Televizija Slovenija bo v tem času pripravila več soočenj. Radijsko težišče spremljanja evropskih volitev bo na Prvem programu Radia Slovenija. Multimedijski center bo v sklopu oddaj Grem volit! pripravil pogovor mladih s predstavniki kandidatnih list v okviru posebne spletne oddaje. Na dan volitev, v nedeljo, 26. maja, do 19. ure bo RTV Slovenija v svojih programih objavljala servisne informacije o načinu in poteku volitev ter spremljala podatke o volilni udeležbi.

Volilna kampanja za volitve v Evropski parlament bo na RTV Slovenija potekala med 6. in 24. majem. Foto: EP/Christian Creutz
Volilna kampanja za volitve v Evropski parlament bo na RTV Slovenija potekala med 6. in 24. majem. Foto: EP/Christian Creutz

Televizija Slovenija
V televizijskih programih bodo volilne oddaje potekale na TV SLO 1; na TV SLO 3 bodo sočasno ali z zamikom predvajane volilne oddaje s tolmačem.
Informativni program Televizije Slovenija bo pred volitvami v Evropski parlament pripravil pet soočenj, ki bodo na sporedu tri četrtkove večere ob 20. uri, in sicer:
- 9. maja: soočenje parlamentarnih strank - voditelj bo Dejan Ladika, urednik Boštjan Kogovšek; sledila bo oddaja Globus o tem, kaj bo zaznamovalo kampanjo in analizo soočenja - voditeljica in urednica bo Mojca Širok;
- 16. maja: soočenje parlamentarnih strank z voditeljico Mojco Širok, sledilo bo soočenje neparlamentarnih strank z voditeljem Dejanom Ladiko; urednica obeh soočenj bo Nataša Rijavec Bartha; Odmevi bodo ta večer na sporedu ob 22.20;
- 23. maja: soočenje parlamentarnih strank, ki mu bo sledilo soočenje neparlamentarnih strank; voditeljica bo Mojca Širok, urednica Tanja Starič.
Soočenja bodo potekala v živo, po soočenjih bodo preverjali tudi resničnost trditev kandidatov s posebnim projektom Detektor, kjer bosta za soočenja pripravljeni posebna skupina Ekstravizor z Lidijo Hren in najbolj izkušeni novinarji zunanjepolitične in notranjepolitične redakcije z Mašo Hladen Tomažin.
Kampanjo bodo spremljali tudi v dnevnoinformativnih oddajah. Na volilni dan 26. maja bodo posebna Poročila že ob 11. uri. Potek volitev v Sloveniji in drugih državah Evropske unije bodo spremljali ves dan v rednih dnevnoinformativnih oddajah; pred Dnevnikom bodo pripravili posebno oddajo ob 18.30, zvečer pa bodo volitve spremljali pozno v noč, do razglasitve izidov. Novinarji bodo v tiskovnem središču, oglašali se bodo z vseh strankarskih štabov, dopisniki pa bodo spremljali izide v Bruslju in v vseh pomembnejših evropskih prestolnicah. Voditeljica Dnevnika bo Jasmina Jamnik, gostitelja pestrega volilnega večera s številnimi zanimivimi gosti pa bosta Mojca Širok in Dejan Ladika. Vodja projekta Evropske volitve na Televiziji Slovenija je Nataša Rijavec Bartha.

Radio Slovenija
V radijskih programih bodo volilne oddaje potekale na Prvem in Drugem programu Radia Slovenija. Prvi program Radia Slovenija – Prvi je osrednji informativni program javnega servisa, zato je tudi nosilec kampanje pred evropskimi volitvami na nacionalnem radiu. Obravnava evropskih tem bo dvodelna: en sklop bo avtorski, namenjen razpravam o najširšem razponu tem, povezanih z Evropsko unijo, medtem ko drugi sklop predstavlja sama predvolilna kampanja, ki jo opredeljujejo zakonska določila in pravila kampanje na RTV Slovenija.

Radijsko težišče spremljanja evropskih volitev bo na Prvem programu Radia Slovenija - Prvi. Foto: Prvi program Radia Slovenija - Prvi
Radijsko težišče spremljanja evropskih volitev bo na Prvem programu Radia Slovenija - Prvi. Foto: Prvi program Radia Slovenija - Prvi

Evropske teme:
- Evropa in mi: šest tematskih sklopov v aprilu in deloma maju, vsak torek in četrtek ob 14.45 na Prvem. V kratkih oddajah bodo predstavljali konkretne, življenjske zgodbe in razložili njihovo ozadje, opozorili na odprta vprašanja in dileme. Različni avtorji se bodo ukvarjali s temami, kot so projekt Erasmus, vprašanje meja v EU, varnost in migracije, kohezija, evropske institucije in podobnimi področji. Urednik bo Drago Balažič.
- ABC EU: jutra na Prvem bodo ob delavnikih med 6. in 24. majem bogatejša za kratko rubriko ob 7.30, v kateri bodo na radiofonski način oblikovali pojmovnik Evropske unije. Urednik in avtor bo Matjaž Trošt.

Volilna kampanja na Prvem:
- Preverjamo dejstva: pozorno bodo spremljali izjave kandidatov in preverjali, ali držijo ali ne. S temi ugotovitvami bodo obarvali petkove Druge jutranje kronike in posebno rubriko ob 16.30 na Prvem. Začeli bodo 10. maja. Urednica in avtorica bo Maja Derčar.
- (Samo)predstavitve organizatorjev kampanje: med 6. in predvidoma 24. majem ob 11.15 bodo na Prvem objavljali kratke predstavitvene rubrike, v katerih bodo prijavljeni organizatorji kampanje odgovarjali na standardizirana vprašanja in tako na enakovreden način predstavili svoja stališča. Urednica bo Darja Groznik.
- Soočenja parlamentarnih in neparlamentarnih strank: predstavniki parlamentarnih strank se bodo v skladu s pravili kampanje pomerili dvakrat - 8. in 22. maja. Prvo soočenje bosta vodila Urška Jereb in Luka Robida in izpostavila predvsem gospodarska in socialna vprašanja. Zadnje soočenje pod taktirko Špele Novak in Roberta Škrjanca pa bo namenjeno geostrateškim, varnostnim in zunanjepolitičnim poudarkom. Predstavnike neparlamentarnih strank pa bosta 15. maja soočila Sandra Brankovič in Tomaž Celestina in jih med drugim povprašala tudi o poznavanju delovanja in njihovi viziji Evropske unije, čas pa bo tudi za opredeljevanje stališč do najaktualnejših vprašanj povezave. Urednica bo Alenka Terlep.

Za volilni večer na Prvem pripravljajo dve oddaji, analitično ob 20. uri in komentatorsko ob 23. uri, v kateri se bo mogoče že odzvati na prve rezultate, ki bodo prihajali v javnost po zaprtju volišč. Oddaji bosta vodili Jolanda Lebar in Špela Novak, urednika bosta Snežana Ilijaš in Blaž Ermenc. Tudi povolilni dan bo na Prvem v znamenju analiz in komentarjev, najprej v posebni oddaji ob 9. uri, ki jo bo vodil Peter Močnik, in nato tudi v Studiu ob 17-ih z voditeljem Luko Robida in njegovimi gosti.

Evropske teme bodo v aprilu in maju v ospredju tudi v dnevnoinformativnih oddajah Radia Slovenija, posvetili pa jim bodo tudi niz oddaj Studio ob 17-ih in Gymnasium, ki so namenjene predvsem mlajšemu občinstvu.

Drugi program - Val 202
Pred evropskimi volitvami v maju bodo na Valu 202 pripravili tri tematske Vroče mikrofone z relevantnimi sogovorniki. Osvetlili bodo teme, ki bodo Evropo pomembno zaznamovale v prihodnjih štirih letih; to so okolje, demografska slika in pravice oziroma zaščita potrošnikov. Z gledišča mlajše generacije bodo rezultate volitev v nedeljo zvečer pospremili tudi v živo.

