Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Po pogodbi mora RTV Slovenija poskrbeti za to, da sta njen radijski in televizijski signal ter spletna stran dosegljiva na teritoriju Republike Slovenije. Ob tem pa je s pogodbo prav tako uravnavano, da mora tudi RTV Slovenija poskrbeti, da operaterji v tujini na svojih teritorijih ne retransmisirajo naših signalov med prvenstvom.

Enako velja tudi za ostale radiotelevizije oziroma medijske servise, ki so pridobili ekskluzivne pravice za predvajanja svetovnega prvenstva v nogometu iz Rusije le za svoje države. Kot primer navajamo, da je Hrvaška radiotelevizija (HRT) s ponudnikom pravic za letošnje svetovno prvenstvo v nogometu sklenila enako pogodbo kot RTV Slovenija. HRT je zato članom Združenja kabelskih operaterjev Slovenije poslala dopis, da ima HRT ekskluzivne pravice za predvajanje tekem svetovnega prvenstva v nogometu 2018 zgolj na območju Republike Hrvaške, ne pa tudi kje drugje (vštevši Slovenijo) in da naj na podlagi poslanega dopisa vsi kabelski operaterji to pogodbeno pravilo o ekskluzivnosti tudi upoštevajo.

Od kabelskih operaterjev se na podlagi tovrstnega obvestila pričakuje, da zatemnijo tiste programe, ki prenašajo tekme svetovnega prvenstva v nogometu. Zatemnitev se nanaša na vse tiste tuje programe, ki v svoji programski shemi prenašajo tekme svetovnega prvenstva v nogometu 2018, vendar pa nimajo pravic za prenos na območju Republike Slovenije. Te pravice ima zgolj RTV Slovenija.

V poslovnem interesu RTV Slovenija pa seveda je, da se kupljena pogodbena ekskluzivnost udejanja tudi v praktičnem smislu.

V skladu z dobrim gospodarjenjem s pridobljenimi ekskluzivnimi pravicami za prenos tekem svetovnega prvenstva v nogometu 2018 je RTV Slovenija kabelske operaterje na dan začetka svetovnega prvenstva spomnila na spoštovanje naših ekskluzivnih pravic na območju Republike Slovenije. Z dopisom smo želeli kabelske operaterje zgolj opomniti, da ob morebitnem nespoštovanju ekskluzivnih pravic tudi sami prevzemajo svoj del odgovornosti.

Ob tem ni nepomembno, da strošek nakupa pravic za ekskluzivno predvajanje vseh 64 tekem svetovnega prvenstva v nogometu 2018 predstavlja dobršen delež letnega proračuna, ki ga RTV Slovenija namenja za financiranje nakupa tovrstnih pravic za športne vsebine.