Serija Tipično slovensko predstavlja različne posebnosti in značilnosti Slovenije in Slovencev nekoč in danes. Gre za svojevrsten dokument časa in prostora, vpogled v slovensko tradicijo, kulturo, nacionalno in naravno bogastvo, našo dediščino, družbo, različne dosežke, na katere smo oziroma bi morali biti ponosni, po čemer smo prepoznavni, posebni in edinstveni.

Na sporedu boste lahko spremljali dve novi, tipično slovenski temi: Martin Krpan in Kranjska klobasa.

MARTIN KRPAN, 17. februar 2021, ob 17.25 na TV SLO 1

Je Martin Krpan res živel? Je bil doma na Vrhu pri Sv. Trojici na Pivškem ali Bloškem? Je res tihotapil sol? In zakaj je ta pošteni švercar, kot sam sebe v filmu opiše Krpan, postal tako priljubljen?

Martin Krpan ni samo literarni junak Levstikove pripovedke iz leta 1858, temveč tudi narodni junak, ki ima za Slovence še danes simbolni pomen. Novodobni Krpani so sicer drugačni, v marsičem pa še vedno tipično slovenski. Je Krpan danes rešitev ali problem, junak ali antijunak? Močnega, pogumnega, pametnega in zvitega Martina Krpana na njegovih poteh v filmu s svojimi razmišljanji spremljajo tako domačini kot strokovnjaki s področij književnosti, zgodovine, etnologije, ekonomije in prava. Scenarij je ustvarila Milica Prešeren, pod režijo pa se je podpisal Primož Meško.

Tipično slovensko: Martin Krpan

KRANJSKA KLOBASA, 24. februar 2021, ob 17.25 na TV SLO 1

Tradicionalna kranjska klobasa. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Tradicionalna kranjska klobasa. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Ni dvoma, kranjska klobasa je slovenska, a njena zgodba seže daleč čez njene današnje meje in časovne okvire. To ni samo zgodba o mesnem izdelku in jedi, temveč tudi o ponosu in simbolu slovenstva, vzponih, padcih in preporodu njene priljubljenosti, poti v vesolje, slavi in prepoznavnosti na drugih celinah.

Kakšna in iz česa je prava kranjska klobasa, kdo in s kom se je boril za njeno zaščito? Kaj je o njej menda rekel cesar Franc Jožef, ko jo je prvič pokusil? Jo dovolj cenimo? Kako kranjska klobasa postane in ostane družinska tradicija? Kako se na krožniku ujame s čokolado, kaj počne na nogavicah in kje vse jo še najdemo? Scenarij je napisala Milica Prešeren, režijo pa je prevzela Tina Novak.

Kranjska klobasa in jota malo drugače. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Kranjska klobasa in jota malo drugače. Foto: Arhiv RTV Slovenija