Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Prenovljena portala ponujata uredniško izbrane televizijske in radijske vsebine. Poleg tega so vpeljane funkcije predvajanja programov v živo, informacij o sporedih, pregledovanja oddaj, poslušanja oz. ogleda vsebin na zahtevo in iskanja, ki so sicer že del portalov Televizije Slovenija in Radia Slovenija.

Foto: arhiv RTV SLO
Foto: arhiv RTV SLO

Najpomembnejša značilnost prenovljeni strani Radia in Televizije Capodistria, Pomurskega madžarskega radia in TV-studia Lendava je, da je nova postavitev tako vsebinsko kot tudi oblikovno uporabnikom veliko prijaznejša. To so dosegli s preglednejšo grafično in novo vsebinsko zasnovo strani, s poudarkom na najnovejših vsebinah. Vsebine so zaradi možnosti iskanja po ključnih besedah laže dostopne, pa tudi sicer ponuja iskalnik več možnosti, na spletnih straneh niso na ogled le oddaje, temveč tudi posamezni prispevki.

Antonio Rocco, pomočnik generalnega direktorja za italijansko narodnostno skupnost je povedal: »S prenovo spletnih strani Radio in TV Capodistria danes ponujata oblikovno in tehnološko sodoben servis, vsebinsko bogat, ki pomembno prispeva k kulturni izmenjavi in povezovanju narodne skupnosti z večinskim narodom ter k informiranju, medsebojnem spoznavanju in razvoju odnosov na stičišču treh držav.«

Uresničevanje ustavne pravice narodnih skupnosti do obveščanja v maternem jeziku sodi med pomembna poslanstva javne radiotelevizije. Radio in televizija sodita tudi med močnejše integrativne dejavnike skupnosti in zagotavljata njen stik z matičnim narodom.

Foto: arhiv RTV SLO
Foto: arhiv RTV SLO

Helena Zver, pomočnica generalnega direktorja za madžarsko narodnostno skupnost dodaja: »Veseli nas, da je spletna stran radijskega in televizijskega programa v madžarskem jeziku del spletnega mesta RTV Slovenija, saj smo na ta način bolj vpeti v vse vsebinske in organizacijske spremembe na področju spleta. Upamo, da se bo madžarska narodna skupnost posluževala pridobivanja informacij s spletnega portala v madžarskem jeziku, k brskanju po vsebinah pa vabimo tudi vse ostale.«

Glede na to, da so vsebine, ki jih pripravlja TV-studio Lendava, opremljene s podnapisi v slovenskem jeziku, so tudi napovedi oz. kratki opisi prispevkov objavljeni v madžarskem in slovenskem jeziku in zahvaljujoč temu dostopni za širok krog uporabnikov.

Že več kot deset let dosegljivi tudi prek spleta

Spletno mesto rtvslo.si deluje več kot 25 let in je ena prvih spletnih strani v Sloveniji. Vsebine za italijansko in madžarsko narodnostno skupnost so del tega spletnega mesta že dolgo vrsto let. Spletne strani radia in televizije v italijanskem jeziku so začeli razvijati konec devetdesetih let. Spletne strani radia in televizije v madžarskem jeziku pa so na voljo dobrih deset let, saj so prvo spletno stran postavili septembra 2010.

Takrat je šlo predvsem za preprosto predstavitev oddaj in sporedov. Zelo pomemben korak je bil, ko so začeli pripravljati novice tudi v obliki člankov. Za italijansko narodnostno skupnost pa še posebej z razvojem skupne spletne ponudbe radijskega in televizijskega programa na posebni aplikaciji za mobilne telefone.

Postavitev prvih spletnih strani programov za narodnostne skupnosti in nadaljnji razvoj je nastala pod okriljem Multimedijskega centra RTV Slovenija. Tako je tudi zadnja tehnološka in oblikovna posodobitev rezultat sodelovanja uredništev narodnostnih programov, izvedla pa jo je tehnična ekipa MMC RTV Slovenija.