Ustvarjalci programov Radia Slovenija bodo poskrbeli, da bodo poslušalci s številnimi koncerti in glasbenimi nastopi zadnje dni letošnjega leta v neposrednem stiku z dobro glasbo, tudi živo.

Prisluhnili bodo lahko prazničnim koncertom Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, komornim skupinam Orkestra Slovenske Policije, brezčasnim slovenskim popevkam, se spomnili glasbenih uspešnic odhajajočega leta in se razvedrili v družbi zgovornih voditeljev, ki jih bodo varno pospremili v novo leto 2021.

Prvi dan novega leta pa bo že tradicionalno popestril Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov.

PRVI PROGRAM RADIA SLOVENIJA – PRVI

19. 12. ob 20.00
Sobotni glasbeni večer na Prvem bo živo ponudil osrednji praznični koncert Big Banda RTV Slovenija s solistkami: Karin Zemljič, Ylenio Zobec in Tjašo Fajdiga. Dirigiral bo Tadej Tomšič. Spored koncerta bodo sestavljale džezovske obdelave božične klasike ter izbrane skladbe solistk. Koncertu boste lahko sledili v neposrednem radijskem prenosu na valovih Prvega programa ter v spletnem videoprenosu na radioprvi.si ter FB-strani Prvega in Big Banda RTV Slovenija.

20. 12. ob 20.00
Iz Studia 26 bo potekal osrednji praznični koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, na katerem se bodo predstavili prav vsi člani orkestra v posameznih instrumentalnih skupinah. Dirigirala bosta Mojca Lavrenčič in Lojze Krajnčan. Raznovrsten program bo zajemal iz zakladnice slovenske in svetovne klasične glasbene literature od baročnih in klasicističnih prek romantičnih do sodobnih, tudi džezovskih partitur (A. Vivaldi, W. A. Mozart, F. Chopin, B. Ipavec, M. Ravel, U. Koder, J. Privšek, J. Gregorc, J. Golob, A. Kumar, H. Mancini, D. Runswick, L. Anderson, L. Krajnčan). Koncertu boste lahko sledili v neposrednem radijskem prenosu na valovih Prvega programa ter v spletnem videoprenosu na radioprvi.si ter FB-strani Prvega in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Prenos bogoslužij na Radiu Slovenija

24. 12. ob 24h: Prenos polnočnice (PRVI in ARS) .
25. 12. ob 8h: Prenos dnevnega katoliškega bogoslužja iz ljubljanske stolnice (ARS)
25. 12. ob 10h: Prenos dnevnega katoliškega bogoslužja iz mariborske stolnice (RADIO MARIBOR)
25. 12. ob 10h: Prenos evangeličanskega bogoslužja (PRVI)

BOŽIČNI VEČER

Na božični večer ob 00.00 bomo na Prvem programu prenašali polnočnico, 25. 12. ob 10.00 pa evangeličansko bogoslužje. Božični dan bo obarvan z glasbo in vsebinami v znamenju praznika.

26. 12. ob 20.00
Sobotni glasbeni večer bo ponudil Novoletni koncert s komornimi skupinami Orkestra Slovenske policije. Dirigira Nejc Bečan. Program koncerta prinaša klasiko v zvrsteh popularne, džezovske in baročne glasbe. Koncertu boste lahko sledili v posnetku na valovih Prvega programa ter v spletnem videu na radioprvi.si ter na FB-strani Prvega.

SILVESTRSKI VEČER

List novega leta bo s Silvestrskim poljubom in drugo klasiko slovenske popevke odprla Alenka Godec z orkestrom Big Band.
List novega leta bo s Silvestrskim poljubom in drugo klasiko slovenske popevke odprla Alenka Godec z orkestrom Big Band.

