Za plovbo po širnih morjih že imamo novo pesmico. Katero? Prvi Studio Kriškraš bo na sporedu v soboto, 29. septembra! Foto: Borut Gale
Za plovbo po širnih morjih že imamo novo pesmico. Katero? Prvi Studio Kriškraš bo na sporedu v soboto, 29. septembra! Foto: Borut Gale
Studio Kriškraš
Za Kriškraške s svojimi prijaznimi pojavami mali glodalci skrbijo že 10 let. Foto: Adrijan Pregelj
Čebelice
Matej Puc je bobru Boru in otrokom pripovedoval pravljico O kralju, ki ni maral pospravljati. Poseben kralj, kajne? Foto: Tadeja Bizilj
Ribič Pepe
Foksner in Kakadudu s svojim človeškim prijateljem. V rešitvah in domislicah ga kakopak prekašata! Foto: Adrijan Pregelj
Firbcologi
Firbcologi - vedno na glavo! Foto: Adrijan Pregelj
Male sive celice
Najboljši voditelj med piloti - Nik Škrlec dobro prisluhne odgovorom rumenih in vijoličastih. Foto: Adrijan Pregelj
Infodrom
Prva in še vedno edina poročila za mlade Infodrom spet uvajajo spletke. Bi se pridružili ekipi in poročali o svojih temah? Foto: Adrijan Pregelj

Čebelice, premierno ob sobotah od 15. septembra ob 18.40 na TV SLO 1
Se spomnite legendarne zbirke pravljic Čebelice, ki razveseljuje že tretjo generacijo mladih bralcev oziroma poslušalcev te palete zgodbic? Ob njihovi 65-letnici so se jim posvetili na Prvem programu Radia Slovenija v sodelovanju s programom Ars v oddaji Lahko noč, otroci!, vizualno nadgradnjo pa so Čebelice dobile v Studiu Kriškraš z zvedavim bobrom Borom, velikim ljubiteljem bralne kulture. S projektom, ki sta ga zasnovala in sooblikovala Klemen Markovčič in Anka Bogataj, smo v želji po porastu bralne pismenosti in bralne kulture podprli tudi Nacionalni mesec skupnega branja.
Bobru Boru pravljice iz zbirke Čebelice berejo in interpretirajo dramski igralci Ajda Smrekar (Pujsek in ura 15. 9.), Barbara Cerar (Rdeča hiša, 22. 9.), Branko Jordan (Pod medvedovim dežnikom, 29. 9.), Matej Puc (O kralju, ki ni maral pospravljati, 6. 10.), Janja Majzelj (Čmrlj in piščalka, 13. 10.), Blaž Šef (O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov, 20. 10.) in Klemen Janežič (Mali medo, 27. 10.).

Studio Kriškraš, ob sobotah od 29. septembra ob 7.55 na TV SLO 1
V skrite podzemne rove na Cvetličnem travniku 17, kjer se, presenetljivo, skriva tudi velik TV-studio Kriškraš s krtkoma Črtkom in Črtico, bobrom Borom, veveričko Švigo, deževnikoma Blatoljubom in Lužoslavom, bo tudi v novi sezoni prihajal popotnik Lovro. Z otroki, ki za ljubke glodalce in vse male gledalce pripravljajo posebne zgodbe, bomo obiskali pisano podeželje, se z ladjico odpravili na plovbo po širnih morjih, učili se bomo voziti kolo, spoznavali živali, se preizkušali v športnih disciplinah in obiskali čisto prave mažoretke.
Studio Kriškraš ostaja mozaična oddaja za predšolske otroke od 4. do 6. leta, varno »televizijsko igrišče«, na katerem so otroci lahko to, kar so.

