Nova sezona Malih sivih celic se začne 22. oktobra. Vodil jih bo Nik Škrlec. Foto: Mankica Kranjec
Nova sezona Malih sivih celic se začne 22. oktobra. Vodil jih bo Nik Škrlec. Foto: Mankica Kranjec
false
Ob sobotah dopoldne bomo navijali za sedmošolce, osmošolce in devetošolce, ki bodo odgovarjali na vprašanja in pokazali tudi svojo prostorsko spretnost in iznajdljivost. Foto: Mankica Kranjec
false
Novi znak Malih sivih celic. Foto: TV SLO
false
V možganskem labirintu bodo tekmovalce čakale črke. Do njih bodo prišli z zavezanimi očmi. Nik Škrlec pa bi znal z njimi tudi žonglirati ... Foto: Mankica Kranjec

Kviz Male sive celice, ki preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev, bo v prihodnji sezoni zvočno in vizualno privlačnejši, sestavljen bo iz različnih vrst vprašanj, tekmovalce pa bomo preizkusili tudi v njihovi iznajdljivosti in spretnosti – v možganskem labirintu.

Vprašanja v kvizu naslavljajo sedem vrst inteligentnosti: gibalno, jezikovno, logično – matematično, prostorsko, glasbeno, medosebno in intrapersonalno. Preverjali bomo bralno pismenost, znanje matematike, logike, poznavanje kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. Novost bo še boj za brihtolčka (ali s prevzeto besedo 'džokerja'), ki podvoji točke vprašanja po izbiri ekipe in bo morda ključen za zmago ene od ekip.
Nekaj več informacij o oddaji bomo razkrili jeseni, preden se 23. sezona kviza Male sive celice začne.

Mlade tekmovalce gotovo zanima, kdo bo novi voditelj Malih sivih celic. To je 24-letni Nik Škrlec, dramski igralec, ki je aktiven na različnih gledaliških odrih. Pohvalimo ga lahko tudi za dejstvi, da je tri leta državni prvak v pomnjenju števila π – zapomni si kar 3141 njegovih decimalk! -, lani pa je bil še državni prvak v pomnjenju.

Veste, kaj rad počne, kadar ne uri možganov? Razgibava telo. Verjame namreč, da z gibanjem možgani postanejo še bolj skoncentrirani, dovzetni za nove ideje in informacije in zato vozi kontracikl, žonglira, hodi po vrvi, obvlada diabolo in ravnotežno lestev. Ima krasnega sivega žakoja, ki ga uči raznih prijaznih besed in trikov ... Sumimo, da bo katero od teh veščin prikazal tudi v Malih sivih celicah, skupaj s tekmovalci pa izvedel kak kemijski poskus ali pa možgansko vragolijo in z njimi zagotovo razelektril napeto tekmovalno vzdušje v studiu in tudi tisto doma, pred TV-zasloni, ko vsakdo od nas še vedno malo tekmuje.

»V čast mi je, da sem bil povabljen k sodelovanju pri Malih sivih celicah in komaj čakam, da zares začnemo. To je moja prva tovrstna vloga, tako da bo zame vznemirljivo in gotovo pestro – stavim na iskrenost in radovedne, bistre tekmovalce! Obožujem izzive, domišljijo in znanje, če bom to lahko prenesel do tekmovalcev in gledalcev, je moja naloga opravljena,« se nove sezone Malih sivih celic veseli Nik Škrlec.

Vas zanima, kako se prijavite na tekmovanje v novi sezoni? Informacije o tem najdete na spletni strani oddaje, vse novosti in zanimivosti iz zakulisja pa bodo sproti objavljene na njihovi Facebook strani.

Oddajo Male sive celice pripravlja ekipa Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija v sodelovanju s strokovnjaki Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.


Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Avtorica fotografij: Mankica Kranjec