Festival Godibodi 2020 bo potekal 29. in 30. maja v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu z neposrednim prenosom na Prvem programu Radia Slovenija in video streamom na spletni strani Prvega programa ter FB profilu Prvega.

Petkov večer bo preplet poezije in glasbe, nastopila bo pesnica in kantavtorica Sandra Erpe z gosti ter Mala mestna muzika z Žalostinkami po razkriško. Sobotni večer pa bosta glasbeno obarvali zvočno polni zasedbi Rudolf Gas & The Family in Batista Cadillac.

Koncerte bosta vodila glasbena urednika Alja Kramar in Andrej Prezelj.

Posnetke vseh štirih koncertov festivala Godibodi 2020 bo predvajala tudi Televizija Slovenija.

Spoštovane poslušalke in poslušalci! "Glasba sprošča tistega, ki igra in tistega, ki posluša; tudi natančno poslušanje je del ustvarjalnega procesa. Glasbenik in poslušalec ne samo spadata, temveč, kakor bi rekli včasih, slišita skupaj. Glasba se zgodi, ko se zasliši in usliši hkrati ...“ Takole smo vas v programskem listu nagovorili pred skoraj 10-timi leti, vmes se je pripetilo zares veliko, znašli smo se tudi v negotovih in precej razglašenih časih. Tudi to krizo bomo rešili ne z manj, temveč z več glasbe in kulture, kajti le tako bomo zares uglaševali in ne razglaševali ... Hvala vsem sodelujočim, da se zavedate pomena odpiranja prostora sveži ustvarjalnosti, jeziku, poeziji in glasbi, da bomo tudi letošnji Godibodi v rahlo drugačnem obsegu lahko izvedli. Hvala vam, drage poslušalke in poslušalci za vašo pozornost. Bodimo in ostanimo zbrani, če še ne skupaj, vsaj v sebi. Naj dober glas spet seže do vas, tudi tja v deveto vas...

Janez Dovč, umetniški vodja Festivala Godibodi

Petkov večer bosta, s prepletom poezije in glasbe, zapolnila Sandra Erpe in Mala mestna muzika.
Petkov večer bosta, s prepletom poezije in glasbe, zapolnila Sandra Erpe in Mala mestna muzika.

Petek, 29. maja 2020, ob 20.00
Neposredni radijski in video prenos na Prvem programu Radia Slovenija iz Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu.

Zasedba:

Sandra Erpe – vokal, kitara, klavir
Jan Peteh – kitara
Nejc Podobnik – klavir
Sašo Piskar – kontrabas
Miha Zor in Maja Moll – interpretacija poezije

Sandra Erpe je magistrica primerjalne književnosti in študentka doktorskega študija Humanistike in družboslovja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoja literarna dela objavlja v najrazličnejših revijah, je pa tudi kantavtorica, zmagovalka Kantfesta leta 2018. Izdala je ploščo Sinonim za mojo mladost (2017), pesniško zbirko Prtljaga (2018) in biografijo Amy Winehouse (2019).

V njenem koncertnem projektu se glasba in (uglasbena) poezija prepleteta v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Sandrina glasba in poezija odstirata odločitve vse prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov. Zvrstno se v njeni celoviti zgodbi prepleta kantavtorstvo s džezovskimi prvinami, šansonom, prvenstveno pa gre za samonikel notranji izraz Sandre Erpe. Je avtorica poezije in glasbe, pod aranžmaje pa se podpisuje celotna zasedba.

https://radioprvi.rtvslo.si/2019/12/prva-vrsta-101/


Petek, 29. maja 2020, ob 21.00

Neposredni radijski in video prenos na Prvem programu Radia Slovenija iz Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu.

