Simfonični orkester RTV Slovenija letos uvaja dva koncertna večera. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija letos uvaja dva koncertna večera. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Letos je zaradi svetovne pandemije naša družba doživela številne dramatične spremembe. Med drugim je tudi koncertna dejavnost bila primorana sprejeti številne ukrepe in poiskati nove načine, kako deliti glasbeno izkušnjo s poslušalci. Simfonični orkester RTV Slovenija je z nastopi v domovih za starejše, parkih in na trgih po vsej državi posredoval moč glasbe tistim, ki so jo najbolj potrebovali in to poslanstvo bo nadaljeval tudi v novi sezoni, ki bo posvečena proslavljanju 250. obletnice rojstva Ludwiga van Beethovna.

Kromatika je na program uvrstila številne glasbene goste, ki jih v prejšnji sezoni zaradi pandemije ni bilo moč slišati, poleg tega v novi sezoni uvaja tudi dva koncertna večera. Poslušalci boste lahko izbirali med dvema terminoma, saj bo vsak koncertni večer izveden kar dvakrat. Tako se boste lahko na varni razdalji prepustili izbranim delom iz obsežne domače in svetovne glasbene zakladnice.

VPIS ABONMAJA

Zaradi spremenjenih okoliščin bo letošnji vpis nekoliko drugačen. Vse dosedanje abonente vabimo, da od 1. do 11. septembra 2020 podaljšajo abonma po telefonu 030 607 998 ali elektronski pošti simfoniki@rtvslo.si oziroma izpolnijo spletni obrazec na www.simfoniki.si. Po potrditvi podaljšanja vam bomo poslali izpolnjen univerzalni plačilni nalog (UPN) oziroma predračun, ki ga poravnate v spletni banki, pošti ali pri bančnem okencu.

V obdobju od 14. do 18. septembra 2020 lahko v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma abonma plačate z gotovino ali kreditno-plačilnimi karticami. Lahko ga tudi naročite z naročilnico.

Vse dodatne informacije o nakupu vam bomo z veseljem posredovali v Glasbeni produkciji RTV Slovenija, po telefonu 01 475 2470 oz. 01 475 2415 ali e-naslovu simfoniki@rtvslo.si.


KROMATIKA 2020 / 2021 - PROGRAM

Več o programu in izvajalcih si lahko preberete v programski knjižici Kromatike.

23. in 24. september 2020, ob 19.30, Cankarjev dom

Prvi koncert nove sezone je hkrati eden izmed koncertov, ki jih letos prvenstveno posvečamo glasbi Ludwiga van Beethovna – tako se velikega mojstra spominjamo ob 250. obletnici njegovega rojstva. Na programu boste lahko prisluhnili krstni izvedbi dela Tris Jošta Juhanta, ki je nastalo ravno v sklopu praznovanja Beethovnove častitljive obletnice in Trojnemu koncertu Ludwiga van Beethovna s solisti Kano Matsui na violini, Igorjem Mitrovićem na violončelu ter Perom Rundbergom na klavirju. Z nemalo simbolične navezave na letošnje dogodke pa bo spored sklenila Beethovnova mogočna Peta simfonija.


21. in 22. oktober 2020, ob 19.30, Cankarjev dom

Zgodnje jesenske dni bomo tokrat obarvali z glasbo, ki obuja podobe narave, zato se bo Simfonični orkester RTV Slovenija osredotočil na dela francoskih skladateljev 19. in 20. stoletja: Jeana Baptista Lullyja, Alexisa Emmanuela Chabrierja in Clauda Debussyja. Da bi razkazala bogastvo barvnih odtenkov, ki ga ima naš orkester, bo dirigentsko palico kot čopič vihtela Catherine Larsen-Maguire (1971).


18. in 19. november 2020, ob 19.30, Cankarjev dom

Na tretjem koncertu bo taktirko prevzel mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Raoul Grüneis, ki bo orkester vodil skozi zahtevni simfonični deli Antona Brucknerja in Primoža Ramovša, v osrednji, Koncertni skladbi Roberta Schumanna, pa bodo svojo tehnično in umetniško zrelost razkazali štirje mladi nadarjeni hornisti Sebastijan Buda, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Peter Kšenek.


