RTV Slovenija ostro protestira nad FB zapisom visokega predstavnika vladne stranke SMC, dr. Dragana Matića, v zvezi z oddajo Tarča. Kulturni in vsebinski nivo njegovega zapisa pomeni napad na svobodno novinarstvo in uredniško politiko javnega medija RTV Slovenija ter na novinarsko in uredniško avtonomijo nasploh. Iz njega lahko razberemo neposreden pritisk na Informativni program TV Slovenija. Prav od nekdanjega predsednika odbora DZ za kulturo bi pričakovali drugačen nivo komunikacije, višji od posameznikov, ki na spletu zbujajo sovraštvo in imajo ponižujoč odnos do novinarjev, s katerimi se morda ne strinjajo.

Oddaja Tarča, v kateri smo razkrivali podatke o nekaterih projektih prejšnje vlade, je bila vsebinsko pripravljena profesionalno, strokovno in v skladu z novinarskimi standardi, ki veljajo za oddaje na RTV Slovenija. V primeru, da so bile v oddaji izrečene napačne trditve, imajo vsi sodelujoči v skladu z ZMED pravico vložiti zahtevek za popravek napačnih trditev, zato je javno obračunavanje z ustvarjalci oddaje, ki predstavljajo dokazljiva dejstva, nedopustno.

RTV Slovenija Foto: RTV SLO
RTV Slovenija Foto: RTV SLO

Ostro zanikamo tudi izjavo SMC, da voditeljica ni sankcionirala grobe izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, saj ga je na neprimernost takoj opozorila in od njega zahtevala kulturno raven pogovora.

Oddaja Tarča je zaradi svojega koncepta seveda trn v peti mnogim, saj smo v zadnjih nekaj letih v njej razkrili veliko nepravilnosti, ki se dogajajo v Sloveniji. S takim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje, brez da bi se upogibali interesnim skupinam, nekdanjim in sedanjim politikom. Prav pokončna drža, podprta z argumenti, je pripeljala do tega, da ima oddaja Tarča leta 2019 kar 40 % več gledalcev, kot jih je imela v enakem obdobju lani.

Na RTV Slovenija že dalj časa z zaskrbljenostjo spremljajmo različne napade na javni medij, ki kažejo na željo po diskreditaciji novinarskega in uredniškega dela iz političnih in osebnih interesov. Vedno smo in bomo odprti za korektno in strokovno razpravo, ne pa tudi za komentarje na meji sovražnega govora brez vsake mere dostojanstva in s številnimi žaljivkami. Takšnemu načinu vpliva na delovanje RTV Slovenija se bomo odločno zoperstavili.