Decembra se na prvi program Televizije Slovenija vrača dobro poznana dokumentarna serija Mestne promenade avtorja Andreja Dobleharja. Letošnja sezona je že peta po vrsti. V štirih letih je bilo predstavljenih že šestnajst slovenskih zgodovinskih mest, letos pa serija vabi v Kranj, Kočevje, Slovensko Bistrico in Kostanjevico na Krki.

V Uredništvu izobraževalnih oddaj v dokumentarno-izobraževalnih serijah predstavljajo različne teme: zgodovinske preglede in izstopajoče osebnosti, naravno in kulturno dediščino, zdravstvene in socialne teme, družbene in okoljske problematike. Mesec december pa je vedno rezerviran za teme s področij likovne umetnosti, arhitekture, umetne obrti in etnološke dediščine, s čimer želijo obogatiti prazničen televizijski program in spodbuditi gledalce k pozitivnemu vrednotenju kulturne dediščine.

V izboru vsakič poskušajo predstaviti mesta različnih slovenskih pokrajin, saj so raznolika geografska okolja vplivala tudi na urbanizacijo, arhitekturo, način bivanja ter šege in navade. Mesta se razlikujejo tudi po velikosti in pomenu, na eni strani sta Kranj in Kočevje regionalni središči, na drugi strani pa je Kostanjevica majhen, lahko bi rekli butični kraj, na otoku na reki Krki, ki mu na prvi pogled ne bi prisodili mestnega statusa. Prav dve reki, Krka v Kostanjevici in Rinža v Kočevju, sta ključno zaznamovali zgodovino teh mest in sta tudi danes izjemno pomembni za način življenja kraja in turistično ponudbo. Zato so v oddajah rekama Krki in Rinži posvetili posebno pozornost.

Avtor in voditelj Andrej Doblehar. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Avtor in voditelj Andrej Doblehar. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Temelj in rdeča nit dokumentarne serije pa ostaja predstavitev kulturne dediščine skozi sprehod po starih mestnih jedrih z namenom popularizacije in ozaveščanja o dediščinskih vrednotah v širšem kontekstu prepoznavnosti Slovenije. V oddajah bodo lahko gledalci videli raznolike kulturne spomenike in dediščino: gradove in meščanske hiše, cerkve in samostane, muzeje in galerije, pokopališča in parke, trge in ulice, spomenike NOB in znanih osebnosti. Zaradi epidemije koronavirusa pa je v letošnjih oddajah manj tradicionalnih dogodkov v starih mestnih jedrih, ki navadno privabijo veliko množico obiskovalcev, zato so si ustvarjalci oddaj pomagali tudi z arhivskimi posnetki in starim fotografskim gradivom.

Scenarist in voditelj oddaj, ki so nastale v Uredništvu izobraževalnih oddaj TV Slovenije, je Andrej Doblehar.

Gledalci pogosto pišejo ustvarjalcem serije ali pa me osebno ustavijo na ulici, kot voditelj serije sem seveda najbolj prepoznaven, in podajo pozitivno mnenje o oddajah. Najlepša pohvala je seveda ta, da smo jih spodbudili, da so se sami, z družino ali prijatelji odpravili v mesto, ki smo ga predstavili v seriji Mestne promenade, in na podlagi televizijske oddaje odkrili svojo zgodbo. Včasih se javi tudi kdo s pritožbo, ki jo jemljem zelo resno, največkrat pa se nanaša na to, da smo v posamezni predstavitvi izpustili podatek, osebo ali spomenik, ki je po mnenju gledalcev vreden posebne pozornosti. Vedno odgovarjam, da se vsega bogastva v posameznem mestu ne da predstaviti v 25-minutni oddaji. So stvari, ki nikakor ne smejo manjkati, del pa je tudi oseben izbor avtorja in celostnega scenaristično-režijskega koncepta oddaje.

Andrej Doblehar, scenarist in voditelj oddaj

MESTNE PROMENADE: KRANJ

1. 12. ob 17.25 na TV SLO 1

V Prešernovem gaju je pokopan največji slovenski pesnik, zato se Kranj imenuje tudi Prešernovo mesto. Foto: RTV Slovenija
V Prešernovem gaju je pokopan največji slovenski pesnik, zato se Kranj imenuje tudi Prešernovo mesto. Foto: RTV Slovenija

Kranj je prestolnica Gorenjske in ga odlikuje eno naših najobsežnejših in najbolj urejenih starih mestnih jeder, ki leži na pomolu nad rekama Savo in Krko. Ponaša se z imenitno gotsko cerkvijo sv. Kancijana, dvorcem Khislstein, Plečnikovimi deli in Prešernovo hišo. Naš največji pesnik France Prešeren je v Kranju namreč preživel zadnje obdobje svojega življenja in v mestu tudi umrl, pokopan pa je bil na starem kranjskem pokopališču, danes Prešernovem gaju. Pesnik bo rdeča nit oddaje, o njem pa bosta spregovorila pisatelj Ivan Sivec in kustos Gorenjskega muzeja Gašper Peternel.