Ribič Pepe, ob sobotah od 29. septembra ob 8.20 na TV SLO 1
V novi sezoni bo Pepe postavljen pred množico izzivov, ki jih bodo zanj pripravili tretješolci osnovnih šol iz različnih koncev Slovenije. V Celju se bo mečeval, v Murski Soboti plaval, v Škofji Loki se bo sankal, v Pivki jahal, v Ribnici plezal ... Komu bo šlo bolje, Pepetu ali mlademu izzivalcu, bo odločal Foksner s svojo čarobno trobljo. Vmes se bo pelo, ustvarjalo, navijalo, plesalo in čaralo. Pa Kakadudu? On bo svet reševal po svoje, z nasveti otrok, v svoji stalni rubriki Dr. Kakadudu. Čaka nas divja, padcev in zapletov polna sezona!

Firbcologi, ob sotobah od 29. septembra ob 8.50 na TV SLO 1
Pijino stanovanje bo tudi v sedmi sezoni Firbcologov prizorišče zabavnih, odbitih in čudnih pripetljajev: Firbcologi se bodo odpravili v vesolje, uprizorili firbcološko telenovelo, razrešili primer praznega hranilnika, poskrbeli za izgubljenega kužka in skupaj preživeli konec sveta. Ponovno jih čakajo zanimivi tereni: vozili bodo motokros, zorili banane, preizkušali ravnotežje na supu, se učili trikov s kartami, šli na jamsko turo Luke Čeča, preverili, kakšni so ponarejeni bankovci, obiskali operno pevko, igrali floorball oziroma hokej na parketu … Za dvojne zaplete bosta poskrbeli dvojčici Anelija in Frančeska. Spoznali bomo tudi Pijino babico Babs, najbolj odštekano babico na svetu.

Male sive celice, ob sobotah od 20. oktobra ob 9.15 na TV SLO 1
Za uvrstitev v letošnjo, 24. sezono TV-kviza Male sive celice se poteguje nekaj manj kot 240 ekip različnih osnovnih šol iz vse Slovenije, v tekmovalni del pa se jih bo uvrstilo 32. Osvežena različica Malih sivic celic prinaša novo rubriko, kjer se bodo naši tekmovalci pomerili v hitrem iskanju vsebinskih rešitev različnih pojmov. Pripravljamo tudi nekoliko bolj zapleten izhod iz labirinta, v igri za Brihtolina pa bomo v zgodbe likov Mikija Mustra vpletli izginule predmete. Našemu vsestranskemu in navdiha polnemu voditelju Niku bo pri iskanju rešitev eksperimentov pomagala novinarka Jasna Merklin.

Infodrom, ob petkih od 28. septembra ob 18. uri na TV SLO 1
Sedma sezona edine informativne oddaje za mlade Infodrom vstopa v resen svet z razumnimi in razumljivimi razlagami o vsem, kar se pomembnega dogaja doma, po svetu, v tehnologiji, vesolju, v kulturi, športu in zabavi. Med ustvarjalci pa je tudi nekaj novih obrazov!
Infodrom bo tudi v novi sezoni poskušal pojasnjevati, razvozlavati, biti blizu mladim in jim zagotoviti mesto v medijih. Lahko se bodo preizkusili v vlogi novinarjev in se pogovarjali s svojimi vzorniki ali pa kot posebni poročevalci v rubriki Vaša novica gledalce informirali o dogodkih iz svojega kraja in šole. Vsak zadnji petek v mesecu bomo v oddaji spletkarili v rubriki Spletke. Ker se ustvarjalci zavedajo, da družbena omrežja postajajo vedno bolj pomemben del našega vsakdana, mladim omogočajo varne vsebine s tehtnimi in aktualnimi informacijami na Snapchatu, Instagramu, Facebooku in kanalu YouTube.

Našo novo sezono bomo predstavili 4. oktobra ob 18. uri v ljubljanskem Minicityju. Vabljeni v kotiček RTV Slovenija, kjer vas bo čakal prijazen gospod z ribiško kapo.

Viri fotografij: Adrijan Pregelj, Borut Gale in Tadeja Bizilj.
Fotografije v polni resoluciji najdete tukaj.