Že tradicionalno, avgusta na Televizijo Slovenija, prihajajo nove oddaje Čez planke. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec
Že tradicionalno, avgusta na Televizijo Slovenija, prihajajo nove oddaje Čez planke. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec
false
false
false
false
false

Že tradicionalno, avgusta na Televizijo Slovenija, prihajajo nove oddaje Čez planke. Mojca Mavec vas bo v novi sezoni popeljala v Carigrad, na indonezijski Flores, podala se bo po poteh Martina Luthra in raziskovala mit Kralja Matjaža. Nove oddaje bodo na sporedu vsak ponedeljek, od 7. avgusta naprej, ob 20.55 na TV SLO 1.

Čez planke so edina slovenska popotniška serija, ki je narejena za slovenske gledalce, saj odkriva svet skozi slovenske oči. Oddaja ima na Televiziji Slovenija že dolgo tradicijo, avtorica Mojca Mavec jo namreč vse od leta 2001 neprekinjeno ustvarja že 17. leto zapored. Gre za edinstveno oddajo, ki ne prestavlja le zanimivih destinacij, ampak se odziva tudi na aktualne dogodke v svetu.

»V sedemnajstih letih, odkar pripravljam oddajo Čez planke, so se spremenila tudi potovanja sama. Postala so dostopnejša, popotniki so bolj osveščeni, po drugi strani pa je v zadnjem času vse več ljudi, ki se bojijo potovati zaradi terorističnih napadov.

Letošnje leto je za popotnike sploh posebno, saj kar naprej poslušaš vprašanja, ali je potovati sploh še varno, ali te ni nič strah terorizma. Zato sem v novi sezoni oddaje najprej obiskala Carigrad. Nastal je nenavaden portret mesta, ki je za časa ramazana še toliko bolj poln kontrastov in zanimivih nasprotij med prebivalci posameznih četrti. Pot nas je zanesla tudi v Indonezijo, na otok Flores, kjer še lahko opazuješ prvinsko kulturo in življenje kot pred dvesto leti.

Drugi del serije bo bolj evropski, saj gremo v Nemčijo po sledeh Martina Luthra ob petstoletnici njegovih tez, mit o kralju Matjažu pa nas bo popeljal po zanimivi poti po Srednji Evropi, kjer je za nekatere junak, za druge pa največji sovražnik.

Teh sedemnajst let je tudi zame bilo najbolj nenavadno potovanje. Ne merim ga v kilometrih, merim ga v ljudeh, izkušnjah in zgodbah, ki so tudi mene spremenile. Če prideš nazaj drugačen, kot si šel, potem si zares potoval.«

CARIGRAD
Ponedeljek, 7. avgusta, ob 21.00 na TV SLO 1
Mesto, ki je v svoji zgodovini spreminjalo obraze in imena in bilo pomembno križišče med Evropo in Azijo, danes po krivem izginja s turističnega zemljevida zaradi strahu pred terorističnimi napadi. Mesto na dveh kontinentih bomo obiskali med časom ramazana, muslimanskega svetega meseca, ko pridejo razlike med posameznimi četrtmi še prav posebej do izraza. Na Velikem bazarju bomo srečali tv ekipo, ki snema najdaljši dokumentarni film na svetu, se povzpeli na strehe, kjer se je svojčas podil James Bond in z navijači Bešiktaša slavili zmago v turški nogometni ligi.

FLORES
Ponedeljek, 14. avgusta, ob 21.00 na TV SLO 1
Flores zaseda posebno mesto med indonezijskimi otoki. Je eden redkih, ki nosi portugalsko ime, v večinoma muslimanski državi je skoraj povsem katoliški in ustvaril je idealne pogoje za razvoj rastafarijanstva kot na Jamajki. Obiskali bomo lokalno raggae skupnost, se podali globoko v pragozd med lokalna plemena in si privoščili skok na Komodo, kjer živijo največji kuščarji na svetu.

PO POTEH LUTHRA
Ponedeljek, 21. avgusta, ob 21.00 na TV SLO 1
Ko je mladi Luther 31. oktobra 1517 javnosti predstavil svoje teze, je močno zagrmelo in Katoliško cerkev pretreslo do temeljev. Njegovo delovanje vpliva na Nemčijo še v 21. stoletju in ob 500. obletnici se pripravljajo praznovanja po vsej državi. Podali se bomo na pot od njegovega rojstnega kraja do pomembnih središč protestantizma v Nemčiji in našli mnoge vzporednice med Luthrom in našim Primožem Trubarjem.

MIT O KRALJU MATJAŽU
Ponedeljek, 28. avgusta, ob 21.00 na TV SLO 1
Kdo je bil skrivnosten kralj, ki je prvi premagal Dunaj in je postal pomemben del ljudskega izročila pri mnogih narodih Srednje Evrope. Podali se bomo na pot od Avstrije do Romunije po sledeh Matije Korvina, ki je za nekatere narode junak, za druge pa največji sovražnik.

Fotografije: Arhiv Mojce Mavec
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija