Ustvarjalci oddaje so že pred časom na terenu opazili novo generacijo izrednih mladih ansamblov, ki jim želijo dati priložnost. Odločili so se, da bodo novo sezono oddaj posvetili izboru ansamblov za 24. festival Slovenska polka in valček, zato bo tokrat osrednja tema Slovenska polka in valček 2020, #novageneracija.

Napovednik nove sezone oddaje Slovenski pozdrav!

Zaradi razmer, povezanih s korona virusom, je začetek nove sezone, ki je bil predviden marca, prestavljen na 4. september 2020.

»Veseli smo, ker se vračamo v stare tirnice. Glasba je idealno sredstvo proti virusu, o katerem govorimo že nekaj mesecev. Pozitivni bomo, razigrani, menimo, da lahko z dobro voljo ljudem veliko damo. Tako smo to počeli sedem let, od leta 2013, od kar smo v Begunjah. Nismo še rekli zadnje besede, res pa je, da je pravljična številka prava priložnost za prelomnico. Veselite se z nami, navijajte za mlade vsak petek ob 20-ih. Ponovitve so ob nedeljah po kosilu. Luštno bo.«

Andrej Hofer, urednik oddaje

Jesen si tako lahko popestrite z ogledom dvanajstih oddaj, v katerih se bo predstavilo štiriindvajset mladih in neuveljavljenih ansamblov. Z »nasveti« jim bo v prvih treh oddajah pomagala prekaljena in gostobesedna Moravška Mara.

Tjaša Hrovat Steklasa, Matej Rihter, Brigita Vrhovnik Dorič in Matjaž Robavs. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
Tjaša Hrovat Steklasa, Matej Rihter, Brigita Vrhovnik Dorič in Matjaž Robavs. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Polke bodo izvajali Polkaholiki, Dolenjskih 5, Plus, Raubarji, S.O.S. kvintet, Slovenke, Trenutek, Udar, Prisrčniki, Vrli muzikanti, Povratniki in ansambel Razplet. Z izvedbo valčkov pa bodo skušali prepričati Topliška pomlad, Norost, Opoj, Štravs, Zadetek, Valovi, Špadni fantje, Krimski lisjaki, ansambel Gašperja Brunskoleta, Pvaninski abuhi, Kerlci in Petovia kvintet.

Sestave bo ocenjevala 4-članska strokovna komisija, v kateri bodo Matjaž Robavs, Matej Rihter, Brigita Vrhovnik Dorič in Tjaša Hrovat Steklasa, drugi del točk pa bo prispevala še komisija radijskih in televizijskih postaj. Le šest se jih bo nato uvrstilo v veliki finale, kjer se bodo izbrani mladi ansambli pomerili v medgeneracijskem dvoboju s sedmimi uveljavljenimi ansambli. Ti so VIKEND, VESELI DOLENJCI, NAVEZA, VESELI SVATJE, ANSAMBEL ROKA ŽLINDRE, UNIKAT in STORŽIČ. Vsi so bili na festivalu Slovenska polka in valček že nagrajeni.

Oddaja nastaja v režiji Aljaža Bastiča in urednika Andreja Hoferja, skozi glasbeno obarvane večere pa vas bosta vsak petek popeljala priljubljena voditelja Darja Gajšek in Blaž Švab, ki je tudi avtor ideje in scenarist. Pomaga mu glasbeni producent Martin Juhart.


V prvih treh oddajah si oglejte...

4. 9. 2020, ob 20.00 na TV SLO 1

Začenja se tekmovanje za nastop na festivalu Slovenska polka in valček 2020. V oddaji se bodo s polkami predstavili Vrli muzikanti, Dolenjskih 5 in Slovenke. Nastope bo pozorno ocenjevala 4-članska strokovna komisija, v kateri so Tjaša Hrovat Steklasa, Matej Rihter Riki, Matjaž Robavs in Brigita Vrhovnik Dorič. Mladim tekmovalcem bo na poti do uspeha »svetovala« Moravška Mara.

11. 9. 2020, ob 20.00 na TV SLO 1

Za nastop na festivalu Slovenska polka in valček 2020 se potegujejo Krimski lisjaki, Pvaninski abuhi in ansambel Štravs. Za dobro voljo bosta poskrbela še skupina Chicas in ansambel Zeme. 14-letni Ambrož z družino Goličnik bo zapel vsem mamam. Strokovna komisija bo pozorno spremljala vse nastope, glasovale bodo tudi radijske postaje.

18. 9. 2020, ob 20.00 na TV SLO 1

S tremi polkami bodo tokrat skušali prepričati ansambel Plus, Polkaholiki in Raubarji. Samo enemu bo uspelo prejeti vstopnico za naslednji krog festivala SPV 2020. Nastopili bodo še Marko Vozelj z Mojstri, Kvatropirci ter ansambel Viharnik s citrarjem Tomažem Plahutnikom. Simpatičen je mladi harmonikar Nejc Novak, ki bo zapel vsem mamicam. Tudi Moravška Mara bo gostobesedna, enako kot strokovna komisija, ki ocenjuje ansamble.