Multimedijski center RTV Slovenija
V Multimedijskem centru pripravljajo poseben volilni projekt za mlade iz serije Grem volit!, v katerem sodeluje skupina mladih, ki bodo skozi posebne spletne videe razmišljali in iskali odgovore na vprašanja, povezana z življenjem v Evropski uniji. V zaključku projekta se bodo mladi soočili s kandidati za evropske poslance v posebni spletni oddaji, ki jo bodo na MMC prenašali 22. maja ob 20. uri v živo.

Grem volit! evropske poslance

V okviru predvolilne kampanje bodo v Multimedijskem centru gostili tudi predstavnike vseh list kandidatov za evropske volitve, ki bodo v spletnih klepetalnicah odgovarjali na vprašanja uporabnikov.

Regionalni RTV-center Koper - Capodistria
Regionalni radijski program
V regionalnem radijskem programu bodo volilne vsebine predstavljene v aktualno-informativnih oddajah. Nekatere oddaje, ki jih bodo v okviru volilne kampanje pripravili na Prvem programu Radia Slovenija – Prvi, bodo na sporedu tudi na frekvencah Radia Koper.

Regionalni TV-program
V regionalnem TV-programu bodo pokrivali dnevne dogodke v skladu s potrebami TV Slovenija, v dnevnoinformativni oddaji Primorska kronika pa skladno z uredniško presojo.
V koprodukciji z nevladno organizacijo Pina iz Kopra bodo pripravili tudi televizijsko soočenje, ki bo v dvorani Sv. Frančiška v Kopru. Spletni prenos na Facebook strani TV Koper - Capodistria bo 25. aprila, na TV Koper pa bodo oddajo predvajali v nedeljo, 28. aprila, ob 18. uri. S kandidati za poslance Evropskega parlamenta se bosta pogovarjali novinarka Sabina Francek Ivović in predstavnica Pine Kaja Cunk. Aktualnim evropskim temam bodo dodali lokalno oz. regionalno noto, s tem pa skušali predvsem mlade spodbuditi k razmisleku in udeležbi na evropskih volitvah.

Radijski program za italijansko narodno skupnost
Volitve poslancev v Evropski parlament bodo spremljali v dnevnoinformativnih oddajah, v radijskih dnevnikih, kjer bodo dnevno poročali o volilni kompaniji, ter v analitičnih in tematskih tedenskih oddajah, v katerih bodo strnjeno predstavljali programe strank in kandidatov v času volilne kompanije. Poudarek bo na tematikah, ki so pomembne za narodne manjšine. Oddaja Glocal z voditeljico Laro Drčič bo na sporedu v ponedeljek, 20. maja, I divergenti, ki jo bo vodila Barbara Costamagna, v sredo, 22. maja, in Il vaso di Pandora – voditelj Stefano Lusa, v petek, 24. maja; vse tri oddaje bodo ob 10.30.

TV-program za italijansko narodno skupnost
V času volilne kampanje bo informativno uredništvo TV-programa za italijansko narodno skupnost pripravilo dve predvolilni oddaji, ki bosta posneti na terenu. V oddajah bodo predstavili ključne točke programov kandidatnih list in posredno soočili mnenja glede regionalnih razvojnih projektov, kot je npr. drugi tir, in glede ključnih tematik, ki so pomembne za italijansko manjšino oziroma za manjšine v Evropi nasploh. Predvolilni oddaji bosta na sporedu dva petka zapored, in sicer 17. in 24. maja ob 19.30. Volilno kampanjo bodo spremljali tudi v dnevnoinformativnih oddajah Tuttoggi.

Regionalni RTV-center Maribor
Regionalni radijski program in radijski program za tujo javnost
V regionalnem radijskem programu in radijskem programu za tujo javnost Radio Si bodo volilne vsebine predstavljene v aktualno-informativnih oddajah. Nekatere oddaje, ki jih bodo v okviru volilne kampanje pripravili na Prvem programu Radia Slovenija – Prvi, bodo na sporedu tudi na frekvencah Radia Maribor.

Regionalni TV-program
V regionalnem TV-programu Maribor bodo volilne vsebine predstavljene v okviru redne tedenske aktualne oddaje TeleM.