Radio Koper s svojimi poslušalci na obisku. Foto: arhiv Radia Koper
Radio Koper s svojimi poslušalci na obisku. Foto: arhiv Radia Koper

Regionalna radijska programa Radio Koper in Radio Capodistria, ki ju odlikujejo hitre in verodostojne informacije in kakovosten program, letos praznujeta 70 let delovanja. Prvi primorski radio se je prvič oglasil 24. maja 1949, takrat na skupnih frekvencah, že dan kasneje je stekel redni program. Od leta 1979 delujeta programa vsak s svojo oddajniško mrežo.

Regionalni radijski program v slovenskem jeziku (Radio Koper) pripravlja informativne, kulturne, izobraževalne, otroške, glasbene, razvedrilne in športne vsebine in je pomemben ter nepogrešljiv spodbujevalec kulturnega in družbenega dogajanja v celotni primorski regiji. Je tudi kolektivni dopisnik za nacionalne radijske programe. Radio Koper sodeluje pri projektih z dolgoletno tradicijo, kot so Osebnost Primorske in izbor najboljših primorskih športnikov, Naš športnik. Vsa leta tudi podpira in z zvokovnimi posnetki ohranja dediščino revije pevskih zborov Primorska poje, sodeluje pa tudi s primorskimi glasbenimi šolami in podpira mlade glasbene talente.

Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper / arhiv RTV SLO
Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper / arhiv RTV SLO

Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper, je ob jubileju povedal: »Radio Koper, ki s svojim delovanjem pokriva in povezuje tri države, zagotovo presega meje regionalnega programa. Smo most povezovanja, ki je vzpostavil in razvijal sodelovanje v regiji, in to bomo počeli še naprej, saj se zavedamo pomembnosti prepletanja zgodb in njihovega širjenja na področju, kjer delujemo in kjer nas poslušajo številni.«

Radio Koper letos pripravlja več dogodkov, s katerimi bodo vsebinsko in delovno obeležili pomembni jubilej. Prvi bo organiziran že to nedeljo, 3. februarja, ko bodo pripravili javno oddajo Primorski kraji in judje v Kino gledališču Tolmin. Nastopili bodo številni domačini, godci in plesalci FS Razor Tolmin, ljudska glasbena zasedba Rezijanab sasiedi, Ansambel Kolovrat Kamno in prav poseben glasbeni gost - ansambel Saša Avsenika.

PRIMORSKI KRAJI IN LJUDJE

Oddaja Primorski kraji in ljudje je na programu Radia Koper vsako nedeljo ob 11. uri. V njej nastopajo posamezniki, ki so zaradi svojega dela in značaja drugačni, predstavljajo pa tudi primorski geografski prostor in njegove značilnosti. Posnetek prvega dela prireditve bodo predvajali na Radiu Koper v oddaji Gremo plesat v ponedeljek, 4. februarja, ob 21.00 in v oddaji Primorski kraji in ljudje v nedeljo, 10. februarja 2019, ob 11.00. Drugi del prireditve pa bodo predvajali v oddaji Gremo plesat v ponedeljek, 11. februarja, ob 21.00.

Praznovanje Radia Koper se bo nadaljevalo spomladi, najprej v Sv. Antonu pri Kopru, kjer bo 17. maja javna prireditev Glasba po željah. Na njej bodo nastopili Tjaša in Uroš Steklasa, Majda in Marjan Petan, ženska vokalna skupina M.J.A.V., moška vokalna skupina Kvatropirci, Ansambel Ottavia Brajka in ansambel Lisjaki. V soboto, 25. maja, prav na rojstni dan Radia Koper, pripravljajo radijski ustvarjalci na radijskem dvorišču druženje s poslušalci in številnimi glasbenimi gosti.

Mariborske glasbene legende na srečanju s člani radijskega kluba Gremo plesat v Mariboru. Foto: arhiv Radia Koper
Mariborske glasbene legende na srečanju s člani radijskega kluba Gremo plesat v Mariboru. Foto: arhiv Radia Koper
GLASBA PO ŽELJAH

Oddaja Glasba po željah je na programu od vsega začetka delovanja Radia Koper - Capodistria, najprej na italijanskem programu kot oddaja Musica per voi, pozneje pa še v slovenskem programu; čestitke so brali radijski napovedovalci, najdlje časa pa znani napovedovalec Mišo Zaletel.

Jeseni in pozimi se bodo radijci spet podali na pot. Na severno Primorsko bodo najprej ponesli morske zgodbe. V soboto, 28. septembra 2019, bodo v Kulturnem dom na Planini pri Ajdovščini prepevali Klapa Semikanta', Mi trije in Teci, teci, ansambel Ottavia Brajka ter ansambel Primorski fantje, ki letos obeležujejo 45-letnico delovanja. V petek, 13. decembra 2019, pa bodo v dvorani Skala v Pivki nastopili vsi notranjski ansambli (Biseri, Erazem, Narcis, Akordi, Tik Tak), osrednji glasbeni gost pa bo ansambel Sekstakord.

Veselo razpoloženje se začne že pri avtobusu. Foto: arhiv Radia Koper
Veselo razpoloženje se začne že pri avtobusu. Foto: arhiv Radia Koper
RADIJSKI KLUB GREMO PLESAT

V okviru oddaje »Gremo plesat, vabi Smilja Baranja« deluje Radijski klub Gremo plesat, ki bo 1. februarja 2019 zabeležil tri leta delovanja. V klub je včlanjenih 260 poslušalk in poslušalcev Radia Koper. Člani kluba so gostje v studiu Hendrix, ko prihajajo igrat in pet ansambli v oddaje v živo, člani kluba pa tudi potujejo po Primorski, Slovenji in v zamejstvo. Letos bodo člani kluba obiskali Šentjurij, Mirno Peč in Mali Kal, poleti pa se bodo odpravili v Rezijo v Italiji.