V zvoke pradavnine nas bo popeljal izjemen glasbenik in multiinstrumentalist Boštjan Gombač, ki bo na rekonstrukcijo neandertalčeve piščali, imenovane tudi tidldibab, zaigral skladbo Baba, avtorja Žiga Staniča. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
V zvoke pradavnine nas bo popeljal izjemen glasbenik in multiinstrumentalist Boštjan Gombač, ki bo na rekonstrukcijo neandertalčeve piščali, imenovane tudi tidldibab, zaigral skladbo Baba, avtorja Žiga Staniča. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
Benoit Fromanger
Po popotovanju v zgodovino neandertalcev se bomo s francoskim dirigentom in flavtistom Benoîtom Fromangerjem ustavili na začetku 19. stoletja. Simfonični orkester RTV Slovenija bo namreč iz zakladnice evropske klasične glasbe zaigral enega izmed kronskih draguljev, monumentalno Beethovnovo Peto simfonijo. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

bo v četrtek, 7. junija 2018, ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma letošnjo abonmajsko sezono Kromatike kronal z večerom, ki se bo nekoliko razlikoval od ustaljene koncertne prakse. Na koncertu, poimenovanem Darvinistični orkester, se bo orkester, skupaj z gosti ter obiskovalci koncerta, na poseben način dotaknil glasbene zgodovine človeštva.

V zvoke pradavnine nas bo najprej popeljal izjemen glasbenik in multiinstrumentalist Boštjan Gombač, ki bo na rekonstrukcijo neandertalčeve piščali, imenovane tudi tidldibab, zaigral skladbo Baba, avtorja Žiga Staniča.

Najstarejše glasbilo na svetu, ki ga priznata glasbena in arheološka stroka, je koščena piščal, ki jo je izdelal neandertalec pred približno 60.000 leti. Najdena je bila v paleolitskem jamskem najdišču Divje babe v bližini Cerknega, danes pa je na ogled v Narodnem muzeju Slovenije. Z odkrivanjem njenih glasbenih zmogljivosti se je dolga leta poglobljeno ukvarjal akademski glasbenik Ljuben Dimkaroski. Izdelal je tudi rekonstrukcijo neandertalčeve piščali, ki jo je poimenoval tidldibab, s čimer je v življenje obudil njene pradavne zvoke in piščal prikazal kot izvirno oblikovano glasbilo z vsemi lastnostmi sodobnih glasbenih inštrumentov.

Po popotovanju v zgodovino neandertalcev se bomo s francoskim dirigentom in flavtistom Benoîtom Fromangerjem ustavili na začetku 19. stoletja. Simfonični orkester RTV Slovenija bo namreč iz zakladnice evropske klasične glasbe zaigral enega izmed njenih kronskih draguljev, monumentalno Beethovnovo Peto simfonijo, ki bo delovala kot vezni člen med davno preteklostjo in današnjim modernim časom.

Za najnovejše “glasbilo” današnjega časa bi potemtakem lahko razglasili pametni telefon, saj med drugim omogoča ustvarjanje glasbe in torej tudi sodelovanje občinstva, tako kot je to s skladbo Geek Bagatelles dokazal Bernard Cavanna. Njegovo izjemno izvirno delo so krstno izvedli 20. novembra 2016 v Parizu, zdaj pa v izvedbah partnerskih orkestrov ONE® zveni še v ostalih mestih po Evropi.

Darvinistični orkester je projekt Evropske mreže orkestrov ONE® (Orchestra Network of Europe), s katerim želijo slikovito in praktično z raznovrstnim repertoarjem predstaviti evolucijo glasbenih instrumentov skozi čas.