2. in 3. december 2020, ob 19.30, Cankarjev dom

V mesecu, v katerem številni glasbeniki pripravijo praznični repertoar, ki ga sestavljajo predvsem dela romantike, vam bomo postregli osvežujoč spored, stkan iz izjemno privlačnih del prve polovice 20. stoletja skladateljev Samuela Barberja, Antona Weberja in Maxa Regerja. V solistični vlogi se bo predstavila v Kanadi rojena slovenska sopranistka Theresa Plut.


10. in 11. februar 2021, ob 19.30, Cankarjev dom

Na programu petega koncertnega večera boste lahko prisluhnili Simfoniji št. 7 v C-duru, op. 105 Jeana Sibeliusa, Koncertu za violončelo v e-molu, op. 85 Edwarda Elgarja in Simfoniji št. 6 v h-molu, Patetična, op. 74 Petra Iljiča Čajkovskega. Kot solistka vas bo prevzela svetovno znana srbska, med Parizom in Chicagom delujoča violončelistka Maja Bogdanović (1982).


11. in 12. marec 2021, ob 19.30, Cankarjev dom

Marco Pierobon je italijanski trobentač in dirigent svetovnega slovesa, ki je sodeloval s številnimi slovitimi orkestri in nastopal pod vodstvom uglednih dirigentov. Dejaven je tudi kot aranžer in avtor izvirnih projektov, enega takšnih projektov pa je zasnoval tudi za letošnjo Kromatiko, z obema orkestroma RTV Slovenija v mislih. Čaka vas doživetje, v katerem bo klasična glasba združena z džezom in rokom.


1. in 2. april 2021, ob 19.30, Cankarjev dom

Eden od najpriljubljenejših, pa tudi najzahtevnejših klavirskih koncertov – Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmaninova – vedno vzbudi posebno pozornost vsakršnega koncertnega sporeda. Tokrat nas bo s svojo interpretacijo nagovorila ugledna slovenska pianistka, koncertantka in predavateljica na ljubljanski Akademiji za glasbo Tatjana Ognjanović. V drugem delu koncertnega večera pa bomo predstavili dva operna odlomka velikega mojstra in inovatorja te glasbeno-scenske oblike Richarda Wagnerja.


19. in 20. maj 2021, ob 19.30, Cankarjev dom

Naš šef dirigent Rossen Milanov bo tokrat predal taktirko svojemu predhodniku En Shau, ki je Simfonični orkester RTV Slovenija vodil med letoma 2006 in 2018. V prvem delu koncerta bo zvenela priredba enostavčnega, a kljub temu obsežnega godalnega seksteta, ki ga je ob samem izteku 19. stoletja ustvaril Arnold Schönberg, po premoru pa se nam bo na odru pridružila mlada slovenska pianistka Meta Fajdiga, ki se bo predstavila kot solistka v Prvem klavirskem koncertu Johannesa Brahmsa.


2. in 3. junij 2021, ob 19.30, Cankarjev dom

Letošnjo koncertno sezono bomo končali s privlačnim sporedom, ki prinaša skladbo Marjana Šijanca Praznik vetra iz leta 2005 in priljubljeni deli – virtuozni Mendelssohnov Violinski koncert ter slikovito suito Šeherezada Rimskega - Korsakova. Kot solist v Mendelssohnovem koncertu se bo predstavil član našega orkestra, od leta 2004 tudi koncertni mojster Benjamin Ziervogel.


Vpišite abonma Kromatika do 18. septembra 2020!
Vpišite abonma Kromatika do 18. septembra 2020!

ALI STE VEDELI ...

  • Simfonični orkester RTV Slovenija že krepko vstopa v sedmo desetletje svojega delovanja in vsa leta od ustanovitve ga krasita glasbena odličnost in vrhunska poustvarjalnost.
  • Njegova temeljna dejavnost so studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom.
  • Začetki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so neposredno povezani z nastankom radijske in pozneje televizijske hiše, združenih v Zavod RTV Slovenija.
  • Radijski medij je od ustanovitve leta 1928 naprej zaposloval stalne zasedbe glasbenikov, ki so ustvarjali glasbeni program.
  • Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo.
  • Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je velik krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci domače zabavne glasbe.
  • Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja.
    Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
    Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO