Današnja Televizija Maribor je svoje rojstvo formalno doživela 2. oktobra 1968. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Današnja Televizija Maribor je svoje rojstvo formalno doživela 2. oktobra 1968. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Mariborska ekipa oddaje Dobro jutro. Foto: SOJ RTV SLO/TV Maribor
Franček Jauk, nekdanji novinar in urednik Televizije Maribor, bo gost oddaj Dobro jutro - Dober dan in Omizje. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Dr. Zoran Medved, odgovorni urednik Televizije Maribor. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Sodelavci TV Maribor. Foto: SOJ RTV SLO

Današnja je svoje rojstvo formalno doživela 2. oktobra 1968. A njeni začetki segajo daleč nazaj. Za pokrivanje dogodkov v severovzhodni Sloveniji so najprej pomagali novinarji Radia Maribor, zlasti Roman Lobnik, ki je televizijske zgodbe ustvarjal s snemalci Vladom Šercem, Dragom Gajškom in Borom Borovičem. Prva profesionalna televizijska zasedba je nastala oktobra 1968, ko sta se pridružila kasnejši vodja TV-dopisništva Darko Marin in filmski snemalec Joco Žnidarišič. Ekipi so se kmalu pridružili številni novi sodelavci, med prvimi tudi snemalec Kristjan Sande. Prvi reportažni avto je Televizija Maribor dobila leta 1980, tri leta kasneje pa so na Vojašniškem trgu v Mariboru odprli televizijski studio, ki je bil neposredno povezan s takratno Televizijo Ljubljana. Novembra leta 1985 so se preselili v povsem nove prostore na Ilichovo 33, kjer je še danes. Številne dnevniške prispevke so pripravljali takratni novinarji, kasneje tudi uredniki Franček Jauk, Janez Ujčič, Jože Jagodnik, Marjan Šrimpf. TV Maribor je odgovorno uredništvo (enakovredno tistemu, kar danes imenujemo uredniško-producentska enota) postal leta 1988, leta 1995 je bil z zakonom ustanovljen Regionalni RTV center Maribor, leta 2002 pa je TV Maribor začela oddajati samostojni regionalni TV-programa na lastnem regionalnem kanalu.

Legendarne oddaje

Med oddajami z najdaljšim stažem je gotovo oddaja Ljudje in zemlja z urednikom Zoranom Lešnikom. Skupni Nedeljski popoldnevi so se izmenjavali v Ljubljani, Kopru in Mariboru, režiser mariborskega dela je bil Janez Jemec, voditeljica pa Irena Polak Fistravec. Ogromno potopisnih oddaj iz celega sveta je pripravljal Marjan Šrimpf, dolga leta tudi avtor in urednik oddaje Slovenci po svetu. Oddajo Tele M so pripravljali v sodelovanju z drugimi dopisniki iz severovzhodne Slovenije, kot voditelji pa so v Maribor prihajali Boris Cipot iz Murske Sobote, Slavko Bobovnik iz Radelj ob Dravi, Irena Fasfald iz Slovenj Gradca, iz Celja Janko Šopar in mnogi drugi. Zelo popularna je bila takratna TV ruleta, ki jo je pripravljal Stojan Auer. Srečko Pirtovšek je pripravljal svetovalno oddajo o financah TV Borza, Univerzitetne razglede je urednikovala Vanja Borovac, s pripravo prvih oddaj Na vrtu je začela Irma Ferlinc, oddajo Dlan v dlani pa Danica Lorenčič. Zelo bogato in dolgo tradicijo ima oddaja O živalih in ljudeh, ki jo je dolgo pripravljala Maja Kirar. Leta 2002 so v Mariboru postavili temelje današnje oddaje Dobro jutro. Takratno osrednje mariborsko uredništvo so vodili Ema Stavbar, Ivo Kores in Dušan Tomažič. Voditelji so bili Sebastjan Matul, Veronika Žajdela, Zoran Turk, Ivo Kores in Ema Stavbar. Omeniti velja redno mesečno oddajo Sledi, ki so jo pripravljali številni novinarji in uredniki. V petdesetih letih je nastalo ogromno prispevkov, dokumentarnih oddaj, prenosov zabavnih in športnih prireditev. Dediščina Televizije Maribor je izjemno bogata, današnjo podobo so ustvarjali tudi številni režiserji, snemalci, tonski tehniki, grafiki, montažerji, organizatorji, producenti, novinarji in honorarni sodelavci. V tem času so Televizijo Maribor vodili: Darko Marin, Franček Jauk, Janez Ujčič, Danica Lorenčič, Zoran Medved, Božo Zorko, Marjan Šrimpf in Polona Pivec.

Praznični program

Na 50-letnico televizije na Štajerskem bodo najprej opozorili v mariborskem delu oddaje Dobro jutro - dober dan na 1. programu Televizije Slovenija, in sicer v sredo, 26. septembra 2018. O pomenu in vlogi televizije bo govoril Franček Jauk, nekdanji novinar in urednik Televizije Maribor, ki se je delu nekdanjega TV-dopisništva v Mariboru pridružil že leta 1969. Njegove spomine bodo podkrepili z nekaterimi dokumentarnimi posnetki iz tistega obdobja. V oddaji bodo predvajali tudi črno-beli posnetek Alfija Nipiča, a ne v vlogi pevca. O čem je govoril, boste slišali v sredo malo čez deveto jutranjo uro.

V četrtek, 27. septembra 2018, bodo v oddaji Omizje na TV Maribor ob 20. uri gostili štiri nekdanje urednike in novinarje TV-dopisništva in kasnejših uredništev TV-studia Maribor: Frančka Jauka, po Darku Marinu drugega novinarja nekdanjega TV-dopisništva, Janeza Ujčiča, nekdanjega novinarja, urednika uredništva in tudi odgovornega urednika TV-studia Maribor, Jožeta Jagodnika, nekdanjega novinarja in voditelja oddaje Tele M, ter Aleksa Štakula, ki je bil pred 50 leti najprej dopisnik TV Ljubljana iz Slovenske Bistrice, nato vodja TV-dopisništva iz Maribora in kasneje tudi generalni direktor RTV Slovenija v letih med 2000 in 2004. V tistem času je dosegel, da so na TV Maribor leta 2002 zasnovali in začeli pripravljati ter oddajati prvi jutranji program TV Slovenija. Enega izmed prvih novinarjev nekdanjega TV-dopisništva bodo gostili tudi v oddaji Dober večer v torek, 2. oktobra 2018.

V nedeljo, 30. septembra 2018, RTV Slovenija organizira dan odprtih vrat oddajnika na Pohorju. TV Maribor bo posnela reportažo dogodka in jo naslednji dan objavila v oddaji Tele M, ki bo na sporedu ob 18.10 na TV SLO 2 in TV Maribor. Reportažo bo podkrepila z daljšim feljtonom o 50-letnici televizije na Štajerskem.