V informativnem programu prvega programa Televizije Slovenija je bilo v zadnjih dneh uvedenih nekaj uredniških in voditeljskih sprememb, hkrati pa se pripravljajo tudi vsebinske osvežitve informativnih oddaj, ki jih gledalci že poznajo. Namen načrtovanih sprememb je okrepiti zaupanje javnosti v javni medij.

V voditeljsko ekipo osrednje dnevnoinformativne oddaje TV Dnevnik se vrača Elen Batista Štader. To oddajo bodo še naprej vodili Saša Krajnc, Jasmina Jamnik in Katarina Veselič Golob.

Odmeve, večerno dnevnoinformativno oddajo, ki poleg svežih novic ponuja tudi analize najpomembnejših dogodkov dneva, bodo še naprej vodili Igor E. Bergant, Rosvita Pesek in Tanja Starič.

Uprava RTV Slovenija najostreje obsoja pritisk na uredniško politiko

Uprava RTV Slovenija z zgroženostjo spremlja poskuse pritiska na uredništvo informativnega programa TV SLO 1 in vršilko dolžnosti odgovornega urednika. Poudarjamo, da so uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna.

Mandati urednikov so vezani na mandat odgovornega urednika, kar pomeni, da uredniki niso odstavljeni, ampak jim je z odstopom prejšnje odgovorne urednice potekel mandat.
Vsak odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program.

Napadi na vršilko dolžnosti odgovornega urednika TV SLO 1 so neupravičeni in zaskrbljujoči. Dialog znotraj hiše je ključnega pomena, javnost pa bo o morebitnih spremembah, pomembnih za gledalce, obveščena.

Vsebinsko je osvežena tudi oddaja Arena. Pod tedenskim motom »pogled naprej« bodo dopisniške ekipe na terenu, s prizadetimi v poplavah, preverjala potek obnove, gledalke in gledalci pa bodo vprašanja o tem lahko tudi neposredno naslavljali na pristojne. Voditelji bodo v studiu gostili predstavnike države in vseh inštitucij, ki bodo odgovarjali na vprašanja o porabi denarja, prednostnih nalogah in najboljših rešitvah za varno prihodnost - kar je eno od poslanstev javnega medijskega servisa.

Prisluhniti javnosti in zagotavljati verodostojne vsebine sta bili temeljni vodili, na podlagi katerih se je sprememb lotila v. d. odgovorne urednice Informativnega programa TV SLO 1 Polona Fijavž, ki je to dolžnost sprejela po odstopu odgovorne urednice Jadranke Rebernik 19. septembra in jo bo opravljala v času razpisnih postopkov in do imenovanja novega odgovornega urednika ali urednice. Postopke bo uprava RTV Slovenija opravila v skladu z zakonom in v najkrajšem času.

Z odstopom odgovorne urednice so se končali tudi mandati področnih urednikov v uredništvu Informativnega programa. Do imenovanja nove ekipe bodo vršilci dolžnosti Dejan Ladika (uredništvo dnevnoinformativnih oddaj), Nataša Rijavec Bartha (urednica notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj) in Marta Razboršek (urednica zunanjepolitičnih oddaj).

Z vsemi sodelavci, ki bodo odslej opravljali nove novinarske naloge, v skladu s pogodbami, ki jih imajo, so bili pred spremembami opravljeni osebni pogovori. Spremembe ne predvidevajo odpuščanj.

Nova organizacija dela in prerazporeditev delovnih obveznosti med sodelavci informativnega programa poteka tudi z mislijo na kadrovsko stabilizacijo in optimizacijo razmer znotraj uredništva. Delo mora biti organizirano na način, da lahko informativni program opravlja svoje zakonske dolžnosti, med katerimi je ključno učinkovito in celovito obveščanje javnosti.

»Poslanstvo javnega zavoda RTV Slovenija je zagotavljanje relevantnih, aktualnih in kredibilnih informacij, ki jih javnost opravičeno pričakuje in zahteva. Delam z ekipo odličnih sodelavcev in izvrstnih novinarjev v Sloveniji. Gledalcem želimo zagotoviti najboljše, kar televizija ponuja,« pravi v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž.