Pri ZKP RTV Slovenija, ki letos praznuje 50 let delovanja, je v preteklem letu izšlo kar 10 glasbenih projektov, ki nadaljujejo kakovostno založniško dejavnost in z izdajami širijo poslanstvo javnega medijskega servisa.

Tradicionalne predstavitve izdaj so se udeležili ustvarjalci in soustvarjalci projektov, pogovor z njimi pa je vodila vodja ZKP RTV Slovenija, Mojca Menart.

Predstavitev desetih izdaj glasbenih projektov, ki so izšli v preteklem letu. Foto: Benjamin Barbarič
Predstavitev desetih izdaj glasbenih projektov, ki so izšli v preteklem letu. Foto: Benjamin Barbarič
APZ France Prešeren: Pol stoletja
APZ France Prešeren: Pol stoletja

1. APZ FRANCE PREŠEREN
Pol stoletja (digitalni album)
Album Pol stoletja je Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj posnel ob 50-letnici delovanja. V tem času se je v zboru izmenjalo prek 400 pevcev, izvedli pa so že 1000 različnih vokalnih in vokalno-inštrumentalnih skladb vseh glasbenih slogov, domačih in tujih avtorjev, med katerimi so bila tudi mnoga prvič predstavljena slovenska zborovska dela. Tako pestra je tudi vsebina albuma, ki je nastala pod vodstvom dirigenta Fernanda Pabla Mejíasa.

TASF & Boštjan Gombač: Črna luknja
TASF & Boštjan Gombač: Črna luknja

2. TASF & BOŠTJAN GOMBAČ
Črna luknja (digitalni album)
Naslov albuma je tudi naslov skladbe, ki jo je Žiga Stanič leta 2017 na pobudo trobentača Franca Kosma in multiinstrumentalista Boštjana Gombača napisal za Trobilni ansambel Slovenske filharmonije. Vanjo sta umeščeni priredbi Johanna Sebastiana Bacha: Koncert za čembalo in godala in Wolfganga Amadeusa Mozarta: Koncert za klarinet in orkester Blaža Puciharja. Poleg številnih piščali iz brazilskih pragozdov ima posebno solistično mesto v Črni luknji glasbilo tidldibab, kopija paleolitske piščali s slovenskega arheološkega najdišča Divje babe, ki je po mnenju mnogih mednarodnih strokovnjakov najstarejše do sedaj najdeno glasbilo na svetu.

Stefan Milenković in Simfonični orkester RTV Slovenija: Beethoven & Bruch
Stefan Milenković in Simfonični orkester RTV Slovenija: Beethoven & Bruch

3. STEFAN MILENKOVICH in SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA
Beethoven & Bruch
Violinist Stefan Milenković ima za seboj izjemno dolgo in ustvarjalno umetniško pot. Na novem albumu se predstavlja s koncertoma za violino in orkester Ludwiga van Beethovena, katerega 250-letnico rojstva slavimo v letošnjem letu, in Maxa Brucha. Oba skladatelja sta glasbenika zelo zaznamovala - tako umetniško kot osebnostno. Beethovnov koncert za violino in orkester je Milenković prvič igral pri šestnajstih letih, ko še ni bil sposoben dojeti izjemne obsežnosti naloge in glasbenih obzorij, ki jih je skušal doseči. Zdaj, po nekaj desetletjih igranja, pa se mu zdi, da je v tej skladbi bela svetloba preprostosti – veličastna vzporednica glasbenemu univerzumu – ki obstaja v času in prostoru, sam pa ima kot poustvarjalec privilegij, da se ji lahko pridruži. Bruchov koncert pa je bil sestavni del Stefanove glasbene in violinistične vzgoje. Po njegovem mnenju je s svojo enkratno formo, legendarnimi melodijami in strukturo, neomajno energijo in globino eden največjih koncertov, kar jih je kdaj nastalo. Od nekdaj ga je rad igral, ob tem pa občuti tako vznemirjenje kot zgodovinsko odgovornost do te skladbe ter močno vez s preteklostjo in s prihodnostjo.

Lojze Lebič: Antologija
Lojze Lebič: Antologija

4. LOJZE LEBIČ
Antologija (4 x CD)
Akademiku in enemu najpomembnejših slovenskih skladateljev druge polovice 20. stoletja Lojzetu Lebiču smo se ob njegovi 85-letnici poklonili z antološkim albumom. Na štirih CD-jih so zajeta njegova simfonična, komorna in zborovska dela. Gre za posnetke najboljših slovenskih izvajalcev od tistih, ki so nastali pred več desetletij do najnovejših. Med drugim so pri njem sodelovali: Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Ljubljana, dirigenti: Stanislav Macura, Marko Letonja, Anton Nanut, Samo Hubald in Uroš Lajovic, mezzosopranistki Marjana Lipovšek in Eva Novšak-Houška ter basbaritonist Marcos Fink, Trio Lorenz, Pihalni kvintet Slowind, APZ Tone Tomšič, Carmina Slovenica, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, Komorni zbor RTV Slovenija in Komorni zbor AVE. Obsežno knjižico Antologije bogati tudi strokovno besedilo doktorja Gregorja Pompeta, ki velja za enega največjih poznavalcev Lebičevega opusa.

