Lani je najboljši novinarski razred Radia Hudo! odpotoval v London. Foto: arhiv RTV Slovenija
Lani je najboljši novinarski razred Radia Hudo! odpotoval v London. Foto: arhiv RTV Slovenija
lanski zmagovalni razred z OŠ Notranjskega odreda Cerknica, v ozadju pa znameniti poslovni Cucumber Foto: arhiv RTV Slovenija
Za mlade novinarje so sredstva komunikacije zelo pomembna. Foto: arhiv RTV Slovenija

Program za mlade 1. programa Radia Slovenija je v tem šolskem letu pripravil novinarske delavnice na dvanajstih osnovnih šolah. V vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!, ki je na sporedu ob sobotah od 9.05 do 10. ure na 1. programu Radia Slovenija, so se preizkusili učenci iz OŠ Franceta Prešerna Maribor, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Naklo, OŠ Brežice, OŠ dr. Franja Žgeča Dornava, OŠ Pirniče, OŠ Šalek Velenje, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, gimnazije Celovec, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, OŠ Šmihel Novo mesto in OŠ 8. talcev Logatec. Vsak novinarski razred je v tem šolskem letu pripravil po eno tematsko oddajo in tekmovalni prispevek, v katerem so učenci predstavili eno izmed evropskih držav. Tekmovalne prispevke učencev o izbranih državah (Madžarski, Avstriji, Franciji, Italiji, Španiji, Malti, Finski, Latviji, Belgiji, Veliki Britaniji, Sloveniji in Danski) bomo predvajali 4. in 11. maja v oddajah Radio Hudo!
Za najboljši novinarski razred bodo poslušalci lahko glasovali do 25. maja: na spletni strani Programa za mlade, z dopisnicami in s kratkim sporočilom. Dopisnice lahko pošljejo na naslov Radio Hudo!, 1. program Radia Slovenija, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana, sporočila sms na številko 3000, kamor pošljejo ključno besedo HUDO in kraj šole (npr. HUDO MARIBOR, HUDO NAKLO, HUDO AJDOVSCINA, HUDO BREZICE, HUDO PIRNICE, HUDO DORNAVA, HUDO SALEK, HUDO OPLOTNICA, HUDO CELOVEC, HUDO SKOFJALOKA, HUDO SMIHEL in HUDO LOGATEC). Vsak posameznik lahko odda tri glasove za novinarski razred, ki ga je najbolj prepričal. Sodelavci programa za mlade pa so pripravili zanimive nagrade tudi za glasovalce.

Zmagovalca bo Program za mlade razglasil na sklepni prireditvi, ki bo 1. junija ob 11. uri v studiu 14 Radia Slovenija; neposredni radijski prenos prireditve bo na 1. programu Radia Slovenija, video prenos pa na spletni strani. V studiu 14 pričakujemo 200 mladih novinarjev, ki bodo nestrpno čakali na izid glasovanja poslušalk in poslušalcev ter strokovne žirije, ki jo sestavljajo odgovorna urednica 1. programa Radia Slovenija Darja Groznik, voditeljica novinarskih delavnic Tadeja Bizilj in voditelj Informativnega programa TV Slovenija Igor E. Bergant. Novinarski razred, ki bo dobil največ glasov poslušalcev in točk strokovne žirije, si bo prislužil nepozaben izlet v Pariz. Temperaturo v studiu 14 bodo dvigali tudi člani priljubljene glasbene skupine In & Out ter voditeljici Radia Hudo! Tadeja Bizilj in Špela Šebenik.