Vlado Žabot & Rudi Pančur: Žalostinke po razkriško

Zasedba: Mala mestna muzika

Brina Vogelnik in Metod Banko – vokal
Jelena Ždrale – violina
Andrej Zupan – klarinet
Tanja Pirc – mandolina
Tina Pančur – čembalo
Brane Matošec Bizjak – kitara
Tomaž Guček – harmonika
Nino de Gleria – kontrabas
Rudi Pančur – klavir

Poetični cikel Vlada Žabota Žalostinke po razkriško je nagovoril Rudija Pančurja in vodil v glasbeno zgodbo, ki jo izvaja nova zasedba izkušenih in prekaljenih muzikov, združenih pod imenom Mala mestna muzika. Gre za izbor osmih pesmi, pisanih v razkriškem narečju: Mesec je lodjica sej, Murina hči, Ciganica v belom, K ciganici, V belom snegi bela, Štefa je za sneho šla, Murska romanca in Vtekrej – vofkrej. Lirično, baladno, groteskno, nostalgično …


Sobotni večer bosta popestrili zvočno polni zasedbi Rudolf Gas & The Family ter Batista Cadillac.
Sobotni večer bosta popestrili zvočno polni zasedbi Rudolf Gas & The Family ter Batista Cadillac.

Sobota, 30. maja 2020, ob 20.00

Neposredni radijski in video prenos na Prvem programu Radia Slovenija iz Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu.

Zasedba: Rudolf Gas & The Family

Rudolf Gas – vokal
Miha Recelj – bobni
Dejan Hudoklin – bas
Primož Hudoklin – kitara
Aleš Ogrin – klaviature
Bone Boštjan – trobenta
Nina Merkoci – saksofon
Maruša Ferenčak in Veronika Strnad – spremljevalni vokal

Rudolf Gas je glasbenik, ki že vrsto let deluje kot vokalist, aranžer, producent pa tudi dirigent Big banda Orkestra Slovenske vojske, sicer pa je diplomiran trobentač. Bil je ustanovitelj in član kultne zasedbe K.U.T. GAS, s katero so izdali dva albuma. Kot Rudolf Gas je prav tako izdal dva albuma, prvega RG Style leta 2006, drugi pa je izšel lani in nosi naslov Svet planet. Prav skladbam s slednjega bomo prisluhnili tudi na letošnjem festivalu Godibodi. Skladbe so, kot smo pri Rudolfu Gasu že vajeni, preplet različnih glasbenih zvrsti, izstopajo džez, funk in R'n'B, besedila pa so predvsem odraz življenja.


Sobota, 30. maja 2020, ob 21.00

Neposredni radijski in video prenos na Prvem programu Radia Slovenija iz Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu.

Zasedba: Batista Cadillac

Urban Lutman – vokal
Matija Koritnik – kitara in mnogo drugega
Mark Žakelj – kitara
Jošt Lampret – bas kitara
Gaj Bostič – bobni
Blaž Avsenik – klaviature
Tadej Šepec – saksofon
Vid Šketa – trobenta

Batista Cadillac je v osnovi dvojec (duo) dobrih prijateljev, ki sta si ime nadela po kubanskem opisu starodobnega avta iz pred-Castrovega časa. Avtorsko izhajata iz lastnega staromodnega okusa preoblečenega v modernejšo obliko, ki se zvrstno giblje med soulom in funkom. Začetek zasedbe je povezan prav s Prvim programom Radia Slovenija, namreč na razpisu za festival Slovenskega šansona 2013 je uspela skladba Barbara. V naslednjih letih se je skupina okrepila in sledili so singli kot npr. Pust' me do besede, Stop ter Neviden pri katerem so sodelovali člani kolektiva Thomasa Marcha. Zdaj gre za avtorski projekt zvočno bogate zasedbe osmih izvrstnih glasbenikov.

»Pot k dolgoročnemu sodelovanju z zavodom Godibodi smo v Javnem zavodu Ljubljanski grad nakazali že v letu 2017, leto kasneje je festival že v celoti odmeval na gradu. Kot kopruducent festivala, ki je tekom let postal sopomenka za kakovostno slovensko avtorsko in etno glasbo, smo imeli smele načrte za izvedbo letošnjega, trinajstega festivala. Kljub temu, da načrtovanega ne bomo mogli izpeljati v celoti, smo veseli in ponosni, da smo združili moči in bomo v okrnjeni izvedbi, s koncertnima večeroma iz Hribarjeve dvorane Ljubljanskega gradu, v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija in z video prenosom na spletni strani in FB profilu Prvega programa, pripomogli k vnovični vrnitvi glasbenikov tja kamor sodijo – na koncertne odre. Predvsem pa bomo na ta način podprli slovensko glasbeno ustvarjalnost«.

Janja Rozman, vodja službe za odnose z javnostmi, Ljubljanski grad