Radijski novoletni program na zadnji dan tega leta bomo začeli ob 20.00, ko se boste z voditeljem Juretom K. Čoklom najprej sprehodili skozi nekatere preglede letošnjega dogajanja ob izbrani glasbi Andreja Prezlja. Ob 21.00 bomo radijski eter prepustili poslušalkam in poslušalcem, da strnejo vtise o letu 2020 in nam povedo, kaj pričakujejo od leta, ki je pred nami. Napovedali bomo tudi dogajanje v zadnjih dveh urah, ki bo nadvse zanimivo in pestro.

Silvestrski večer na Prvem bo ponudil živ stik z glasbo. Od 22.00 bodo v novo leto vodili glasbeniki z različnimi zasedbami. Program bo v znamenju žlahtne nostalgije v zvrsteh slovenske popevke, zborovske glasbe in narodno zabavne glasbe. Ob 22.00 bo nastopila Š'ta godba. Večer bodo nadaljevali člani ansamblov Divja zel – glasbena zelišča za dobro počutje in Vihar. Staro leto bodo z zborovsko glasbo sklenili člani Slovenskega okteta. List novega leta pa bo s Silvestrskim poljubom in drugo klasiko slovenske popevke odprla Alenka Godec z orkestrom Big Band in dirigentom Patrikom Greblom.

Staro leto bodo z zborovsko glasbo sklenili člani Slovenskega okteta.
Staro leto bodo z zborovsko glasbo sklenili člani Slovenskega okteta.

Koncerti bodo potekali iz Studia 13 in Studia 26 živo. Vodila bosta Lucija Grm in Ambrož Kvartič. Silvestrski večer bomo s poslušalkami, poslušalci, spremljevalkami in spremljevalci spletnih strani preživeli glasbeni uredniki Prvega programa in celotna radijska glasbeno-produkcijska ekipa. Silvestrski večer boste lahko spremljali v neposrednem radijskem prenosu na valovih Prvega programa ter v spletnem videoprenosu na radioprvi.si ter FB-strani Prvega in Big Banda RTV Slovenija.

DRUGI PROGRAM RADIA SLOVENIJA − VAL 202

SILVESTRSKI VEČER

Za različne okuse in želje poslušalcev bomo poskrbeli na Valu 202. Na silvestrski večer bosta s kvizi, klepetom in izbrano glasbo odlična zgovorna družba Uršula Zaletelj in Tadej Košmrlj. Kdor bo iskal primerno glasbeno spremljavo brez odvečnega klikanja, iskanja, motečega ponavljanja ali neprimernih odskokov algoritma, bo na spletni strani in družabnih omrežjih Vala 202 našel povezave do žanrsko raznovrstnih seznamov, nared za predvajanje, ki jih bodo sestavili glasbeni uredniki. Na val202.si pa bo na voljo tudi videoprenos s Timom Urbanyo in večeru primernim setom elektronske glasbe.

TRETJI PROGAM RADIA SLOVENIJA – ARS

20. 12. 2020 – Božični dan Evropske zveze radijskih postaj (Mihael Kozjek)
Program ARS se tudi letos pridružuje posebnemu Božičnemu dnevu Evropske zveze radijskih postaj. Izbrali smo enajst najzanimivejših koncertov, tistih, v katerih se duh božičnega časa kaže v starodavni in novi, resni in popularni ter vokalni in instrumentalni glasbi. EBU Božični dan bo na valovih programa ARS z vmesnimi predahi potekal vse od 11.00 dopoldne do poznih večernih ur. Ob 18.00 še posebej vabimo k spremljanju pred leti nastalega posnetka koncerta Zbora Slovenske filharmonije, ki je pod vodstvom Martine Batič zapel nekaj ruskih in ukrajinskih pravoslavnih pesmi. Poudarjamo tudi večerni neposredni prenos koncerta iz Kölna (20.04), na katerem bosta vokalni ansambel Rheinische Kantorei in baročni orkester Das Kleine Konzert izvedla Telemannove božične kantate, ter odložena prenosa koncertov instrumentalne glasbe iz Estonije ob 17.00 in lahkotnejše, popularnejše glasbe iz Finske ob 19.00.