Režiserka: Urška Žnidaršič

MESTNE PROMENADE: KOČEVJE

8. 12. ob 17.25 na TV SLO 1

Kočevska župnijska cerkev je ena najmogočnejših pri nas ter je nastala po načrtu slavnega arhitekta von Schmidta v dobi historicizma. Foto: RTV Slovenija
Kočevska župnijska cerkev je ena najmogočnejših pri nas ter je nastala po načrtu slavnega arhitekta von Schmidta v dobi historicizma. Foto: RTV Slovenija

Kočevje je bilo šesto let povezano s posebno narodno in kulturno skupino, kočevskimi Nemci oziroma Kočevarji, ki so ključno zaznamovali zgodovino mesta in pokrajine, a so se na začetku druge svetovne vojne odselili na nemško zasedbeno območje. Med vojno in po njej so se na Kočevskem zgodili pomembni dogodki, ki so se zapisali v slovensko zgodovino. Življenje ob reki Rinži bo predstavila direktorica Pokrajinskega muzeja Vesna Jerbič Perko, kiparja Staneta Jarma kustosinja Nadja Kovačič, rokodelec Anže Kobola pa bo spregovoril o družinski tradicionalni domači obrti.

Režiserka: Ita Obersnu

MESTNE PROMENADE: SLOVENSKA BISTRICA

15. 12. ob 17.25 na TV SLO 1

Bistriški grad je eden naših najbolje ohranjenih dvorcev in mestno kulturno središče. Foto: RTV Slovenija
Bistriški grad je eden naših najbolje ohranjenih dvorcev in mestno kulturno središče. Foto: RTV Slovenija

Slovenska Bistrica je staro mesto ob glavni prometnici pod obronki Pohorja, vendar je pri obiskovalcih nekoliko v senci drugih štajerskih mest. Zato so na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU zasnovali projekt »Umetnost za turizem«, s katerim želijo popularizirati bistriško dediščino. Vodja projekta, Simona Kostanjšek Brglez, nas bo popeljala po poti sv. Jerneja in nam predstavila sakralno dediščino. Ferdinand Šerbelj, ki je kot otrok bival v bistriškem gradu, pa nam bo odkrival tako strokovne kot osebne zanimivosti tega velikega kulturnega spomenika.

Režiserka: Petra Hauc

MESTNE PROMENADE: KOSTANJEVICA NA KRKI

22. 12. ob 17.25 na TV SLO 1

Kostanjevica na Krki je eno naših najbolj slikovitih mest. Foto: RTV Slovenija
Kostanjevica na Krki je eno naših najbolj slikovitih mest. Foto: RTV Slovenija

Katero je naše najmanjše, a ne najmlajše mesto? Katero je mesto, ki leži na otoku, vendar ne ob morski obali? In katero mesto je dobilo naziv po Benetkah, pa ni v Italiji? Vse to je Kostanjevica na Krki, ki jo zaznamujejo stoletna zgodovina, izjemna slikovitost, dragocena dediščina in pester kulturni utrip. Sprehodili se bomo po mestu na otoku, preverili poletni utrip na reki Krki ter se odpravili do Galerije Božidar Jakac. Mesto nam bosta pomagala odkrivati Andrej Smrekar in Marjan Jerele, posebej pa se bomo spomnili nestorja kostanjeviškega kulturnega utripa, Lada Smrekarja.

Režiserka: Magda Lapajne

SLOVENSKI LIKOVNI SIMBOLI

29. 12. ob 17.25 na TV SLO 1

Modna oblikovalka Sanja Grcić črpa tudi iz narodopisne zakladnice, svoje kreacije je predstavila v mariborski galeriji E2RD. Foto: RTV Slovenija
Modna oblikovalka Sanja Grcić črpa tudi iz narodopisne zakladnice, svoje kreacije je predstavila v mariborski galeriji E2RD. Foto: RTV Slovenija

Dokumentarno-izobraževalni seriji Mestne promenade pa bo ob koncu leta sledila še oddaja, posvečena trideseti obletnici samostojne države Slovenije z naslovom SLOVENSKI LIKOVNI SIMBOLI. V oddaji so si ustvarjalci kot izhodišče postavili vprašanje o specifičnem domačem izrazu, vsebini in slogu slovenske likovne umetnosti v zgodovini in danes. S to temo so se ukvarjali številni strokovnjaki in umetniki zlasti na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ko se je vzpostavljala nacionalna umetnost v ustvarjalnem, organizacijskem in študijskem smislu, danes pa mnogi menijo, da ta vprašanja niso več relevantna. Pri nastajanju oddaje so sodelovale številne institucije, gostje v oddaji pa bodo strokovnjaki Matej Klemenčič, Beti Žerovc, Nadja Zgonik, Ana Porok, Ana Kučan ter ustvarjalci Borut Vogelnik - Irwin, Katarina Karlovšek, Sanja Grcić in Lina Akif, ki bodo razmišljali o identitetnih vprašanjih slovenske umetnosti.

Režiser: Božo Grlj