Prebiranju romana bo moč prisluhniti vsak delavnik na Tretjem programu Radia Slovenija – programu ARS.
Prebiranju romana bo moč prisluhniti vsak delavnik na Tretjem programu Radia Slovenija – programu ARS.

Zbirka Slovenski literarni klasiki in sodobniki prinaša temeljna dela slovenske besedne umetnosti kot zvočne knjige za vse, ki raje ali laže poslušajo, kot berejo; oziroma za vse, ki radi tudi poslušajo in ne le berejo! Tu so slovenska proza, poezija in dramatika z mojstri interpretacije umetniške besede – vrhunskimi dramskimi igralci ali avtorji samimi.

Zbirko so skupaj zasnovali Program ARS Radia Slovenija, ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov in Slovenski kulturni center v Berlinu.

Zagotovite si izvod nove zvočne knjige

Nova zvočna knjiga Hiša Marije Pomočnice Ivana Cankarja, v režiji Alena Jelena in interpretaciji Branka Jordana je na voljo na https://cutt.ly/hisa!

S 1. oktobrom 2020 je tako pri ZKP RTV Slovenija, ki letos obeležuje 50 let delovanja, na voljo nova zvočna knjiga Hiša Marije Pomočnice Ivana Cankarja v režiji Alena Jelena in v interpretaciji dramskega igralca Branka Jordana.

Zgodbi v devetih poglavjih bo moč prisluhniti tako danes kot tudi vsak delavnik na Tretjem programu Radia Slovenija – programu ARS ob 19. uri. Prav tako bo danes o knjigi poročal tudi Urban Tarman in sicer v informativnem programu in v Svetu kulture.

Leta 1899 se je Ivan Cankar na Dunaju preživljal kot časnikar. Jeseni tistega leta se je nastanil v delavskem predmestju Ottakring pri ločeni šivilji Albini Loeffler, ki je živela sama s štirimi otroki. S tedaj dvanajstletno hčerjo Steffi se je pozneje zaročil, najraje pa je imel hudo bolno Amalijo, ki je morala v bolnišnico, kjer je kmalu umrla. Pisatelj jo je večkrat obiskal in vtisi s teh obiskov so botrovali kratkemu romanu Hiša Marije Pomočnice; delo je izšlo leta 1904 in je eden vrhuncev njegovega proznega ustvarjanja. Hiša Marije Pomočnice je pripoved o štirinajstih neozdravljivo bolnih deklic, njihovih strahovih, trpljenju in upanju, o tihemu junaštvu šibkih, ponižanih in razžaljenih.

mag. Matej Venier, odgovorni urednik Programa ARS
Branko Jordan je s svojim liričnim glasom vrhunski radijski interpret umetniške besede. Foto: Alen Jelen
Branko Jordan je s svojim liričnim glasom vrhunski radijski interpret umetniške besede. Foto: Alen Jelen

Režiser Alen Jelen se je po končani srednji šoli vpisal prvič na AGRFT in diplomiral iz dramaturgije. Leta 2008 je diplomiral še iz gledališke in radijske režije. Od leta 2000 umetniško vodi ŠKUC gledališče in je zaposlen na RTV Slovenija kot režiser v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija. Za svoje režiserko delo je prejel nekaj domačih in mednarodnih nagrad in priznanj. Alen Jelen pravi, da Hiša Marije Pomočnice, to subtilno tkano Cankarjevo delo v interpretaciji Branka Jordana, zveni v zvočni podobi še bolj pretresljivo in umetniško dovršeno. Meni, da jim je uspelo narediti dobro zvočno knjigo in da bodo poslušalci zagotovo uživali ob poslušanju, še posebej ljubitelji umetniške besede.

Branko Jordan, interpret nove zvočne knjige, se je rodil v Novem mestu leta 1977. Na Oddelku za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski AGRFT je diplomiral leta 2002, dodatno se je izobraževal na International School of Theatre Antropology. Poleg mnogoterih dramskih in filmskih vlog Branko redno sodeluje tudi z Radiem Slovenija, saj velja za nepogrešljivega radijskega igralca, ki se odlično znajde pred mikrofonom.

Prisluhnite Cankarjevemu romanu

Prisluhnite novi zvočni knjigi Hiša Marije Pomočnice Ivana Cankarja in sicer vsak delavnik ob 19. uri na Tretjem programu Radia Slovenija - Program ARS!