Osilnica na skrajnem jugu države, ob meji s Hrvaško, je po številu prebivalcev najmanjša v Sloveniji. Demografska slika osilniške občine s približno 330 občani je skrb vzbujajoča: v krajih ob mejni reki Kolpi vztrajajo po večini starejši, mladih je v kraju le za peščico, naravni prirast pa je negativen. Na dom starejših občanov Osilničani čakajo že 20 let in obljubam države že dolgo ne verjamejo več. Zdajšnja vlada sicer pravi, da se bo projekt zgraditve doma nadaljeval in da bo do poletja znano, katere dele dolgotrajne oskrbe bi izvajali in v kolikšnem obsegu. Žarek upanja je za Osilnico posijal v začetku leta, z vstopom Hrvaške v schengensko območje. Z odpravo državne meje se je namreč za ljudi z obeh bregov Kolpe, ki so od nekdaj zelo povezani, začelo novo poglavje sodelovanja. Morda se bo v Osilnici in okoliških krajih kmalu spet nabralo toliko otrok, da bo lahko zaživela podružnična osnovna šola.

Poleg žgočih demografskih in infrastrukturnih izzivov, s katerimi se soočajo Osilničani, bomo med okljuki Kolpe in Čabranke predstavili tudi kulinariko in običaje v deželi Petra Klepca, se vrnili v čas rokodelcev, potujočih urarjev – vurmoharjev, obiskali kraje, v katerih čas teče počasneje in neokrnjena narava ponuja številne kotičke za sprostitev in aktivnosti, tudi športni ribolov. Odpravili se bomo na Strmo Reber, Mali Vršič, kot mu tudi pravijo domačini, povabili pred mikrofon županjo osilniške občine Alenko Kovač, ravnatelja osnovne šole Fara in harmonikarja pri Prifarskih muzikantih Martina Marinča, osnovnošolca iz Osilnice, priletne gospe pa nas bodo s pričevanji vrnile v čase, v katerih v Osilniški dolini ni manjkalo mladih, življenja in optimizma. Bodite z nami na Prvem tudi to sredo, ko se bomo oglašali iz Osilnice.

Program s terena pripravljajo novinarji Marko Škrlj, Mojca Delač, Rok Valenčič in Metka Pirc ter tonska mojstra David Lap in Vladimir Jovanović.