Osnovnošolci Logatca, Celja, Žalca, Ljubljane, Izlak, Limbuša, Bohinjske Bistrice, Boštanja in Škofje Loke so poslušalce oddaje Hudo! v svojih novinarskih prispevkih popeljali po svojih krajih in jim na povsem svoj način predstavili, kar je pri njih najlepšega. 9 osnovnih šol in 9 razredov se s svojimi tekmovalnimi prispevki zdaj poteguje za naziv najboljšega novinarskega razreda, ki si bo prislužil tudi privlačno nagrado.

O zmagovalcu vse do sobote, 26. septembra, odločajo poslušalci z glasovanjem, svoje mnenje o tekmovalnih prispevkih (pri čemer se bo upoštevala vsebina, hudomušnost, zvok in izbor glasbe) pa bo dodala tudi strokovna žirija. Sestavljajo jo vodja projekta Tadeja Bizilj, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek in dolgoletni televizijski novinar ter voditelj Odmevov Igor E. Bergant.

»Kljub temu da smo vsak dan obdani z najrazličnejšimi novicami s strani medijev in da včasih tudi odrasli težko presodimo, kaj je res in kaj ni, so mladi novinarji, ki so sodelovali pri naših radijskih novinarskih delavnicah, dokazali, da znajo kljub svoji mladosti dobro in pametno razmišljati s svojo glavo. Presenetili so me s svojo kritičnostjo, izborom tem za oddaje, temeljitimi pripravami na intervjuje in angažiranostjo. Tudi pri oddaji v živo jim je jezik tekel kot podmazan in so tako dokazali, da znajo uspešno premagati tremo. Žal mi je le, da smo lahko letos novinarske delavnice zaradi koronavirusa izpeljali le na devetih šolah in ne dvanajstih, kot smo sprva načrtovali.«

Tadeja Bizilj, vodja novinarskih delavnic, Prvi program Radia Slovenija

Privlačna nagrada čaka tudi na razred, ki se je po mnenju strokovne žirije najbolj odrezal na družbenih omrežjih. Mladi novinarji so na Instagram profilu programa_za_mlade objavljali krajše video prispevke o pripravi svojega radijskega tekmovalnega posnetka.

S tekmovanjem se tako zaključujejo tokratne novinarske delavnice Radia Hudo!, ki vzgajajo nove generacije mladih novinarjev in hkrati skrbijo za medijsko opismenjevanje, ki je v časih, ko so mladi vsakodnevno obkroženi s kopico informacij, še kako pomembno. Delavnice potekajo od leta 2012, v tem času pa je nastalo kar nekaj zanimivih in domiselnih vsebin.

Zmagovalca letošnjih novinarskih delavnic bodo slovesno razglasili na zaključni prireditvi, 3. oktobra med 11. in 12. uro. Dogajanje v studiu 1 Televizije Slovenija bo mogoče spremljati v avdio in video prenosu na Radiu Prvi.