BOŽIČNI VEČER

20.00 Komorni studio: Baročni koncerti in kantate na božično temo (Tjaša Kranjc)
V oddaji Komorni studio vas vabimo k poslušanju božičnih instrumentalnih koncertov in duhovnih kantat za praznik svetega rojstva italijanskih in nemških skladateljev iz 17. in prve polovice 18. stoletja: Torellija, Manfredinija, Corellija, Scarlattija, Telemanna in Bacha.

22.05 Radijska igra: Janez Trdina – Aleksander Zorn: BAJKE IN POVESTI O SLOVENCIH – O Jezusu Kristusu

Igra je živahna, začinjena z ljudsko modrostjo in povzema dojemanje bibličnih zgodb preprostega ljudstva. Trdina, čigar obletnico rojstva obhajamo prav letos, jih je oplemenitil, jih s svojo narativno spretnostjo napravil zanimive za vsakega bralca. Slovenski preprosti človek se je namreč trudil razumeti biblične zgodbe, zato jih je presajal v sebi znano okolje. V tem pa je ohranjal svetost in zaupanje v vsemogočnost Boga in vere.

22.40 Pred polnočnico (avtorica in sogovornica: Polona Gantar)
Ob poslušanju najlepših božičnih pesmi bomo v pričakovanju polnočnice pokramljali z uglednim slovenskim basbaritonistom Markom Finkom. O božiču, spominih in seveda – božični glasbi.

Polnočnica (neposredni prenos iz ljubljanske stolnice) Polnočno mašo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

SILVESTRSKI VEČER
Od 19.00 bo program povezovala Mateja Perpar

Komorni studio: Najboljše izvedbe iz cikla radijskih koncertov »Komorni studio« 2020
Ob začetku prehoda v novo leto se bomo še enkrat spomnili na obsežen cikel radijskih “koncertov v Komornem studiu”. Njegov nastanek so v letu, od katerega se poslavljamo, spodbudile zdravstvene težave z epidemijo covida-19. Od sredine aprila smo na programu Ars in v družbenih omrežjih v zvoku in sliki posredovali trinajst koncertov, v njih pa smo namenili radijski prostor izključno slovenskim poustvarjalcem, z željo, da občinstvu posredujejo kakovostne in virtuozne izvedbe svojih najljubših skladb. Izbor najboljših izvedb iz “Komornega studia” bo za silvestrski večer pripravila urednica cikla oddaj Tjaša Krajnc.

22.05 Radijska igra: Apulej − Jože Rode: Gizdalin
Apulej, rimski pisatelj, filozof platonist in retorik, je živel v Rimu v drugem stoletju. Njegovega najpomembnejšega dela Metamorfoze, edinega v celoti ohranjenega romana v latinščini, se je pozneje prijelo ime Zlati osel. Ena od dogodivščin je tudi zgodba o nezvesti ženi, znana tudi z naslovom Gizdalin, ki prekipeva od življenja. Radijski poslušalci se bodo ob radoživi, a žlahtni polurni igri v režiji Elze Rituper lahko zabavali na silvestrski večer.

22.45 Marko Hatlak: Koncert (v živo)
Vstop v novo leto nam bodo polepšale glasbene izvedbe in misli našega odličnega akordeonista Marka Hatlaka, umetnika, ki ima v glasbenem svetu več podob: od vrhunskega virtuoza do komunikativnega muzikanta, ki širi meje glasbenega okusa in brez težav najde stik s slehernim ušesom. Nastopil bo v živo v studiu 2 Radia Slovenija, z Markom Hatlakom se bo pogovarjala voditeljica silvestrskega večera Mateja Perpar.

NOVO LETO
1. 1. 2021

11.15 Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov

Prvi dan novega leta je že po pravilu čas za novoletni koncert dunajskega Glasbenega združenja in tudi letos, vsem omejitvam navkljub, ne bo umanjkal. V izvedbi Dunajskih filharmonikov bo, pod taktirko Riccarda Muttija, zazvenela predvsem glasba dinastije Strauss . Koncert, ki se bo začel ob 11.15, bomo neposredno prenašali na programu Ars. Povezovala ga bosta Aleksander Golja in Tina Ogrin.