Theresa Plut in Polona Gantar: Hugo Wolf: Duhovne pesmi v priredbi Maxa Regerja za sopran in orgle
Theresa Plut in Polona Gantar: Hugo Wolf: Duhovne pesmi v priredbi Maxa Regerja za sopran in orgle

5. THERESA PLUT in POLONA GANTAR
Hugo Wolf: Duhovne pesmi v priredbi Maxa Regerja za sopran in orgle
Letos mineva 160 let od rojstva enega najpomembnejših skladateljev samospeva v drugi polovici 19. stoletja, Huga Wolfa, rojenega v Slovenj Gradcu, zato je Ministrstvo za kulturo RS letošnje leto razglasilo za Wolfovo leto in tudi finančno podprlo izid njegovih samospevov v interpretaciji sopranistke Therese Plut in organistke Polona Gantar. Poustvarjalki sta na album uvrstili 14 Wolfovih samospevov v redkeje izvajani in posneti priredbi Maxa Regerja za sopran in orgle. S temi priredbami je Reger, kot je v strokovnem komentarju v priloženi knjižici zapisala dr. Katarina B. Hočevar, »nemara želel podčrtati njihovo duhovno plat, kot izjemni poznavalec izraznih možnosti orgel pa je izvirni komorni značaj duhovne vsebine občuteno prenesel v okolje cerkvene glasbe.«: 10 duhovnih pesmi iz Španske pesmarice in 4 pesmi Eduarda Mörikeja. Skladbe so posnete v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani, album pa spremlja tudi bogata knjižica s strokovnim komentarjem v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku; v teh treh jezikih so dodana tudi vsa besedila samospevov.

Barbara Jernejčič Fürst in Žarko Ignjatović: Mezzosopran in kitara
Barbara Jernejčič Fürst in Žarko Ignjatović: Mezzosopran in kitara

6. BARBARA JERNEJČIČ FÜRST in ŽARKO IGNJATOVIĆ
Mezzosopran in kitara (digitalni album)
Album prinaša šest pesmi ameriških staroselcev iz cikla Dušana Bogdanovića Like a String of Jade Jewels, Five Quiet Songs iz cikla Johna Williama Duarteja, skladbo When I Shut My Eyes Kena Steena, ki jo je avtor napisal prav zanju, šest španskih pesmi za glas in kitaro Roberta Gerharda iz cikla Cantares in dve ljudski pesmi: Sijaj, sijaj, sončece in Slišala sem ptičko pet v uglasbitvi Petra Šavlija.

Adam Klemm Banda: Instant Pleasure
Adam Klemm Banda: Instant Pleasure


7. ADAM KLEMM BANDA
Instant Pleasure (digitalni album)
Instant Pleasure je tretji album Adam Klemm Bande, s katero ta sporoča, da so pomembne podrobnosti, tudi tiste, ki na prvi pogled ali sluh delujejo mimobežno in samoumevno. Kot je zapisala glasbena urednica Alja Kramar, smo pri Adam Klemm Bandi vajeni žlahtnega vpliva madžarskih ljudskih pesmi, ki na albumu ostaja, tokrat pa nas glasbeniki peljejo še naprej, v svet avtorskih jazzovskih skladb.

Jadranka Jura & Big Band RTV Slovenija feat. Milan Stanisavljević: You & I and the Music
Jadranka Jura & Big Band RTV Slovenija feat. Milan Stanisavljević: You & I and the Music

8. JADRANKA JURAS & BIG BAND RTV SLOVENIJA
You & I and the Music (digitalni album)
Priznana soul, r'n'b in jazzovska pevka se v izvrstni družbi Big Banda RTV Slovenija z dirigentom in aranžerjem Tadejem Tomšičem ter z gostom, mednarodno uveljavljenim pianistom Milanom Stanisavljevićem, predstavlja z zimzelenčki popa in jazza od Gershwina do Legranda in Jeroma Kerna pa tudi z lastno avtorsko skladbo Še vedno verjamem.

Renato Chicco & Big Band RTV Slovenija: First Encounter - Organ & Big Band
Renato Chicco & Big Band RTV Slovenija: First Encounter - Organ & Big Band

9. RENATO CHICCO & BIG BAND RTV SLOVENIJA
First Encounter – Organ & Big Band
Plošča je plod sodelovanja med Big Bandom RTV Slovenija in Lojzetom Krajnčanom ter gostoma, Renatom Chiccom na hammond orglah in Andyjem Watsonom na bobnih. Skladbe, ki se nahajajo na njem, so prispevali Renato Chicco, Lojze Krajnčan in italijanski hammondist Alberto Marsico. Večina priredb za Big Band je bila napisanih prav za ta projekt, s katerim se mednarodno priznani pianist Renato Chicco vključuje v »veliko vrnitev Hammond orgel, ki jih v zadnjih letih doživljamo na jazzovski sceni,« kot Chicco zapiše v svojem komentarju na albumu.

Rok Zalokar Quintet: Gašper Trček: Olivieri
Rok Zalokar Quintet: Gašper Trček: Olivieri

10. ROK ZALOKAR QUINTET

Gašper Trček: Olivieri

Album vsebuje 9 skladb leta 2018 prezgodaj preminulega vsestransko nadarjenega mladega umetnika, slikarja in glasbenika Gašperja Trčka v izvedbi njegovega prijatelja, jazz pianista in skladatelja Roka Zalokarja, basista Janeza Krevla, bobnarja Gašperja Peršla ter pevk Line Rahne in Eve Poženel. Kot je v komentarju k plošči zapisala glasbena publicistka in kritičarka Nina Novak, »izbrane skladbe…sledijo glasbeni estetiki tistega, v čigar glavi so se porodile, četudi so se zapisi nahajali na različnih stopnjah razvoja, vse od dodelanih notiranih skladb in izpisanih akordov do melodičnih fragmentov, najsibo v pisni ali zvočni obliki.«