Nagrado, mozaik Janeza Mučiča, je v imenu Gorana Dragića prevzel selektor moške članske košarkarske reprezentance Rado Trifunović. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Nagrado, mozaik Janeza Mučiča, je v imenu Gorana Dragića prevzel selektor moške članske košarkarske reprezentance Rado Trifunović. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Kandidati za ime leta Vala 202 z Borutom Pahorjem. Foto: Val 202
Prireditev sta povezovala Maruša Kerec in Matej Praprotnik. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Vsi kandidati za ime leta na Valu 202. Foto: Val 202/Jani Ugrin

»Podaril nam je trenutek, na kakršnega so čakale generacije, trenutek neprekosljivega ponosa ob slovenski zastavi. Poosebil je vrhunskost, ohranil pa dostopnost in izjemen občutek za ekipo, za kolege, za ljudi. Prvi med zmagovalci, ki so zaslužni, da september ni bil le še en september, ampak 17. september 2017! Dan, ko je Slovenija prvič v svoji zgodovini stopila na evropski košarkarski prestol. Najboljši igralec, pravi kapitán, véliki kapétan!« je ob razglasitvi povedal odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular.

Ker Goran Dragić košarkarske uspehe trenutno žanje v tujini, je nagrado, mozaik Janeza Mučiča, v njegovem imenu prevzel selektor moške članske košarkarske reprezentance Rado Trifunović.

Prireditev Ime leta

Poslušalci so čez celo leto izbrali posameznike, ki so s svojo humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali skozi celo leto. Med 172 posamezniki, ki so izstopali, so poslušalci izbrali 12 tistih, ki so postali »ime meseca«. Ime leta na Valu 202 pa izberejo finalisti, pri čemer ne morejo glasovati sami zase.

Tudi letos je na sprejemu pred prireditvijo nominirancem in tistim, ki sodelujejo pri projektu Botrstvo, pridružil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V pogovoru z voditeljema prireditve, Marušo Kerec in Matejem Praprotnikom, smo bolje spoznali finaliste, vsak nominiranec pa je s seboj na oder prinesel predmet, ki ga je najbolj zaznamoval in je zanj še posebej pomemben. Preleteli smo tudi Valovsko leto 2017, na odru Kina Šiška pa sta se v ekskluzivnih glasbenih nastopih predstavila Hamo & Tribute 2 Love z zasedbo Jazzva, moči pa sta združila tudi Raiven in Bordo.

Režiser prireditve je bil Nejc Levstik, portrete nominirancev in grafično podobo prireditve je oblikoval Maj Valerij, video posnetke o najpomembnejših projektih, ki jih je v letošnjem letu kreiral Val 202, sta posnela Gašper Andrinek in Jan Grilc, ostale video posnetke je posnela ekipa Vala 202.

Prireditev je bilo mogoče spremljati v živo na frekvencah Vala 202 in v video prenosu na spletni strani ali facebook profilu Vala 202.

Projekt Botrstvo

Val 202 je tudi letos v sodelovanju z ZPM Ljubljana Moste-Polje spodbujal projekt Botrstvo v Sloveniji za otroke in mladostnike, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč in spodbudo. Na prireditvi smo se zato zahvalili vsem, ki v projektu Botrstvo v Sloveniji pomagajo pisati lepše zgodbe. Doslej je bilo vanj vključenih skoraj 8700 otrok, ki jim je s prispevki pomagalo okoli 7400 botrov. Več kot 180 dijakov s finančno pomočjo Botrstva živi v dijaških domovih in tako uresničuje svoje izobrazbene načrte in poklicne ambicije.

Skupno je bilo za boljše življenje otrok v stiski zbranih skoraj 11 milijonov evrov.

Ob tem so otroci iz projekta vključeni v obšolske in počitniške dejavnosti, imajo podporo pri razvoju talentov, njihovim družinam pa je v pomoč tudi kar se da celovita psihosocialna in pravna pomoč.

Nominiranci za ime leta 2017

Januar je najbolj zaznamoval Vid Kavtičnik, kapetan slovenske rokometne reprezentance, ki si je na svetovnem prvenstvu v Franciji s tretjim mesom priborila prvo odličje s svetovnih prvenstev v ekipnih športih.

Februarja so poslušalci Vala 202 za ime meseca izbrali dijaka Gimnazije Vič Erazma Stoniča. Na mednarodni tehnološki konferenci v Pekingu je predstavil svoj projekt Model rastlinske čistilne naprave s solarnim dezinfektorjem in se pri svojih komaj 18. letih postavil ob bok najboljšim svetovnim inovatorjem, katerih skupni cilj je razvoj novih tehnologij.

»Moja želja ob pisanju slovnice je bila, da bi jo začeli mladi dojemati kot nekaj zabavnega«, trdi Kozma Ahačič, ime meseca marca. Z dvema izdajama slovnice za osnovnošolce in dijake je prekinil dolgoletno tradicijo ene same, akademske slovnice. Napisal je privlačno, razumljivo slovnico za vse tiste, ki bi radi dobili kratek vpogled v sodoben knjižni jezik, kot ga kažejo sodobni korpusi slovenskega jezika.

Peter Dakskobler, predstavnik gibanja gorskih kolesarjev odprimopoti.si, ki je pri nas pripravila množično čistilno akcijo čiščenja kolesarskih in planinskih poti, za kar so organizatorji prejeli priznanje Mednarodne gorskokolesarske zveze IMBA Evropa, je aprila postal ime meseca.

Komik Andrej Težak – Tešky je v desetih dneh pretekel 600 kilometrov in skupaj s kolegi v smeh spravil občinstvo v tridesetih slovenskih mestih, celoten izkupiček izziva, 10.320 evrov, pa je namenil projektu Botrstvo. Dober namen so opazili tudi poslušalci in ga maja razglasili za ime meseca.

Vita Ivičič je na tednu mode v svetovni prestolnici mode v Milanu prejela nagrado za najboljšo inovativno kolekcijo tekstila, zato so jo izbrali za navdihujoče ime meseca junija.

Julij je najbolj zaznamoval Marko Podgornik, direktor podjetja Mikro+Polo in ambasador akcije Ustavi se, ki spodbuja k razmisleku o prehitrem tempu življenja. Dokazuje, da gre tudi drugače: njegovi zaposleni imajo neomejeno število dni plačanega dopusta, brezplačno prehrano in veliko prostega časa, ki ga preživijo z družino in prijatelji.

Vodja vseslovenskega taborniškega Zleta 2017 v Velenju, enega največjih taborniških dogodkov zadnjega desetletja, na katerem se je družilo okoli tisoč tabornikov in prostovoljcev iz 11 držav, postavljenih pa so imeli kar 400 šotorov, Jasna Vinder, je avgusta postala ime meseca.

Goran Dragič, kapetan slovenske košarkarske reprezentance in najboljši igralec EP v Carigradu, je navdušil vse Slovence, zato ne preseneča, da je postal tudi ime septembra.

Oktobra je poslušalce Vala 202 najbolj navdušil Matic Vizjak, inovativni mladi kmet leta, ki na ekološki kmetiji v Šmarju pri Jelšah ohranja stare načine pridelovanja hrane, svoje izdelke pa ponuja na spletni strani kmetije.

Novembra je ime meseca postal Jan Golja, novinar in pobudnik dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj, v kateri so letos zbirali sredstva za hišo zavetja Palčica, zatočišču za tiste otroke, ki so v domačem okolju kakorkoli ogroženi.

Zadnji mesec v letu je najbolj prepričala Eva Vrščaj, vodja projekta Imuno, v okviru katerega si študenti prizadevajo zmanjšati strahove in izobraziti javnost o pomenu cepljenja, zato je decembra postala ime meseca.

Namesto Vida Kavtičnika je na prireditev prišel njegov oče, Jože Kavtičnik. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Februarja so poslušalci Vala 202 za ime meseca izbrali dijaka Gimnazije Vič Erazma Stoniča. Na mednarodni tehnološki konferenci v Pekingu je predstavil svoj projekt Model rastlinske čistilne naprave s solarnim dezinfektorjem. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Kozma Ahačič je z dvema izdajama slovnice za osnovnošolce in dijake napisal privlačno, razumljivo slovnico za vse tiste, ki bi radi dobili kratek vpogled v sodoben knjižni jezik, kot ga kažejo sodobni korpusi slovenskega jezika. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Peter Dakskobler, predstavnik gibanja gorskih kolesarjev odprimopoti.si, ki je pri nas pripravila množično čistilno akcijo čiščenja kolesarskih in planinskih poti. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Maja je ime meseca postal Andrej Težak – Tešky. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Vita Ivičič je postala junija ime meseca na Valu 202. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Jasna Vinder je avgusta postala ime meseca. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Goran Dragić je postal septembra ime meseca. Namesto njega se je na odru pridružil Rado Trifunović. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Oktobra je poslušalce Vala 202 najbolj navdušil Matic Vizjak, inovativni mladi kmet leta. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Novembra je ime meseca postal Jan Golja, novinar in pobudnik dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Zadnji mesec v letu je najbolj prepričala Eva Vrščaj, vodja projekta Imuno. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Raiven. Foto: Val 202/Jani Ugrin
Moči sta združila Raiven in Bordo. Foto: Val 202
Hamo & Tribute 2 Love in zasedba Jazzva. Foto: Val 202
Hamo. Foto: Val 202/Jani Ugrin