Naslovi zmagovalne in drugih izbranih zgodb anonimnega natečaja so že nekaj časa znani, na slavnostnem dogodku na Ljubljanskem gradu pa smo razkrili še avtorje besedil.

Letošnja strokovna žirija v sestavi dr. Alojzija Zupan Sosič, Diana Pungeršič in mag. Matej Venier je izbirala med 531 zgodbami.

Žirija je na koncu uvrstila osem zgodb v ožji izbor, Arsovo lastovko pa podelila Davorinu Lenku za zgodbo Violina in žiletke.

Arsova lastovka. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Arsova lastovka. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Nagrajena Arsova lastovka Violina in žiletke osvetljuje običajen družinski prizor božične večerje na povsem inovativen način. Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene odnose v najmanjši družbeni celici, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. (…) V natančni strukturi pripovedi izstopajo zamolki, napovedani z ironijo in izpeljani s humorjem, ter se praviloma iztečejo v tragikomiko. (…)

Člani strokovne žirije so o prvonagrajeni zgodbi

Zmagovalno zgodbo Violina in žiletke Davorina Lenka ter nekaj njegovih pesmi in odlomek iz kratke zgodbe so interpretirali dramski igralci Vesna Jevnikar, Jernej Kuntner, Blaž Šef, Matej Zemljič in Klara Kastelec.

Podelitev nagrade 30. Arsovega natečaja je pospremila premierno predstavljena skladba Milka Lazarja Simple pieces v izvedbi tria LJD Ensemble, program pa sta povezovala Maja Moll in Aleksander Golja.

Radijski natečaj za najboljšo kratko zgodbo je imel na začetku leta 1992 še kategoriji krajših in daljših besedil, potem pa se je osredotočil na eno samo – vanjo lahko sodita na eni strani bolj fabulativna zvrst kratkih kratkih zgodb, ki jo je utrdila ameriška književnost, in na drugi bolj refleksivna in lirična črtica, ki jo dobro pozna slovenska literarna zgodovina.

V ožji izbor za Arsovo lastovko so se uvrstile še zgodbe: Boginje in hieroglifi Mihe Zupana, Na prehodu za pešce Roka Groharja, Tujka Sabine Halilović, Potonika Brigite Mencigar ter zgodbe, Plavaj, Matija, plavaj, Strniša Detela in Feo in Pekel tu Franja Frančiča. Na sporedu bodo v oddaji Literarni nokturno od 20. do 26. septembra na 1. in 3. programu Radia Slovenija.

Zvočnica ZKP RTV Slovenija Valovi kratkih zgodb

Ob jubilejni izdaji natečaja je izšla tudi zvočnica z vsemi zmagovalnimi zgodbami od začetka natečaja leta 1992 naprej. Najdete jo lahko na https://zkp.rtvslo.si/s/valovizgodb. Tri izmed zmagovalnih zgodb iz let 2002, 2016 in 2019 (Deset Sabine Koželj Horvat, Avtobus Mirjam Furlan Lapanja in Dva tisoč petsto besed Manke Kremenšek Križman) pa bodo prihodnje leto zaživele tudi kot kratke radijske igre.

Davorin Lenko, dobitnik nagrade lastovka radia ARS
Podelitev Arsove lastovke