18.00 Odloženi prenos Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije (Vesna Volk)

Orkester Slovenske filharmonije se svoje poslušalce trudi razvedriti kljub preventivnim ukrepom za zajezitev epidemije, tako je v zadnjem mesecu pripravil že več koncertov, umanjkal pa ne bo niti tradicionalni koncert na novega leta dan, le da ga bodo tokrat poleg orkestra izvedli še glasbeniki, združeni v manjše zasedbe. Tudi tokrat bodo voščili z lahkotnimi in priljubljenimi deli. Pod naslovom Povabilo na ples so združili plesne stavke različnih mojstrov, med katerimi so tudi Dvoržakov Minuett, Berliozov Valček iz Fantastične simfonije ter Straussov Cesarski valček. Med recitacijami verzov Ferija Lainščka pa bomo slišali tudi dela izpod peres slovenskih skladateljev Ipavca, Lajovca in Premrla.

22.00 Najboljše izvedbe preteklega leta s Simfoniki RTV Slovenija (Primož Trdan)

S koncertnega odra ciklusa Kromatika 2020 bomo v oddaji predstavili nekaj najboljših izvedb našega orkestra, predvsem seveda tistih, ki se zdijo še posebej primerne za prvi dan novega leta.

RADIO KOPER

BOŽIČ

Božični večer bomo na Radiu Koper oblikovali skupaj z novogoriškim festivalom Mesto knjige – knjige pod jelkami. Ob 19.30 bomo v sklopu pravljičnega lova na zaklad predvajali zvočno zgodbico za otroke Pravljica o ježku v izvedbi igralca Anžeta Zevnika in režiji Marka Čeha. Sledila bo oddaja Glasbeni abonma, v katerem bomo lahko slišali posnetek lanske uprizoritve glasbeno-scenskega dela Matije Tomca Slovenski božič v priredbi goriškega skladatelja Patricka Quaggiata z združenimi goriškimi pevskimi zbori solisti in instrumentalnim ansamblom pod taktirko Hilarija Lavrenčiča. V drugem delu oddaje bomo predstavili zgoščenko Božično pričakovanje – božične pesmi tržaških skladateljev. Do polnoči bomo prisluhnili še odlomkom z božičnih koncertov orkestra in zbora Slovenske Filharmonije v preteklih letih. Božični dopoldan pa bomo preživeli v družbi Neve Zajc, ki tako kot vsako leto pripravlja pester nabor prazničnih tem ter kontaktnih rubrik in nagradnih iger s poslušalci.

SILVESTRSKI VEČER

Zadnji teden leta bo na Radiu Koper v znamenju pregleda leta na številnih področjih, prisluhnili bomo skladbam, ki smo jih največkrat zavrteli v tem letu, silvestrski večer pa bomo oblikovali s posnetki koncertov, ki smo jih v našem studiu Hendrix in na terenu posneli v tem letu. Z nami bodo Tinkara Kovač, Hamo, Rudi Bučar, Luigi, Adi Smolar, Maja Keuc, Zoran Predin, Ne me jugat in številni drugi slovenski glasbeniki.

RADIO MARIBOR

BOŽIČ
Na božični večer se bomo v oddaji Glasbeni radiogram vprašali, kaj naredi dobro božično pesem? Kako pomembni so aranžma, izvajalec, tudi božični melodični dodatki? V Glasbenih sozvočjih bomo predvajali koncert zbora in simfoničnega orkestra SNG Maribor, večer pa sklenili v božičnih džezovskih preoblekah.

SILVESTRSKI VEČER
Na silvestrski večer bomo poskrbeli za živ moderiran program med 19.30 in 1.00, ki bo podprt s spletnim videoprenosom na spletni strani in FB-strani Radia Maribor. Gostili bomo glasbenike, voščili s poslušalci in se sprehodili skozi največje domače in tuje glasbene uspešnice leta 2020. Voditelj bo Robert Zajšek.