Kaj je e-račun in komu je namenjen?

E-račun je račun, izdan v standardni elektronski obliki (v PDF in XML), ki enakovredno nadomešča račun v papirnati obliki. Namenjen je vsem, ki svoje račune poravnavate elektronsko, pretežno preko spletne ali mobilne banke. Prejemate ga lahko na elektronski naslov in/ali neposredno v spletno banko.

Glavne prednosti prejemanja e-računa:

  • Okolju prijazen.
  • Enostaven za plačevanje.

Dodatne prednosti prejemanja e-računa v spletno banko:

  • Plačilni nalog se kreira samodejno, vpisovanje ali kopiranje podatkov iz računa ni potrebno.
  • Enostavno pregledovanje prejetih in plačanih e-računov (arhiv).

Kako se enostavno prijavim na e-račun v spletno banko?

  1. Preko obrazca.
  2. Neposredno v vaši spletni banki s prijavo na e-račun. Med izdajatelji računov poiščite Radiotelevizija Slovenija RTV prispevek ali vpišite davčno številko SI29865174, v polje ID referenca izdajatelja pa vpišite:
    * 8-mestno sklicno številko zavezanca, ki jo najdete v zgornjem levem delu računa za RTV-prispevek ali
    * 13-mestno številko iz polja Referenca na UPN nalogu (številka, ki sledi oznaki SI12). Številko lahko prepišete iz UPN naloga za RTV-prispevek za katerikoli mesec.

S klikom na testni vzorec računa za RTV-prispevek si lahko podrobneje pogledate, kje na računu najdete ustrezno ID številko.

Kakšna je razlika med e-računom v spletno banko in direktno bremenitvijo?

Pri e-računu v spletno banko račun prejmete neposredno v spletno banko, vendar ga morate kljub temu sami plačati z nekaj kliki. Pri direktni bremenitvi računa pa vam ni treba skrbeti za pravočasno izvršitev plačila, saj račun poravna banka z vašega TRR-ja 18. v mesecu.

Ali se z naročilom e-računa v spletno banko ukine pošiljanje računov v papirnati obliki?

Da, s prijavo na e-račun se pošiljanje računov v papirnati obliki ukine.

Kaj narediti, če zamenjam banko ali ukinem TRR?

Ob menjavi ali ukinitvi številke TRR-ja nam čim prej sporočite spremembo, v nasprotnem primeru računov ne boste prejeli, saj jih bo banka zavrnila. Ob prehodu na drugo banko, preverite, ali nova banka omogoča izmenjavo e-računov in nam sporočite, kako želite v prihodnje prejemati račun (v e-banko, na e-naslov, po pošti).

Kako se lahko odjavim od prejemanja e-računa?

V primeru, da se želite odjaviti od prejemanja e-računa, lahko to storite kadarkoli in enostavno preko odjave e-računa v vaši spletni banki, s klicem na tel. št. 01 /475 3010 (vsak delavnik med 8. in 15.uro) ali preko elektronske pošte rtv.prispevki@rtvslo.si.