot tudi gledalce, ki ste prikrajšani za možnost ogleda tekem, saj programi, ki so pridobili pravice, dosegajo omejeno število televizijskih gledalcev, obenem pa so na voljo samo naročnikom nekaterih ponudnikov TV paketov.

Vprašanje se neposredno dotika tudi zakonodajalca, saj bi moral poskrbeti, da bi bile tekme slovenske reprezentance na voljo prek televizijskega kanala, ki pokriva vsaj 75 % ozemlja Slovenije - TV Slovenija je vidna po vsej državi, dosegamo namreč 100% pokritost. RTV Slovenija na to težavo opozarja že leta, opozarjamo pa tudi na dejstvo, da bi morale biti tekme na voljo v osnovnih TV paketih, v katerih ni plačljivih programov, kot so športni.

Tudi na RTV Slovenija se bomo v bodoče trudili, da bomo tako zakonodajalce kot tudi ponudnike TV programov opozarjali na to, da morajo biti športni dogodki nacionalnega pomena na voljo samo za strošek tehnične storitve v kablu, preko digitalnega sprejemnika pa brezplačno. Potrudili se bomo, da se prenosi tekem slovenskih reprezentanc vrnejo na naše zaslone.